Rize’de sigara denetimleri aralıksız sürüyor

Rize’de sigara denetimleri aralıksız sürüyor

SAĞLIK 4.10.2018 08:04:32 53 0
Rize’de sigara denetimleri aralıksız sürüyor

Tepe: “Vatandaşlarımızın sigara kullanımı, tütün ürünleri ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında sessiz kalmamaları gerekiyor”

RİZE-İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, sigara yasağıyla ilgili il genelinde denetim ekiplerinin görev başında olduğunu ifade ederek; Ülkemizde her yıl binlerce kişi kendi içmediği halde başkasının içtiği sigara yüzünden hayatını kaybetmekte olduğunu söyledi.

Pasif etkilenimi azaltmak amacıyla 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında il genelinde denetim ekipleri görev yaptığını söyleyen Tepe, şunları kaydetti:

“Tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu alanlarda gerekli denetimleri yapmak üzere oluşturulmuş denetim ekipleri, 7/24 saat denetimlerini sürdürmektedir. 4207 Sayılı Kanun kapsamında kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve kanun hükümlerinin başarıyla uygulanabilmesi açısından ekiplerce yapılan denetimlerin yanı sıra toplum olarak konuya duyarlılığımız büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızca Tütün İhbar Hattı ALO 184 ile Yeşil Dedektör Mobil Uygulamasından yapılan ihbarlara tütün denetim ekiplerimiz tarafından ve 155-156 hatlarına tütün ürünlerinin kullanımı kapsamında yapılan ihbarlara da kolluk kuvvetlerimizce zamanında müdahale edilmektedir. Ayrıca ALO 191'den de Uyuşturucu ile mücadele danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği kişiye uygun gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.”

Tepe, Sağlık Bakanlığımızca, tütün, tütün ürünleri ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele ile zararların azaltılması kapsamında; tütün ürünlerine erişimin kısıtlanması, bu ürünlerin kullanımından kaynaklanan zararlar hakkında toplumsal sağlık okuryazarlığının arttırılması ve ikna edici sağlık iletişimi kampanyaları ile toplumsal farkındalığın oluşturulmasını amaçladıklarını belirtti.

İlimizde Sigara bırakma poliklinikleri açılmış olup, bu polikliniklerimizde vatandaşlarımıza bilgilendirme ve isteyenlere de tıbbı destek sağlandığını söyleyen Tepe, “Sigara bırakma polikliniklerimiz haftanın Salı günü Rize Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde, Çarşamba günü Kaçkar Devlet Hastanesinde ve Cuma günlerinde de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet vermektedir. Sigarayı bırakmak isteyenlere ALO 171’den Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma hattından destek hizmeti ve ALO 182'den Merkezi Hekim Randevu sistemiyle kendilerine en yakın sigara bırakma polikliniğinden danışmanlık ve tedavi hizmeti verilmektedir.” diye konuştu.

Vatandaşlarımızın sigara kullanımı, tütün ürünleri ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında sessiz kalmamaları gerektiğini belirten Tepe, konu ile ilgili olarak duyarlı davranmalarını ve ihbar hatlarını kullanmaları gerektiğini belirtti.

Tepe, bu bağlamda ilimizde sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak ve vatandaşlarımızın farkındalık düzeyinin arttırılması istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI