Kanser hastaları bu cihazla Rize'de tedavi olacak

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bağlı olarak hizmet veren Robotik Onkoloji Merkezi'nde, kanserin erken dönemde tanı ve tedavisine yol gösterecek teknoloji harikası Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı il

SAĞLIK 23.04.2014 09:10:59 14 0
Kanser hastaları bu cihazla Rize
Kanserin tanısı, kanserin evrelendirilmesi, nükslerin erken dönemde saptanması, en uygun tedavi yönteminin seçilmesi ve tedavideki başarının değerlendirilmesinde önemli rolü olacak PET/BT cihazının bulunduğu ünitenin açılışı ve cihazın tanıtımı yapıldı.
   Robotik Onkoloji Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman, Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Hasan Türüt ile hastane çalışanları katıldı.
   Nükleer Tıp Uzmanı Baran Yusufoğlu, burada yaptığı açıklamada,  Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazının temelde onkolojik görüntülemede kanser hastalarında kullanıldığını söyleyerek, şöyle devam etti:
 'Rize için bu cihazın önemi çok büyük. Buradaki kanser hastalarımız en yakın yer olan Trabzon iline gidiyorlardı ve iki ay veya üç ay sonraya gün alabiliyorlardı. Şuan biz hastalarımızın bize başvurdukları günden itibaren en geç beş gün içerisinde bunu çekiyoruz ve raporlarını en kısa sürede veriyoruz. Bu tabi kanser hastası için çok önemli. Çünkü bir gün bile hasta için çok önemli olabiliyor. Hastanın hayatını değiştirebiliyor. Yaşam süresini uzatabiliyor. Cihaz şuan Karadeniz Bölgesinde en son teknoloji ve en iyi cihaz. 16 kesitli  bilgisayarlı tomografiye sahip ve PET'de de ultra hd denilen yüksek görüntü kalitesine sahip. Bu açıdan Karadeniz Bölgesindeki en iyi cihaz olduğunu söyleyebilirim. Cihazın temelde onkolojik görüntüleme amaçlı ileri evreli kanser hastalarında kullanıldığını söyleyen Yusufoğlu, 'patoloji sonucu kötü olan ve evreleme yaptığımızda ileri evreli olan hastalarda daha faydalı oluyor. Tüm vücut tabi bilgisayarlı tomografi sonucu aldığımızdan tarama amaçlı da kullanılıyor. Alınan radyasyon miktarı normaldeki bilgisayarlı tomografiden daha yüksek. O yüzden seçilmiş hastalara yapıyoruz. Ama tedavide etkinliği çok fazla olan bir cihaz.'
   
 
  Cihazın 3 haftadan beri kullanıldığını ve bugüne kadar yaklaşık 100 hastada onkolojik görüntüleme amacıyla kullanıldığını söyleyen Yusufoğlu, 'Rize'de bu cihaz önemli bir ihtiyaçtı. Haftada yaklaşık 35 hasta aldık. Hastalarımızın başvuru yaptıktan sonra en geç beş gün süre içerisinde randevu veriyoruz. Hastalarımız çekime girmeden önce enjeksiyon tedavisi uyguluyoruz. Burada 45 yada 50 dakika istirahat ettikten sonra  Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT)  odasına geliyorlar. Burada da yaklaşık 15 dakikalık bir çekimi yapıldıktan sonra hastamızı direk evine gönderiyoruz' dedi.
  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman İse, Üniversitemize ve hastanemize bağlı olarak yeni hizmet vermeye başlayan Robotik Onkoloji Merkezinin son aylarda yaptığı başarılı işlerden birisi de bu cihazın Rize'ye kazandırılması olduğunu söyleyerek, ' İlimizin çoğrafi konumu bakımından Türkiye'nin kenarında olması ve ulaşım problemleri düşündüğümüzde bu merkezin Rize için ne kadar önemli olduğu bu cihazlara duyulan ihtiyaçlar ile ortaya çıkıyor. Burada çalışan tüm ekip arkadaşlarımıza ve bu cihazı buraya kazandırılmasında çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum' diye ifade etti.
  
   Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül de, hastalarımızın il dışına gitmesine sebep olan bazı görüntüleme, teşhis ve tedavi olanaklarını Birlik olarak Rize'ye kazandırmaya çalıştıklarını söyleyen Sünbül, bu anlamda onkoloji alanında yatırımlarımız oldu. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazımız bu anlamda ki yatırımlarımızdan biri oldu. Bundan sonra da mümkün olduğunca il dışına hasta göndermemek gibi bir hedefimiz var. Buda bizim için önemli bir katkıdır. Tabi ki hem teknolojiyi yakalamak hemde daha üst merkezlerde olan yığılmaları azaltmak için bizim gibi illerde hasta potansiyelleri de göz önüne alınarak bu yatırımlarının yapılması gerekiyor.' diye konuştu.
  

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı