RİZE HURMASI ASKIDA

Doğal şifa kaynaklarından birisi olan Rize Hurması toplanmaya başlandı. Toplanan hurmalar hemen tüketilmemesi için ipe bağlanıp kurutuluyor

SAĞLIK 14.11.2013 12:22:22 18 0
RİZE HURMASI ASKIDA




Doğal şifa kaynaklarından birisi olan Rize Hurması toplanmaya başlandı. Toplanan hurmalar hemen tüketilmemesi için ipe bağlanıp kurutuluyor.

İkizdere’de toplanmaya başlanan Rize Hurması hemen tüketilmemesi ve çürümemesi için kabuğu soyularak ve ipe asılıyor kurutulmaya bırakılıyor. Doğal bir şifa kaynağı olarak bilinen ve yörede yetiştiği yerlerin adıyla anılan Rize Hurması dalından toplanarak kurutulmaya başlandı. Bir Hurma ağacında ortalama 100 kg. hurma yetişiyor.

Market ve bakkallarda kilo fiyatı 3 liraya kadar satılan Hurma Rize’de Rize Hurması Trabzon’da Trabzon hurması diye isimlendiriliyor.

HURMANIN FAYDALARI.....

Günde 2 hurmanın sağladığı önemli faydalar:

'Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve  kansere karşı koruyucudur.

'Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır.

'Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.

'Lif oranının yüksek olması dolayısı ile kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.

'Kötü huylu kolesterolü düşürür.

'Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımı kolaylaştırır.

'Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.

'Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir.

Sıvı alımını ve tansiyonu dengelemek için

Yaz sıcaklarıyla karşıladığımız Ramazan günlerinde oruç tutacak kişilerin en çok düşündükleri konulardan biri susuzluk.

Hayatımızın ve metabolizmamızın kaynağı olan su, bu ay süresince olabildiğince fazla miktarlarda tüketilmelidir. Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Dolayısıyla iftar sahur saatleri arasında saat başı 1-2 bardak su, şekersiz komposto ve limonata tüketilmelidir. Bunun için saatimizin hatırlatıcısını kurmak en kolay yöntem olacaktır.  Yine sahurda su oranı yüksek meyveleri (karpuz gibi) mönüye dahil etmek ya da ara öğün olarak tüketmek fayda sağlayacaktır.




Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI