TOPLUMUN ENGELLİ ALGISI VE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR” PANELİ YAPILDI

TOPLUMUN ENGELLİ ALGISI VE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR” PANELİ YAPILDI

SAĞLIK 21.05.2019 09:22:14 37 0
TOPLUMUN ENGELLİ ALGISI VE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR” PANELİ YAPILDI

Türkiye Barolar Birliği ve Artvin Engelliler Derneği’nin paydaşlığında önemli bir panel gerçekleştirildi.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Türkiye Barolar Birliği ve Artvin Engelliler Derneği’nin paydaşlığında önemli bir panel gerçekleştirildi.

Artvin Barosu Av. Suat Varan Sosyal Tesisleri toplantı salonunda gerçekleştirilen “Toplumun Engelliler Algısı ve Yanlış Bilinen Doğrular” konulu panelin konuşmacıları, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi, TBB İnsan Hakları Merkezi Engelli Hakları Çalışma Gurubu Üyesi Av. Gonca Özmumcu, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Engelli Hakları Çalışma Gurubu Üyesi Avukat Şerif Ali Mutlu, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli oldu. Panelin moderatörlüğünü ise Artvin Barosu eski başkanlarından, Türkiye Barolar Birliği İnsan hakları Merkezi Başkanı Avukat İzzet Varan yaptı.

Panele, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Artvin Şubesi Başkanı Av. Ayla Varan, Ardanuç Belediyesi Engelli Meclis Üyesi Aysel İlhan, Ardanuç Engelliler Derneği Başkanı Gönül İstanbullu, Ardanuç Engelliler Derneği Kurucu Başkanı Nermin Aksu, Artvin Engelliler Meclisi Başkanı Cemil Öngüner, Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz, engelliler ve engelli aileleri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan TBB İnsan hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan yaptı. Varan, toplumun engelli algısının yanlışlarla dolu olduğunu, bu yanlış algıların uygulanarak yaşandığına dikkat çekti.

Av. İzzet Varan, “Toplumun Engelliler Algısını ve yanlış bilinen doğruları konuşmak amacıyla bu paneli düzenledik. Konuşmacılarımızın her biri kendi alanında, Türkiye’de en önemli isimler arasında yer alır.

Türkiye Barolar Birliği’nin çok değerli avukatları Sayın Gonca Özmumcu, Sayın Şerif Ali Mutlu ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Sayın Turan İçli aramızdalar, Bu kadar yoğun işleri arasında bizleri kırmayıp Artvin’imize gelerek bizleri onurlandırdıkları için huzurunuzda kendilerine teşekkür ediyorum. Ben sözü çok uzatmayacağım. Mikrofonu, sözü, konuşmacılarımıza bırakacağım.” dedi.

Konuşmacıların sunumuna geçmeden önce Türkiye’de ve dünyada şanslı ve şanssız engelliler slaytı gösterildi. Türkiye’deki engellilerin yaşadıkları dramları anlatan şanssız engellilerin yaşadıkları salondakileri duygulandırdı. Av. Şerif Ali Mutlu ve arkadaşlarının hazırladığı Slaytta En çok da engellilerin cinsel istismara maruz kalmalarını anlatan görüntüler dikkat çekti. Şanslı olan engelliler arasında ise doğuştan görme engelli Ressam Şerif Armağan’ın yaptığı resimlerin dünya çapında ün kazanmasıydı. Şanslı yabancı ünlüler arasında ise ampulün mucidi Tomas Edısson’un işitme engelli olarak bilim insanları arasında yer almasıydı.

Slaytın ardından ilk konuşmacı Av. Gonca Özmumcu oldu. Ardından Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turan İçli söz aldı. Konfederasyonun oluşturduğu İl meclislerinden ve yapacakları görevlerden söz etti. İçli konuşmasında “İnsan doğuştan bir takım hakları, insanı insan yapan, kişiye sağladığı yetki olarak tanımlıyor. Kişiler varsa seyahat Hakkı maliyet gerektiriyorsa ve bu maliyet bir kişinin gelir durumuna uygun bir maliyet değilse seyahat hakkını kullanamaz O zaman bu Hakkı sağlayacak önlemleri de almanız gerekiyor dengeler açısından düşündüğünüz zaman bir faktör daha geliyor sadece maliyet faktörü girmiyor.

Sizin aracın engellinin oturabileceği engeli taşıyabilecek özelliklere sahip olması gerekiyor Yani erişilebilir olması gerekiyor uygulanabilir kullanılabilir hale getirilmesinde Düşünmeniz tanımanız gerekiyor Aslında kadın hakları çocuk hakları engelli hakları insan haklarının bu gruplar tarafından kullanılabilir ve uygulanabilir hale getirilmesi için yeniden tanımlanması ve mekanizmalarında ilaveten tanımlanması gerekir.

Örneğin, bu erişilebilirlik mekanizmalarında böyle bir ihtiyaç vardır bu tür haklar tanımları ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alıp ülkelerin imzası açılır ve bizim için de engelli hakları sözleşmesi böyle bir sözleşmedir.

Eğitim Rehabilitasyon merkezlerine ayrılan şunlar bunlar hepsini toplayın ulusal gelirin on binde 28 oluyor arkadaşlar. Engelliler nüfusu ne kadar Bir de buna bakalım. Resmi rakamlara göre bu oran %12’dir. Aldığımız paya baktığımızda hangi adalet, hangi eşitlik diyorsunuz?

Bakın görme engelli bir öğretmenin haberi vardı ilk girişteki sunumda. Siz görme engellisiniz öğretmenlik yapamazsınız. Çıkardıkları MEB yasasında aynen şöyle yazıyor, Körler, sağırlar, şaşılar, keller öğretmen olamaz!.

Haklarımızı bilirsek toplumu doğru ilişkilendirebiliriz ve duyarlılığı engelli konusundaki bilinçlenmeye artırabiliriz o bakımdan Öncelikle Biz haklarımızı öğreneceğiz Tabii bu kolay bir süreç değil çok eğitim yapmamız lazım Türkiye çapında bir proje illerde örgütleri dernekleri birleştiriyoruz engelli meclisleri de hem o yerel gündemi izleyecekler hem seçtikleri temsilciler aracılığıyla Türkiye engelliler Meclisi 31 Ocak şu anda 51 dilde engelli Meclislerini kurduk. Artvin'de de l engelli meclisimiz var şu anda meclis üyelerimiz büyük çoğunluğu buradadır. birçok derneğin temsilcisi burada Eylül ayından sonra eğitimlere başlıyoruz her dilde üçer günlük eğitim yapacağız bu eğitimler arasında engelli hakları sözleşmesi de var.

Daha sonra söz alan Av. Şerif Ali Mutlu'da Türkiye Barolar Birliği Engelli Hakları Çalışma Gurubu hakkında bilgi vererek yaptıkları çalışmaları anlattı.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Engelliler arasında özellikle raporlarla ilgili yaşanan olumsuzluklar dile getirildi. Engellilik oranlarının neye göre, nasıl ve kimlerin belirlediğine dikkat çekildi. Sadece doktorlar kurulunun bu raporu vermesinin yeterli olmadığı hususunda ortak görüşler benimsendi. Bu heyetin içinde ilgili STK’lkarın, engelli temsilcilerinin de yer almasın gerektiğini bunun daha sağlıklı sonuçlar doğuracağı belirtildi.

Son olarak panelin değerlendirmesini yapan Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz,” Bugün çok güzel ve önemli bir paneli gerçekleştirmiş olduk. Ben Artvin Engelliler Adına, paydaşımız Türkiye Barolar Birliği’ne, Artvin Barosuna ve siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum. Burada hepimizin bildiği, yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk. Tek üzüntüm şu; 15 gündür bu panel için çalışıyoruz, haberlerle, sosyal medya üzerinden bizzat telefonla aramamıza rağmen katılımın düşük olması beni üzdü. Oysa toplumsal bir sorunu konuşuyoruz. Önemli bir sorun. Herkes potansiyel engelli adayıdır. Dolayısıyla herkesi yakından ilgilendiren bir konu bu...

Artvin, engelliler için zor bir coğrafyadır, zor bir kenttir. Biz buna duvara tutunan çiçekler gibi tüm zorluklara rağmen yaşamak diyoruz. Şehirlerde maalesef engelli mimarisinde bir gelişme sağlanamadı. Bir rampa yapıyorlar, yapmak için, yaptık işte demek için. Rampanın kendisi engelli oluyor. Oradan engelli nasıl çıkacak yada çıkarılacak. Artvin Engelliler Derneği’ni 1998 yılında kurduk. O zamana kadar Artvin’de engelli bilinci yoktu. Engelliler evlerden çıkarılmıyordu. Bir çok aile engelli çocuğunu göstermiyordu. Biz Artvin’de ilk kez engelli raporu çıkardık. Farkındalık için Ağrı Dağı’na tırmanan ilk engelli kafilesi olduk. Önemli gelişmeler sağladık. Ancak yeterli değildir. Bu sorunlara herkesin sahip çıkması gerekir. Başka türlü ilerleme sağlayamayız. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Panelin sonunda ise Türkiye Barolar Birliği İnsan hakları Merkezi Engelli çalışma Gurubu’nun hazırladıkları kitapçığı tanıtan TBB İnsan hakları Merkezi Başkanı Moderatör Av. İzzet varan, “Türkiye Barolar Birliği İnsan hakları merkezi Engelli hakları Çalışma Gurubu aslında burada 3 saati aşkındır konuştuğumuz tüm konuları ve soruların cevabını barındıran 100 soruda engelli hakları kitapçığı bize özetle tüm bilgileri veriyor. Bu kitapçıktan herkesin edinmesini tavsiye ediyorum. Kitapçığı Engelli Hakları Çalışma Gurubu Başkanı Av. Gonca Özmumcu, ve gurubun çalışma üyeleri Av. Murat deniz, Av. Cemal Donat, Av. İrem (Sakallıoğlu) Güler, Av. Deniz Hallaç, Av. Avukat Güven Kışlalı, Av. Şerif Ali Mutlu ve Av. Müge Özata hazırladı. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Geldiğiniz için, bizi dinlediğiniz için, katkı sunduğunuz için hepinize gönülden teşekkür ediyoruz.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı