DR. GÜLER, KOAH VE ASTIM HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

DR. GÜLER, KOAH VE ASTIM HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

SAĞLIK 19.09.2019 13:05:41 34 0
DR. GÜLER, KOAH VE ASTIM HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurcan Güler : “Nefesiniz Sizi Bırakmadan Siz Sigarayı Bırakın!”

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ne Bağlı Sağlık Tesislerinden Artvin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurcan Güler, KOAH ve Astım hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Artvin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Nurcan Güler, KOAH ve Astım hakkında şu açıklamalarda bulundu: “KOAH, Nedir? Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ismin baş harflerinden oluşan kısaltılmış hastalık ismidir. Kronik kelimesi uzun süredir devam eden ve edecek olan nefes borularının tıkandığını anlatır. Yani KOAH bronşların (Nefes borularının) tıkanması ile oluşan uzun süreli bir hastalıktır. Astım ’da bronşların tıkanması ile oluşur. Ancak astımda bu tıkanıklık geçici ve geri dönüşebilirdir. Astım da hastalığın olmadığı sağlam dönemler vardır. KOAH’ta bu tıkanıklık bir daha düzelmez ,sinsice ilerler.

KOAH için en belirlenmiş risk faktörü sigaradır. mesleki tozlar, dış ve iç ortam kirliliği de KOAH ve astıma neden olabilir. Bizzat sigara kullanımının yanında çevresel sigara dumanına maruz kalmanın da KOAH için bir risk faktörü olduğu bilinmektedir.

KOAH belirtileri nelerdir?

Hastalıklar genellikle öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, hışıltılı solunum gibi belirtilerle hekime gelirler. Öksürük özellikle sabahları daha belirgin olan balgam ilk ortaya çıkan bulgulardır. Ancak çoğu kişi tarafından bir hastalık belirtisi olarak algılanmaz. Özellikle sigara içiciler bu belirtileri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar Zaman zaman ortaya çıkan ve belirli faktörlerle tetiklenebilen nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, hışıltı sesi duyulması öksürük gibi bulguların varlığı astımı tanımlar. Özellikle geceleri sabaha karşı uykudan uyandıracak şekilde görülebilirler. Bunlar ya kendiliğinden yada tedavi sonrası tamamen veya büyük oranda gerilerler, ancak tekrarlayıcıdır.

Polenler, kokular, duman, toz vb. uyaranlara hassasiyet gözlenir. Bazı hastalarda ise bu yakınmalar belirli mevsimlerde tekrarlanması ,mevsimin geçmesi ile gerilemesi tipiktir.

KOAH Hastalığının Tedavisi Nedir?

KOAH ve Astım ‘da başlıca tedavi etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Yani sigara içiminin bırakılması, allerji hassasiyet yapan toz, polen’ den uzaklaşmak gerekir. Ev tozunu azaltacak önlemler alınmalıdır. Evler sık sık havalandırılmalı, rutubet engellenmelidir. Kullanılmayan eşyalar bulundurulmamalı, alerjen barındırmayan eşyalar çarşaf ve kılıflar kullanılmalı bunların haftada bir kez enaz 60 derecede yıkanması önerilir.

KOAH ve Astım için kullanılan ilaçlar nefes darlığı şikâyetlerini azaltmak için kullanılır. Şikâyetler kısmen kontrol altına alınabilir, egzersiz toleransı ve genel sağlık durumunu iyileştirebilir. Hastalığa bağlı ölümler azaltılabilir.

Solunum yolu ile kullanılan ilaçlar birbirinden farklı cihazlar yardımı ile kullanılır. Etkili, olabilmeleri için doğru teknikte kullanılması gerekir. Hata varsa düzeltmek için muayene sırasında hekimin önünde kullanma denemeleri yapılır.

İlaçların dozu düşük olduğundan ve kullanılan ilaçların çok az bir kısmı kana karıştığından yan etkileri yok denecek kadar azdır. Bu ilaçlar alışkanlık yapmaktadır. Sigarayı bırakmayan bir hastanın ilaçlardan yarar beklememesi gerekir. Astımlı ve KOAH hastaları grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları önerilir.”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı