DEVLET HASTANESİNDE KADINA ŞİDDETE KARŞI STANT

DEVLET HASTANESİNDE KADINA ŞİDDETE KARŞI STANT

SAĞLIK 30.11.2018 09:52:33 32 0
DEVLET HASTANESİNDE KADINA ŞİDDETE KARŞI STANT

Artvin Devlet Hastanesi’nde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Stant Açıldı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Devlet Hastanesi bünyesinde sağlık hizmetlerinden yararlanan vatandaşlara bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak amacıyla stant açıldı. Açılan stantta vatandaşlara, hastane çalışanlarına broşürler ve turuncu rozetler dağıtılarak “Şiddet Gördüğümde Ya Da Tanık Olduğumda Sessiz Kalmıyorum, Arıyorum!” teması vurgulanarak şiddete tanık olunduğunda aranabilecek numaralar ve kurumlar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere vurgu yapıldı: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında, 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” ilan etmiştir. Bu çerçevede, her yıl 25 Kasım’da dünya genelinde tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenip kadına yönelik şiddet konusunun gündeme gelmesi, tartışılması ve farkındalık yaratılması sağlanmaya çalışılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, Kadına Yönelik Şiddeti; “Cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarlarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış” şeklinde tanımıştır. Bu tanıma daha sonra ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakarak uygulanan ekonomik şiddette dâhil edilmiştir.

Şiddete maruz kalmak fiziksel, ruhsal ve üreme sağlığı ile ilgili sorunlara yol açmaktadır. Annelerine uygulanan şiddete tanık olan çocukların da ruh sağlığı bozulmaktadır. Ayrıca şiddete tanık olan çocuklar şiddet uygulayıcıları haline gelmektedirler. Şiddete uğramak, kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu tetiklemektedir. Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve korkular başta olmak üzere kaygı bozuklukları ve depresyon gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıklar kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir.

Çok boyutlu bir halk sağlığı sorunu olan kadına yönelik şiddeti azaltmak için yürütülen mücadele programlarında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına görev düşmekle beraber, şüphesiz sağlık hizmetlerinin bu mücadele programında payı büyük olacaktır. Bu çerçevede İl Sağlık Müdürlüğü olarak koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hem sağlık çalışanlarına hem de halka yönelik eğitim ve farkındalık faaliyetlerimiz etkin bir şekilde devam etmektedir.”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI