O virüs için RTEÜ'de çalışma başlatıldı

RTE Üniversite tarafından “Zika virüsü” ile mücadele çalışmaları başlatıldı.

SAĞLIK 1.02.2018 08:20:54 115 0
O virüs için RTEÜ

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akıner, Zika virüsü ile mücadele çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Zika virüsü taşıyan sivrisineklerle ilgili olarak 2015 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütünün uyarıları sonrasında çalışma başlattıklarını belirten AKINER, Avrupa Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nın projeyi desteklediğini ifade etti.

AKINER, Zika virüsünün bulaşmasına sebep olan sivrisineklere ilişkin, “Trabzon, Rize ve Artvin illerinde Sağlık Bakanlığının öncülüğünde 2017 yılında ciddi bir mücadele başlattık. Mücadele sonunda popülasyonları yüzde 80 oranında düşürdüğümüzü biliyoruz. Sadece mücadele değil, alanlarda sayım yapılarak tehlike boyutlarının düşüp düşmediğinin de analizlerini gerçekleştirebiliyoruz. Sağlık Bakanlığının bu anlamda ciddi yardım ve desteği var, Zika ve benzeri bir virütik salgının olmaması için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar.” dedi.

Mücadelenin aralıksız devam ettiğine dikkat çeken AKINER, “Alanda çalışmaya devam ediyoruz. Kullandığımız ilaçları her sene yenileyerek ve laboratuvar ortamda deneyerek niteliklerini kaybedip kaybetmedikleri ya da ne durumda oldukları ile ilgili bilgi elde etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

AKINER, projenin büyük gayret ve titizlikle sürdüğünü vurgulayarak, “Sağlık Bakanlığına gönderilen örneklerde virüs taraması yapıldı. Sivrisineklerde ne Zika ne de diğer türlü virütik bulguya rastlanmadı. Bu da halkımız için sevindirici bir durum.” dedi.

Vatandaşlara uyarılarda da bulunan AKINER, “Sivrisinek larva ve ergenlerinin ürediği alanlarda kontrol ve izleme çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımız evlerinin önünde su dolu kap veya su dolabilecek araba lastiği gibi şeyler bırakmasın. Özellikle teleferikleri durdurmak için kullanılan lastiklerin altını delsin veya içine kum doldursun. Vatandaşlarımızın sinekler için üreme alanlarını azaltmaları, bizim mücadelemize ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

RTEÜ


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı