DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR!

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR!

SAĞLIK 26.11.2019 14:38:39 41 0
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR!

Hayati Akbaş

ARTVİN- Artvin İl Sağlık Müdürlüğü, kış aylarının hastalığı olan zatürre hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Artvin İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan açıklamada; “Daha çok kış aylarının hastalığı olan zatürre, yaz aylarında da, özellikle diyabet (şeker), kalp ve damar hastalıkları olanlarda, yaşlılar ve çocuklarda ölümle sonuçlanabilen ciddi sorunlara yol açabiliyor. Türkiye’de enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sıralarda yer alan zatürrenin en sık görülme nedenini, solunum yollarına girip yerleşen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar oluşturuyor. Zatürreenin sıklık ve şiddetini artıran en önemli nedenin, altta yatan kronik bir hastalığın varlığıdır. Özellikle şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp damarı, kalp kapak hastalıkları, karaciğer hastalıkları KOAH (kronik bronşit), amfizem gibi hastalıkların bu duruma yol açmaktadır.

Zatürreden korunmanın kişinin kendi elindedir ve pek çok farklı mikrop zatürreye sebep olabilmektedir. Zatürree sanıldığının aksine yalnızca aşırı soğuklara maruz kalmadan da kaynaklanabilmektedir. “Legionella” bakterilerinin neden olduğu zatürre hastalığı, özellikle klimalarla temasının daha fazla olduğu yaz aylarında sıkça görülmektedir. Legionella bakterilerinin neden olduğu yaz zatürreeleri çok ağır geçmekte ve özellikle de vaktinde tanınıp tedavi edilmediğinde ölüm ihtimali yüksek olan bir zatürre türüdür. Zatürree yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerle başlıyor, ilerleyen dönemde kanlı balgam, bıçak batar tarzda göğüs ağrısı da eklenebiliyor. Birkaç gün içinde bunlara karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi ve baş ağrısı, uyuklama, dengesiz hareketler, halüsinasyonlar, bilinç bulanıklığı gibi çeşitli sinir sistemi belirtileri de eklenebilmektedir. Zatürreenin ilerlemiş boyutlarının bazı hastalarda idrar yolları kanaması ve diyalizi gerektirecek derecede böbrek yetersizliği, karaciğer hasarı ve akciğer ödemi de geliştirebilmektedir.

En Önemli Korunma Biçimi Aşılanmak

Ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir hastalık olan zatürre hastalığında tedavi kadar, korunmakta çok önemlidir. Kişisel hijyen kuralları ve kronik hastalıkların etkin takip ve tedavisinin yanı sıra günümüzde Zatürre aşısıyla hastalığa sebep olan mikropların birçoğuna karşı bağışıklık kazanılması sağlanabiliyor.

Aşı risk gruplarına mutlaka yapılmalıdır. Kalp hastaları, şeker hastaları, sigara ve alkol kullananlar, astım, bronşit ve KOAH hastaları, nörolojik hastalar, kemoterapi görecek olan kanser hastaları, sağlıklı olsa bile 65 yaş üzerinde olan bireylerde zatürreye yakalanma riski ve şiddeti sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Ayrıca bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenler ve AIDS’li hastalar da aşılanmalıdır. Zatürre aşısı ülkemizde risk gruplarına ücretsiz olarak uygulanmaktadır.” İfadelerine yer verildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI