Rize’de “Dünya El Yıkama Günü” Etkinliği Düzenlendi

Rize’de “Dünya El Yıkama Günü” Etkinliği Düzenlendi

SAĞLIK 16.10.2018 06:54:05 14 0
Rize’de “Dünya El Yıkama Günü” Etkinliği Düzenlendi

RİZE-Rize İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığına bağlı Sağlığın Geliştirilmesi Birimi tarafından “15 Ekim Dünya El Yıkama Günü” nedeniyle el hijyeninin önemine dikkat çekmek için doğru el yıkama tekniklerinin anlatıldığı etkinlik düzenlendi.

Rize Fen Bilimleri Okulu’nda düzenlenen etkinlikte sunum yapan Rize Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Bahar Kaçmaz, günlük yaşantıda tüm ihtiyaçları karşılayan ellerin, bulaşıcı hastalık etkenlerini taşıyabildiğini; soğuk algınlığı, grip, sarılık, ishal yapan mikroorganizmaların, eller aracılığıyla ağız, burun ve gözlere bulaşarak vücuda yayıldığını ve çocukların bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması nedeniyle daha kolay hasta olduklarını belirtti.

Kaçmaz, özellikle tuvaletten sonra ellerin gerektiği gibi yıkanmaması enfeksiyonlar için çok büyük risk yaratırken, okulda çocuklar arasında silgi, kalem gibi eşyaların ortak kullanılması, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun uygun bir şekilde kapatılmayarak el hijyeninin sağlanmaması durumunda mikroorganizmaların insandan insana rahatlıkla bulaşabileceğini söyledi.

Enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıklarının çok önemli olduğunu söyleyen Kaçmaz, hastalıklardan korunmada en etkili ve en ucuz yöntemin el yıkama alışkanlığı olduğunu belirterek, küçük yaştan itibaren doğru el yıkama alışkanlığının kazanılması ile hastalıklarla mücadele edilebilir dedi.

Kaçmaz, ellerin hangi durumlar sonrası yıkanması gerektiğini konusunda şu uyarılarda bulundu:

“Yemeğe başlamadan önce ve sonra, tuvalet kullanımı sonrası, çiğ balık, et, tavuk ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, hapşırma ve öksürmeden sonra, toplu taşıma ve toplu yaşam alanlarını kullandıktan sonra, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra, kedi, köpek ve diğer hayvanlarla el teması sonrası, hasta bir kişiyi ziyaret etmeden önce ve sonra, herhangi bir yemek ya da gıda hazırlamadan önce, okuldan ve işten eve geldikten sonra mutlaka eller doğru yıkanmalıdır.”

Kaçmaz, ellerin 11 adımda doğru olarak nasıl yıkanması gerektiğini anlatarak uygulamalı olarak gösterdi.

Ellerinizi öncelikle su ile ıslatın. Elin tüm yüzeyine yetecek miktarda sabun alın ve sabun köpürtüldükten sonra avuç içlerinizi birbiriyle ovun. El sırtlarını ovaladıktan sonra sağ avuç içini sol elin parmaklarıyla birbirine geçirerek sol elinizin üstüyle ovun ve aynı işlemi diğer ellerinizle yapın. Parmakları birbirine sıkıca geçirerek avuç içlerini karşılıklı ovalayın. Parmak sırtlarını diğer elin avuç içiyle temas edecek şekilde sıkıca tutarak ovalayın. Her iki baş parmağı diğer el yardımıyla ovalayın. Her iki elin parmak uçlarını avuç içlerinde dairesel hareketlerle ovalayın ve ellerinizi suyla durulayın. Tek kullanımlık kağıt havluyla ellerinizi tamamen kurulayın. Kağıt havluyla musluğu kapatın ve çöpe atın. Elleriniz şimdi temiz.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI