Uykumuzun gelmesini nasıl sağlarız?

Uykumuzun gelmesini nasıl sağlarız?

SAĞLIK 23.01.2018 16:02:54 27 0
Uykumuzun gelmesini nasıl sağlarız?
Uykusuzluk dendiğinde birçok kişinin aklına uykuya dalma problemi gelmesine rağmen tanım olarak baktığımızda uykusuzluk; uykuya dalma güçlüğü, uykuyu sürdürme problemi ve sabah erken uyanıklık olarak tanımlanmaktadır.
Normal uykuya dalış süresi 20 dakika ile yarım saat arasındadır. Eğer bu sürenin üzerinde uykuya dalamıyorsanız uykuya dalma probleminiz var demektir. Gece uykuya daldıktan sonra sık uyanıyorsanız ve uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız bunu uykuyu sürdürme güçlüğü olarak da tanımlayabiliriz.
Sabah erken, 4 - 5 gibi uyanıp, bir daha uykuya dalamama hali ise sabah erken uyanma olarak tanımlanabilir. Bu, üç semptomdan herhangi birine, 1 ya da 2'sine sahipseniz uykusuzluk hastalığı söz konusu demektir. Bu şikayetlerden herhangi 2'sine sahipseniz, sabahları yorgun kalkıp gününüzü sürdürmekte de güçlük çekiyorsanız uykusuzluk şikayetiniz var demektir. Bu şikayetlerin neye bağlı olduğunun mutlaka araştırılması gerekir.
Uykuya dalma, sürdürme ya da sabah erken uyanma ve tekrar uykuya dalamama gibi şikayetleri olan kişiler gece içerisinde uykuyu neden sürdüremediklerine dair bir sıkıntıya kapılırlar.
Uykusuzluğun, hem uykusuz kalınan süre içerisinde hem de ertesi güne yansıyan olumsuz etkileri olmaktadır. Gece içerisinde herkesin uyuduğu saatlerde sizin uyanık kalmanız, sürekli bir stres halinde olmanıza, birtakım işlerle uğraşarak tekrar uykuya dalma çabalarınızın artmasına yol açmaktadır. Ertesi gün ise güne hazır olmadan başladığınız için günlük faaliyetlerinizi sürdürmekte oldukça zorlanırsınız. Konsantrasyon güçlüğü, iş performansınızda azalma, iştahınızda değişiklikler ortaya çıkabilmektedir.
Bilinen şudur ki, gece uykusuz kalan kişilerde, hormon yapısında da birtakım değişikler ortaya çıkabilmekte, dolayısıyla bu insanların kilo almaya daha meğilli olduğu bilinmektedir.
Akut uykusuzluk adını verdiğimiz kısa süreli uykusuzlukta, bu uykusuzluğa yol açan birtakım stres faktörleri söz konusu olduğundan geceyi iyi geçiremeyen kişilerde bu stres faktörleri ile uykusuzluk birleştiğinde kişilerde ciddi psikiyatrik problemlerin daha belirgin şekilde ortaya çıkmasına yol açar.
Kronik uykusuzlukta ise insanların ciddi bir enerji problemi ortaya çıkar. Gün içerisinde iş yapma potansiyellerindeki azalma tüm günlük hayatlarını etkilemekte, insan ilişkilerine olumsuz yönde katkıda bulunmaktadır.
Kaynak; Uzman TV
Prof.Dr.Zerrin Pelin

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI