TOPLUM SAĞLIĞI BU DEFA DA MİNİK ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE İDİLER

TOPLUM SAĞLIĞI BU DEFA DA MİNİK ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE İDİLER

SAĞLIK 9.05.2019 09:13:48 30 0
TOPLUM SAĞLIĞI BU DEFA DA MİNİK ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE İDİLER

Hayati Akbaş

HOPA- Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Yağmur Yazıcıoğlu Anaokulu ve Karadeniz Ortaokulu bünyesinde bulunan anasınıfında ağız-diş sağlığı taraması ve ailesi izin vermiş olan çocuklara 'Florürlü Vernik' uygulaması yapıldı.

Hopa Topum Sağlığı Merkezi tarafından etkinlikle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ağız ve diş hastalıkları, toplumumuzda yaygın olarak görülen, genel sağlığı etkileyebilen ve koruyucu önlemlerle engellenebilen hastalıklardır.
Çocuklarda en yaygın ağız ve diş hastalığı olan diş çürükleri ile ilgili tedbirlerin küçük yaşlarda alınması gerekmektedir.

Diş çürüklerinden korunmada; sağlıklı beslenme, düzenli diş fırçalama, diş hekimi kontrolü ve florür uygulamalarının birlikte gerçekleştirilmesi çok önemlidir.
Diş yüzeyine uygulanan florürün, çürük oluşumunu önleyici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Her yaşta güvenle kullanılabilen florürlü vernik, okullarda uygulanabilecek en uygun koruyucu yöntemlerden biridir.

Bu programda, diş yüzeyine sürüldüğünde tükürük ile temas ederek kısa sürede sertleşen florürlü vernik kullanılacaktır.

Florürlü vernik 6 aylık aralarla yılda iki kez, çürük risk düzeyi yüksek olan çocuklarda ise 3 aylık aralarla yılda dört kez uygulanabilir.
 

UYGULAMANIN BASAMAKLARI
1. Uygulama öncesinde öğrencilere diş fırçalama eğitimi verilir.
2. Florürlü vernik uygulaması, bir diş hekimi tarafından ya da konu hakkında eğitim almış ebe, hemşire ve sağlık memuru tarafından gerçekleştirilir.
3. Tek kullanımlık ambalajlarda bulunan florürlü vernik, tek kullanımlık uygulama fırçası yardımıyla diş yüzeyine sürülerek uygulanır. Her çocuk için bir florürlü vernik ürün paketi
kullanılır, uygulama sonrası kalan ürüne ait paket “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne” uygun şekilde bertaraf edilir.
4. Uygulamadan sonra, öğrencinin, 1 saat süreyle hiçbir şey yiyip içmemesi, sonrasında da 4 saat
boyunca sert ve sıcak yiyecek-içeceklerden uzak durması sağlanır.
5. Florürlü vernik uygulamasının yapıldığı gün dişler fırçalanmamalı, ertesi sabah kahvaltıdan sonra fırçalanmalı.

Hopa Toplum Sağlığı Merkezi Yağmur Yazıcıoğlu Anaokulu ve Karadeniz Ortaokulu bünyesinde bulunan anasınıfında ağız-diş sağlığı taraması ve ailesi izin vermiş olan çocuklara 'Florürlü Vernik' uygulamamızı yapıldı. Uygulama sonrasında Sağlık Bakanlığımızın sponsorluğunda; içerisinde diş macunu ve fırçası olan kalemliklerimizi tüm çocuklarımıza dağıttık. Hopa Toplum Sağlığı Başkanı Doktor Mehmet Şeker ' Gelişme çağında olan çocuklarımızın diş sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğundan bizim için önem arz etmekte. Bu sebeple çocuklarımız dişlerini düzenli olarak her gün kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce, günde 2 kez,2 dakika boyunca fırçalamalıdır.' dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI