DİSLEKSİ FARKINDALIK HAFTASI’’ ETKİNLİKLERİ SONA ERDİ.

DİSLEKSİ FARKINDALIK HAFTASI’’ ETKİNLİKLERİ SONA ERDİ.

SAĞLIK 11.11.2019 07:56:58 29 0
DİSLEKSİ FARKINDALIK HAFTASI’’ ETKİNLİKLERİ SONA ERDİ.

Hayati Akbaş

HOPA- Disleksi Farkındalık Haftası’ dolayısıyla Hopa Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Milli eğitim müdürlüğü tarafından etkinlikler düzenlendi.

Çocukluk Çağı Ruhsal ve Gelişimsel Bozukluklar yelpazesinde yer alan Özgül Öğrenme Güçlüğü konusundaki farkındalık faaliyetleri erken tanı ve rehabilitasyon açısından önemli.

1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası’ dolayısıyla tarafından ‘Hopa Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ’Özgül Öğrenme Güçlüğü’’ konulu sunum Dr. Turan Çelik ve Dr. Büşra Yazıcı Dalbastı tarafından Mehmet Akif İlköğretim, Hüsnü Cİner İlkokulu, 14 Mart İlkokulu'nda öğretmenlere eğitim verili. Konuyla ilgili broşürler dağıtıldı, sunum sonunda sorular cevaplandırıldı.

Konuyla ilgili olarak Hopa TSM tarafından yapılan açıklamada “Disleksi Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır. Konuşma bozukluğu ve motor beceri bozukluğu öğrenme güçlüğüne göre daha çabuk fark edildiğinden aileler bu konuda erken dönemde destek almaya yönelmektedirler. Ancak, zekâları normal, herhangi bir nörolojik sorunu olmayan bu çocuklar okula başladıklarında bir dizi sorunlarla kendini göstermektedir. Bu sorunlar ağırlıklı olarak yazım hataları olarak karşımıza çıkmaktadır. 'p, b, d, m, n' sıklıkla karıştırılan harflerdir. Görsel uyaranları algılamakta da güçlükleri olduğu için yazılanları tersinden okuyup yazma sıklıkla görülmektedir.

Örneğin 'koy' yerine 'yok' yazmak gibi. Sayıları sıklıkla karıştırırlar. Ardıl olarak saymak kolay bir görevdir. Ancak eşleme yaparak ya da kategorileme yaparak sayı saymak ve dört işlemi 'örneğin 5 yerine 2, 6 yerine 9 yazma' görülmektedir. Yön ve zaman kavramları yoktur. Noktalama işaretlerini kullanmama, okurken yazıları takip edememe, eksik okuma ve ters yazma gibi belirtiler bozukluğun işaretleridir” ifadelerine yer verildi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM YÜRÜYÜŞ YAPTI.

Hopa’da Disleksi etkinliklerinin bir başka adresi de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezai Aydın ve Şube Müdürleri ile Öğrence ve Öğretenler tarafından farkındalık yaratma anlamında Hüsnü Ciner İlkokulu bahçesinden Hükümet Konağına kadar yürüyüşü etkinliği düzenlendi,


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı