Yeşilay 94.yaşını kutluyor

Yeşilay haftası her yıl Türkiye genelinde, 01-07 Mart tarihleri ararsında başta eğitim kurumlarımız olmak üzere çeşitli etkinliklerle İllerdeki Kültür merkezlerinde kutlanmaktadır.

SAĞLIK 2.03.2014 20:23:01 48 0
Yeşilay 94.yaşını kutluyor
YEŞİLAY 94 YAŞINDA
01-07 Mart günlerine kutlanan Yeşilay Haftası ile ilgili Rize Yeşilay Başkanı Bayram Ali Kavalcı yaptığı açıklamalarda şunları söyledi.

Yeşilay haftası her yıl Türkiye genelinde, 01-07 Mart tarihleri ararsında başta eğitim kurumlarımız olmak üzere çeşitli etkinliklerle İllerdeki Kültür merkezlerinde kutlanmaktadır.

Her yıl olduğu gibi, bu yılda Rize Valiliğimiz, Rize Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzün tespitleriyle bu yılkı Yeşilay haftasını 06 Mart 2014 tarihinde saat 11.00'de Ali Metin Kazancı Rize Lisesi Konferans salonunda gerçekleştirmiş olacağız. Şevket Yardımcı ortaokulu Müdürlülüğünün hazırlamış olduğu bu yılkı Yeşilay haftası kutlamalarına , Yeşilay Rize Temsilciliği olarak üzerimize düşeni geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yılda fazlasıyla yerine getirmek için okulumuzla birlikte haftalardır çalışmalar yapmaktayız.

Gönüllü olarak yıllardır üstlenmiş olduğum bu görevimde en büyük destekçim, Yeşilay Genel Merkezimiz, Rize Milli Eğitim İl Müdürlüğümüz, Rize Belediyemiz, Rize Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile Yeşilay Rize Kurucularından Gazeteci-yazar İsmet Kösoğlu'un maddi ve manevi destekleriyle yürütmekteyim. Rize Merkezdeki Yeşilay haftası kutlamamız dışında, 04 Mart 2014 tarihinde İkizdere İlçemiz Merkez Atatürk İlköğretim Okulunda, Rize Ticaret Lisesinde ve Güneysu İlçemiz Yavuz Selim Lisesinde ayrıca kutlamalar gerçekleştirmiş olacağız. Hafta için Milli Eğitim İl Müdürlüğümüzde yüzlerce Yeşilay afişleri taktım ederek, okullarımızın panolarında hafta boyunca sergilenmesi için afişlerimizi iletmiş bulunmaktayız

Şimdi'de sizlere Yeşilay'ın tarihçesinden kısaca bahsedeyim. Yurdumuzda alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanmaya karşı olanlar 05 Mart 1920 tarihinde Hilâli Ahdar Derneğini kurdular. Hilâl – ay , ahdar – yeşil anlamındadır. Hilâli Ahdar, daha sonra Yeşilay adını aldı. Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1 – 7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılır. Uyuşturucu denilince esrar, afyon, kokain, LSD gibi uyuşturma özelliği olan maddeler akla gelir.

Alkollü içkiler ise içildiğinde insanı sarhoş eden her tür içkilerdir. Alkollü içki veya uyuşturucu alanlar önce rahatlık, baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Sarhoşlar doğru düşünüp doğru karar veremezler. Kolay suç işlerler, içkili iken araç sürenler taşıt kazalarına neden olurlar.

Alkollü içkiler, uyuşturucular insanda zamanla alışkanlık yaratır. Alkol almayı alışkanlık haline getirenlere alkolik denir. Alkolikler kazançlarını içkiye verirler. Çevrelerini rahatsız ederler. Bu yüzden alkolikler toplum içinde sevilmezler, sayılmazlar. İçki ve uyuşturucu kullanımı aile düzenini bozar. 

Topluma, aileye, bireye zararlı olan içki ve uyuşturucuların kullanımını eğitim yoluyla engellemek için kurulan Yeşilay Cemiyetinin simgesi; beyaz üstünde yeşil bir aydır. Yeşilay  Genel Merkezi, Yeşilay adlı aylık bir dergi yayınlıyor. Bu dergi düzenli olarak alkollü içkilerin, uyuşturucuların, sigaranın topluma ve sağlığa olan zararlarıyla ilgili yayın yapıyor. Yeşilay Haftası boyunca öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım. Kötülüklerin anası olan uyuşturucu ve alkollü içkilerden uzak duralım.
    

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI