RİKE Personeline Çat Vadisi'nde Kar ve Çığ Eğitimi Verildi

Rize Arama Kurtarma Ekibi (RİKE) gönüllülerine, bin 500 rakımlı Çamlıhemşin İlçesine bağlı Çat Vadisindeki su düşen mevkisinde kar ve çığ eğitimi düzenlendi.

SAĞLIK 21.02.2020 11:45:18 65 0
RİKE Personeline Çat Vadisi

Rize ve ülke genelinde meydana gelebilecek her tür afet ve acil durumuna hazırlıklı olabilmek amacıyla kurulan RİKE, personel becerisini en üst seviyede tutmak amacıyla düzenlenen ve 8 saat süren eğitime, Rize Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı Zikrullah Tüfekçi, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Rize ve Ardeşen Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi ile ilde faaliyet gösteren dağcılık ve spor kulüplerinin temsilcilerinden oluşan 25 kişi katıldı.

Kamu personeli ve vatandaşların yer aldığı RİKE gönüllülerine, karda yürüyüş teknikleri, arama kurtarma, teknik malzemenin karda kullanımı ve tanıtımı, çığ oluşması ve çığ testi, çığda yaralı kurtarma, hedik ve krampon kullanımı, iple yaralı taşıma, çığ sondasıyla kazazedeyi arama, arazi okuma, karda emniyet noktası alınması, güzergah belirlenmesi, zor durumlarda hayatı idam ettirme, donma olgularına müdahale konularında eğitim verildi.
Eğitimde ayrıca İl Afet ve Acil Müdürlüğü tarafından çığ altında kalan kişiler üzerinde kullanılan ve sinyal ile çalışabilen arama kurtarma ekibinin ikinci bir çığ altında kalma olasılığı düşünülerek, alıcı modundan otomatik olarak verici moduna geçebilen, yakın aramalarda hassas yer tespiti yapabilen, 5 kazazedeye kadar ayrı ayrı işaretlenerek arama yapabilen lazer tarama cihazın kullanımı konusunda eğitim de gerçekleştirildi.

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Rize Valiliğinin koordinasyonu ve desteğiyle kurulan, bünyesinde 12 ayrı birimi barındıran RİKE'nin, kamu ile sivil toplum iş birliğine mükemmel bir örnek olduğunu söyledi.

RİKE'nin bünyesinde kendi alanında uzman kişileri barındırdığını ve bunların aralarında çok iyi koordinasyon sağladığını ifade eden Tepe, 'Aynı zamanda sürekli teorik ve uygulamalı eğitimlerle personel becerisini en üst seviyede tutmaktadır. Rize'ye ait bu ekibin, ülke genelinde en iyi arama kurtarma ekiplerinin başında yer alacağı ve ilimizi en iyi şekilde temsil edeceğine şüphemiz yoktur' dedi.
Tepe, acil durum ve afetlere müdahale eden ekiplerin eksiklerinin tamamlanması amacıyla düzenledikleri eğitimlerin devam edeceğini dile getirdi.

Eğitim veren Rize Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE) Sorumlusu Öner Çakal, kar ve çığ eğitimi ile personeli karda mahsur kalan vatandaşları kurtarma, yaşanabilecek çığ olaylarında etkin ve hızlı hizmet sunabilme adına bilgilendirdiklerini aktardı.
Kaçkar Dağcılık Rafting Kayak İhtisas Spor Kulübü Başkanı İsmail Karaosman ise eğitimler sayesinde RİKE bünyesinde görev alan personelin dağcılık tekniklerini istenildiği yerde kullanabilecek duruma geldiğini kaydederek, 'Eğitimlerimiz devam edecek. Tüm konularda eğitimimizi tamamlayarak ilimize ve ülkemize hizmet verecek duruma gelmek istiyoruz' diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI