İşverenlerin dikkatini çekti

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mühendis İsmet GÜLER,1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ikinci aşaması hakkında önemli bilgiler verdi.

SAĞLIK 28.02.2014 13:03:12 147 0
İşverenlerin dikkatini çekti
kaçkar53.com(Özel)
Kanunun hem iş sağlığı güvenliği uzmanlarını hem de işyerlerini bağlayan hükümler içerdiğini belirten İsmet Güler; 2012
yılında resmi kayıtlarına göre 74.871 iş kazası 395 meslek hastalığı meydana geldi. Bu kazalarda toplam 745 çalışan hayatını kaybetti. Kazalarda kusuru bulunduğu tespit edilen iş güvenliği uzmanlarından yaklaşık 46’sı hapis cezası aldığının dikkatlerini çekti.

İş Güvenliği Uzmanı Mühendis İsmet GÜLER,”Bilindiği gibi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanmış, 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren kademeli olarak hayatımıza girmeye başlamıştı. 1 Ocak 2013’te kanunun 1. aşamasını; tüm işyerlerinin yaptırması gereken risk analizi, acil eylem planı ve çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile 50 ve üzerinde çalışanı bulunan tehlike sınıfı ayrımı yapılmaksızın tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdamı oluşturmakta idi. Kanunun 2. aşamasını ise 50′nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli istihdamı oluşturmaktadır. Buna göre, 50′nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli hizmetlerinin sunumu 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir.
Bu kapsamda tüm işverenlerimizin öncelikle tehlike sınıflarını öğrenmeleri ve buna göre yasanın gerektirdiği eksiklerini tamamlamaları gerekmektedir”
dedi.
KÜÇÜK İŞLETMEYE DEVLET DESTEĞİ
Esnaf ve küçük işletmelere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi temininde devletin destek sunacağını ifade eden’ Güler ” tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için sağlanacak iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelinin sigortalı başına günlük miktarı 16 yaşından büyük sigortalılar için belirlenen prime esas kazanç alt sınırının (1.021,50 TL) günlük tutarının (34,05 TL) sırasıyla %1,4 ve %1,6′sıdır. Buna göre, 1.021, 50 TL olan mevcut asgari ücret üzerinden hesaplama yapıldığında Tehlikeli İşyerleri İçin Aylık Destek İşçi Başına 14,40 TL ve Çok Tehlikeli İşyerleri İçin Aylık Destek işçi başına 16,20 TL olacak. Çalıştırdıkları sigortalıları SGK’ ya bildirmedikleri tespit edilen işverenler, tespitin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanılarak sağlanan destekten üç yıl süreyle faydalanamayacak ve kayıt dışı çalışanın işe başladığı aydan itibaren yapılan ödemeler SGK tarafından yasal faizi ile birlikte geri alınacak” dedi.
“PARA CEZALARINA DİKKAT”
Güler’Çok ağır yasal yaptırımlar söz konusu. Bir örnek vermek gerekirse tehlike sınıfına bakılmaksızın tüm işyerlerinde işverenin yapmak veya yaptırmak zorunda olduğu risk analizi yapmamanın cezası 3.361TL., ayrıca analizin yaptırılmadığı her ay için 5.041 TL.,acil durum planlarını hazırlamamanın cezası 1.120 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için yine aynı miktarda, iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için ve aykırılığın devam ettiği her ay için 5.601 TL, diğer sağlık personeli için ise cezaların tespit ve takip eden aylar için 2.800 TL olduğunu belirtti. İşverenler, bu kanuna yönelik denetimin sanal ortamda yapılabildiğinden habersizler. İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü kanunun getirdiği bazı yükümlülükleri yerine getirmeyen işverenleri İSG-KÂTİP adlı sistemden kontrol edebiliyorlar. Mesela iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işvereni sistemden tespit etmek mümkün. Çünkü iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, Ortak sağlık ve Güvenlik Birimleri sözleşmelerini İSG-KÂTİP üzerinden Genel Müdürlüğe bildirmek zorunda.
50′in üzerinde çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler için 2013, 50′nin altında çalışanı tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler için 1 Ocak 2014, 50’ nin altında az tehlikeli işletmeler için 1 Temmuz 2016 tarihinde 3 aşamalı olarak uygulanacak olan yasada, işletmelerin içerisinde bulundukları tehlike sınıfını öğrenmesi gerektiğini ifade eden Güler, işletmelerin, 26 haneli SGK sicil numaralarının 1 rakamından sonra gelen ilk 6 hanesi üzerinden 29 Mart 2013 tarihinde yayımlanan tebliğe bakarak öğrenebileceklerini”
söyledi.
    

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI