DÜNYA KANSER GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

DÜNYA KANSER GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

SAĞLIK 20.02.2019 09:49:25 49 0
DÜNYA KANSER GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ.

Hayati Akbaş

ARTVİN- Artvin’de, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Dünya Kanser Günü” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Ali Nihat Gökyiğit Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe Artvin Valisi Yılmaz Doruk ile eşi Meral Doruk Hanımefendi, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, bazı kurum amirleri, sağlık çalışanları, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, burada yaptığı konuşmada, kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu söyledi.

Dünyada her yıl kansere bağlı yaklaşık 9 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Akalın, “Yani günde 24 bin civarında insan hayatını kaybetmekte ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamın (yılda) 15 milyona yükselmesi beklenmektedir” dedi.

Önlenebilir bir hastalık türü olan kansere karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla farklı zaman dilimlerinde etkinlikler yapıldığını belirten Akalın, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak halkımızda farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacındayız.” diye konuştu.

Akalın, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından “Kararlıyım ve Yapacağım” teması ile kampanya başlatıldığını anımsatarak, kanserlerin yüzde 90’ı çevresel nedenlere bağlıyken sadece yüzde 10 kadarı genetik ile ilişkili olduğunu söyledi.

Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü tarafınca önerilen üç kanser türü olan meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programları yürütüldüğünü hatırlatan Akalın, “Halk sağlığı ekibimizin üstün gayretleri sayesinde 2016 yılında yüzde 7 olan kolon kanseri taramasını yüzde 31’e, yüzde21 olan rahim ağzı kanserini yüzde 42 ye çıkarmış ve Türkiye de taramalarda en başarılı ilk 20 ilin içerisinde bulunmaktayız.” diye konuştu.

Meme kanseri taramalarında ise Artvin’in yeterli seviyeye ulaşmadığını vurgulayan Akalın, bu konuda çalışmaların süreceğini dile getirdi.

Programında devamında Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Dündar kanser türleri, kanserden korunma ve kanser tedavisi konularında bir sunum yaptı.

-Tiyatro ile kanseri anlattılar-

Programda Artvin Gençlik Spor İl Müdürlüğü müzik grubunun müzik dinletisi beğeni toplarken Artvin Belediyesi Öztürk Serengil Tiyatro Topluluğu da kanserde erken teşhisinin önemini konu alan “ Erken Gel “ adlı tiyatro gösterisini sahneledi.

Etkinliğin sonunda Vali Yılmaz Doruk, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerini anlamlı etkinliklerinden, Artvin Belediyesi Öztürk Serengil Tiyatro Topluluğu’nu da kanser konusundaki verdikleri mesaj dolu başarılı oyunlarından dolayı tebrik ederek çiçek ve plaket takdim etti.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı