Her Zaman ve Her Yerde Herkes İçin Ruh Sağlığı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle bir mesaj yayımlandı

SAĞLIK 10.10.2020 19:37:41 55 0
Her Zaman ve Her Yerde Herkes İçin Ruh Sağlığı

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından 10 Ekim günü “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak belirlenmiş ve her yıl ruh sağlığının önemine dikkat çekmek ve ruh sağlığı hizmetleri konusunda farkındalık yaratmak üzere farklı temalarla farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. 2020 yılı Dünya Ruh Sağlığı Günü teması “Her Zaman ve Her Yerde Herkes İçin Ruh Sağlığı” olarak belirlendi.

Konuya ilişkin İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; 'Bu sene tüm dünya, milyonlarca insanın ruh sağlığını da etkileyen COVID-19 salgını nedeniyle küresel olarak eşi görülmemiş bir sağlık önceliği yaşamaktadır. Dünya virüsü kontrol altına almak ve çözüm bulmak için mücadele ederken, yaşanan endişe, korku, izolasyon, sosyal mesafe ve kısıtlamalar belirsizlik ve duygusal sıkıntıları artırmaktadır.

Şu an dünya çapındaki salgının etkileri dışında, dünya genelinde ruh sağlığı alanında zaten pek çok ihtiyaç mevcuttu. Yaklaşık 450 milyon insan, dünya çapında sağlıksızlık ve engelliliğin önde gelen nedenleri arasında yer alan ruhsal bozukluklarla yaşamaktadır (DSÖ Dünya Sağlık Raporu, 2001). Her dört kişiden biri hayatlarının bir aşamasında ruhsal bir bozukluktan etkilenirken, zihinsel, nörolojik ve madde kullanım bozuklukları, toplam küresel hastalık yükünün %13'ünü oluşturmaktadır (DSÖ, 2012). Bu tablo, ruh sağlığına her zamankinden daha fazla öncelik verilmesini gerektiriyor.

Mevcut küresel acil sağlık durumu altında hiç kimsenin ruh sağlığı hizmetinden mahrum bırakılmaması gerekir. Psikososyal destek ve ruh sağlığı ulusal planları, COVID-19 salgınının ruh sağlığı sonuçlarını ve vatandaşlar üzerindeki etkisini ele almalıdır. Ülkemizde Mart 2020 tarihinden bu yana etkisini gösteren COVID-19 salgın sürecinde erişilebilir ruh sağlığı hizmetlerinin sağlanabilmesi için 81 ilimizde pandemi psikososyal destek planlama ve çalışmaları yapılmıştır.

Covid 19 Döneminde Herkes İçin Erişilebilir Ruh Sağlığı Çalışmalarımız: Pandemi Ulusal Eylem Planında psikososyal destek hizmetleri ve nasıl verilmesine ilişkin bir dizi düzenleme yer almaktadır. COVID-19 ile mücadele kapsamında 27 Mart 2020 tarihinde, ilimizde psikososyal destek hizmeti verecek telefon hattı kurulmuş ve hizmet verilmeye başlanmıştır.

Kurulan hatta ait iletişim bilgilerinin olduğu bir afiş hazırlanarak tüm merkez ve ilçe sağlık birimleri ile ilimizdeki tüm kamu,kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine gönderilmiş olup; müdürlüğümüz sosyal medya ve web sitesinde yayınlanmış, halkın göreceği yerlere asılmış ve yerel basın yayın organlarında tanıtımı yapılmıştır.

Halkın ve sağlık çalışanlarının değişen günlük yaşam alışkanlıkları ve kendileri ve sevdikleri için duydukları yoğun kaygı, öfke, korku, çaresizlikten kaynaklanan stresin en aza indirebilmesi, kronik ruhsal bozukluğu olan ve takibi gereken bireylere ve ailelerine verilen desteğin sürdürülebilmesi, ayrıca sosyoekonomik sorunlar yaşayan bireylerin Vefa destek, SYDV, İŞKUR, ŞÖNİM ya da Çocuk İzlem Merkezine doğru yönlendirmenin yapılabilmesi için kurulan hatlarda, salgın öncesinde de illerinde görev yapmakta olan yetişkin ve çocuk ergen psikiyatristleri, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerden oluşan Sağlık Bakanlığı personeli hizmet vermektedir.

COVID-19 ile mücadele kapsamında hatlar üzerinden psikososyal destek hizmeti veren Sağlık Müdürlüğü ve Merkez Sağlıklı Hayat Merkezinde çalışan personellerimize yetkinliğinin artırılması ve hızlı oryantasyon amacıyla, coronavirüsten korunma yolları, sağlık çalışanına destek, stresle başa çıkmanın yolları, vaka yönetimi ve online ruh sağlığı hizmetinin nasıl alınacağı konularında online olarak Sağlık Bakanlığımız “Ulusal Sağlık Eğitim Sistemi” üzerinden “Covid-19 ile Mücadelede Psikososyal Destek Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Eğitimi” verilmiştir.

Psikososyal Destek Hattımızdan kurulduğu tarihten itibaren 200’ yakın gebe, 100’ü aşkın engelli ve 65 yaş üstü vatandaşımızla, 2 bin 567 sağlık çalışanı ve yakınıyla, 62 vatandaşımızla görüşme yapılmıştır ve psikososyal destek çalışmaları devam etmektedir.

Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır. Erişilebilir hizmetlerin artırılması ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir' denildi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı