Şok İddia

Domuz Eti İle İlgili Şok İddia.

SAĞLIK 5.01.2014 10:45:45 11 0
Şok İddia
Helal Platform yetkilileri, tükettiğimiz gıdaların içersinde domuz eti olup olmadığına dair araştırma yapmak üzere GİMDES’e yani Gıda ve İhtiyaç Maddelerini Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği’ne gitti. Dernek başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer Bey ile yaptıkları görüşmede helal gıda konusunda verdikleri bilgiler kan donduran cinsten. Bu önemli araştırmayı gelin birlikte okuyalım...
 
SIĞIR JELATİNİNİ GAYRİMÜSLİMLERDEN ALIYORUZ
 
Çikolata, bisküvi, yoğurt, dondurma gibi birçok ürününün içindekiler kısmında yer alan “sığır jelatini” diye bir maddeye rastlıyoruz. Gayrimüslimlerin icat ettiği bu maddeyi dünyada yalnızca gayrimüslimler üretiyorlar. Yani yılda üretilen toplam 380 bin ton jelatinin yüzde doksan dokuzunu Müslüman olmayan ülkeler üretiyor. Ve bu jelatinin 180 bin tonu da Müslüman ülkelere ihraç ediliyor. Türkiye ise bu maddeden yılda iki bin ton ithal ediyor.

MÜSLÜMAN HASSASİYETİ YOK
 
Hüseyin Kami Bey gayri müslimlerin müslümanların hassasiyetine önem vermediğini söylüyor: “Bu ürünü domuzla haşir neşir olan Batı ülkeleri üretiyorlar ve satıyorlar. Onların ‘bu ürünü Müslümanlar yiyecek içine domuz karıştırmayalım’ diye bir hassasiyeti yok.” Şöyle bir düşünecek olursak Avrupa’nın çeşitli mezbahalarından toplanan et, kemik ve deri gibi maddeler jelatin fabrikasına gönderiliyor. Jelatin fabrikası suda bu kemik ve sakatat parçalarını bir müddet beklettikten sonra jöle kıvamında bir madde oluşuyor. Bu da buharlaştırılınca geriye jelatin dediğimiz madde kalıyor.

DOMUZ ETİ AVRUPADA ÇOK TÜKETİLİYOR
 
Avrupa’ya baktığımızda domuz günlük çok miktarda tüketilen bir ürün… Ve bu kesimhanelerde sadece sığır kesimi yapılmıyor. Oradaki insanlar bu jelatini Müslümanlar yiyecek diye düşündükleri düşünülemeyeceği gibi zaten Müslümanların da böyle bir talebi yok…
 
Ülke olarak iki bin ton jelatini ithal ediyoruz ve bu jelatinin içinde domuz, at ve eşekten yapılan jelatin olmadığına dair kimse bir garanti veremiyor. Hatta Hüseyin Kami Bey bir şekerleme firmasına (hani lastik gibi şekerlerden üreten) bir mektup gönderiyor. Bu jelatinin domuzdan yapılmadığının garantisini verebilir misiniz diyor. Kendisine verilen cevabi yazıda böyle bir garanti veremeyeceklerini söylüyorlar.

ÜRÜNLERİN HELAL OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLMİYOR
 
Hüseyin Kami Bey şuna dikkat çekiyor: Gıdalarda kullanılan jelatin sığır jelatini bile olsa yine haramdır çünkü bunun helal olması için helal usullerle kesilmiş hayvanların yan ürünlerinden yapılması lazım.”
 
Dolayısıyla Brezilyada veya başka bir ülkede ne şekilde ve ne usulde kesildiğini bilmediğimiz hayvanlardan üretilen jelatini güvenilir sandığımız markaların amblemleri altında her gün tüketiyoruz. Demek ki acı ama gerçek bir durumla karşı karşıyayız.
 
MÜSLÜMAN OLARAK KENDİ HAKLARIMIZI SAVUNMUYORUZ
 
Zorluk çekmemizin sebebi Yahudi ile alakasından çok Müslümanların kendi haklarının farkında olmamaları.. Biz bunun sıkıntısını çekiyoruz. Eğer bugün tüketici olarak Müslümanlar haklarının ne kadar güçlü bir kaynağa dayandığını bilseler bu marketlerin hiçbirisi bu haliyle satış yapamaz. On tane Müslüman marketteki yetkiliye diyecek ki: “Helal sertifikalı şu ürünleri markete getir.” Veya “Şu şekerlemede domuz jelatini var; bunu neden satıyorsun.” Bunu on kişi söylerse o adam o ürünü bir daha satamaz.
 Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı