KIRIM KONGO KANAMALI HASTALIĞI EĞİTİMİ VERİLDİ.

KIRIM KONGO KANAMALI HASTALIĞI EĞİTİMİ VERİLDİ.

SAĞLIK 24.07.2018 14:03:19 14 0
KIRIM KONGO KANAMALI HASTALIĞI EĞİTİMİ VERİLDİ.

“Keneyi Hafife Almayın, Tedbiri Elden Bırakmayın”

Artvin’de Kene’den Bulaşan Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından eğitim verildi.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Valiliği Sağlık İl Müdürlüğü KKKA hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.23 Temmuz 2018 Pazartesi günü saat 11.00’de yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, Sağlık İl Müdürü Opr. Dr. İrfan Akalın, Artvin Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Seymur Salih Mehmetoğlu, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hasan Gündoğdu, Tarım İl Müdürü Dursun Okur, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci, Gençlik Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şentürk Ağırbaş, Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde gerçekleşen Kırım Kongo hakkında sunumu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Halk Sağlığı Uzmanı Mehmet Ali Dündar yaptı. Dündar, kenelerin tarihçesinden başladığı sunumuna, Türkiye’de görülme tarihi olan 2003 yılından sonra yaşanan vakaları anlattı. Artvin’in 4 ilçesinde Merkez, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli’nde KKKA’nın görüldüğünü, bu bölgede yaşayan kenelerin yaklaşık 1000 türü bulunan keneler içinde öldürücü olan türün yaşadığına dikkat çekti. Kenelerden korunma yöntemleri, kene ısırması sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Dündar, keneyi erken fark etmenin ve erken tedavinin önemine vurdu yaptı.

Sunum sonrası soru cevap bölümüne geçildi. Vali Yardımcısı Adem Başsoy, kene ölümlerinde neyin etkili olduğu sorusunu yöneltti. Dündar,” kene vakalarındaki ölümlerin en önemli nedeninin geç kalma olduğunu söyledi. İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İrfan Akalın, KKKA ile ilgili yoğun programlar yapıldığını, özelikle Artvin Merkez, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli’nde bilgilendirme çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Akalın, ayrıca Kene ’den Bulaşan Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda basın çalışanların büyük katkısı olduğunu ifade ederek gazetelerinde bu hastalığa bilgilendirici yazılara yer verdikleri için teşekkürlerini etti.

Program daha sonra salonda bulunan vatandaşların merak ettikleri sorularla son buldu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı