TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDEN İMAMLARA EĞİTİM

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDEN İMAMLARA EĞİTİM

SAĞLIK 18.01.2020 14:01:21 29 0
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDEN İMAMLARA EĞİTİM

Hayati Akbaş

HOPA- Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Kalp Damar Hastalıkları konusunda İmamlara eğitim verildi. Konuyla ilgili Hopa TSM tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’deki ölümlerin %86’sı çoğunlukla kalp damar hastalıkları, diyabet, kanserler, kronik solunum yolu hastalıkların oluşturduğu bulaşıcı olmayan hastalıklar kaynaklıdır.

Türkiye’de tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden biri kalp damar hastalıkları kaynaklıdır ve bu erken ölümlerin %80’i önlenebilir niteliktedir.

Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur.

Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir.

Hopa İlçe Müftülüğünde imamlarımıza kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Dr.u Turhan Çelik tarafından eğitim verildi. Konuyla ilgili broşürler dağıtılıp imamlarımızın soruları cevaplandırıldı”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI