TOPLUM SAĞLIĞI EĞİTİCİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

TOPLUM SAĞLIĞI EĞİTİCİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

SAĞLIK 17.10.2019 07:16:20 28 0
TOPLUM SAĞLIĞI EĞİTİCİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Hayati Akbaş

HOPA- Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Yunus Emre Anaokulunda çocuklara el yıkamanın önemini, el yıkama kurallarını, el yıkamayı pratik olarak videolarla destekli eğitim çalışması yaptı.

Hopa Toplum Sağlığı Merkezi tarafından etkinlikle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yunus Emre Anaokulunda verilen sağlık eğitiminde El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini almalıdır. Pek de önemsemediğimiz bu konu ile ilgili eğitimler çocukluk çağlarından itibaren başlamalı ve yaşa, kişiye, mesleğe özel eğitimlerle devam etmelidir. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşam içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için, toplu yaşam alanları ve çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma vardır. Bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar gibi mikroorganizmalar vücutta uygun ortam bulduklarında çoğalarak hastalık yaparlar. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Hapşırma ile 4500–1.000.000, öksürme ile 3500, konuşma ile 500-1000 partikül ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Ellerimizle kirli eşya ve gereçlere dokunarak, kontamine oluruz. Hatta biz de başkalarını kontamine ederiz. Yani mikropları yayarız ve başkasından da alırız. Kendi sağlığımızı ve başkalarının sağlığını da tehlikeye sokarız. Kaşınmak, göz, ağız, bıyık, burun, kulak elleyerek ellerimizde bulunan mikropları her yerimize farkında olmadan bulaştırırız. Solunum yolu, soğuk algınlığı, bronşit, grip, ishal, verem vs. gibi bir çok bulaşıcı hastalık ellerin hijyen yetersizliği nedeniyle bulaşabilmektedir.

Bu haftanın etkinliği olarak Yunus Emre Anaokulunda çocuklarımıza el yıkamanın önemini, el yıkama kurallarını, el yıkamayı pratik olarak videolarla destekli karşılıklı soru- cevap yöntemiyle anlattık”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI