KONTROL ALTINDA

KONTROL ALTINDA

SAĞLIK 13.07.2018 07:06:14 11 0
KONTROL ALTINDA

Artvin'de, halk arasında 'çiçek hastalığı' diye bilinen, Lumpy Skin Disease (LSD) olarak da adlandırılan nodüler ekzantemi hastalığı nedeniyle meydana gelen büyükbaş ölümleri üzerine, karantinaya alınan 5 ilçede hastalık kontrol altına alındı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin'de, halk arasında 'çiçek hastalığı' diye bilinen, Lumpy Skin Disease (LSD) olarak da adlandırılan nodüler ekzantemi hastalığı nedeniyle meydana gelen büyükbaş ölümleri üzerine, karantinaya alınan 5 ilçede hastalık kontrol altına alındı.

Artvin'in Hopa, Arhavi, Borçka, Murgul ve Kemalpaşa ilçelerinde, derilerinde yaralar oluşan ve bitkin düşen büyükbaşların ölmeye başlamasının ardından bölgeye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekipleri, inceleme yapmıştı. 'Çiçek hastalığı' diye bilinen, LSD olarak da adlandırılan nodüler ekzantemi hastalığı taşıdığı belirlenen, ilk etapta, 12'si Kemalpaşa'da, 11'i Hopa'da, 3'ü Arhavi'de toplam 26 büyükbaş itlaf edildi. İl Gıda tarım ve hayvancılık ekipleri yoğun mesainin ardından hastalığı kontrol altına aldındı.

İstanbul Pendik ile Erzurum veteriner kontrol enstitülerinden gelen veterinerlerden oluşan heyet, hastalığın görüldüğü bölgelerde durum tespit ve inceleme çalışması yürüttü. Karantina sahasında, hastalık taşıdığı belirtilen 30 büyükbaş daha itlaf edildi. Böylece 5 ilçede itlaf edilen hayvan sayısı 56'ya yükselmişti.

Veterinerler, hastalık konusunda yöre sakinlerini bilgilendirildi. Şüphelenilen hayvanların göz ve ağız kısmından sıvı, deri ve kan numunesi alan ekipler, aşılama ile ilaçlama çalışması gerçekleştirdi. Ahırlarda ve çevrelerinde ise dezenfeksiyon işlemleri yapıldı. Artvin il genelinde de hastalığa karşı hayvanlara koruyucu aşı çalışması tamamlandı.

İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur ve uzman kadrosu kısa sürede hastalığın yayılmasını engelledi. Yoğun bir mesai harcıya ekipler felaketin önüne geçtiler.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı