Derdin ve hastalığın varsa uğra..

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'nda bulunan ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen Ayder Kaplıcaları'nda, her yıl onbinlerce insan şifa arıyor.

SAĞLIK 16.05.2014 10:15:06 18 0
Derdin ve hastalığın varsa uğra..
Romatizma, eklem, sinirsel rahatsızlıklar, kronik bel ağrıları, sindirim, dolaşım sistemi düzensizliklerine, idrar ve solunum yolları, kadın hastalıkları ile cilt hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği bildirilen ve geçtiğimiz yıl 80 bin civarında insanın girdiği kaplıcaya, bu yılın ilk sekiz ayında 79 bin 185 kişi girdi.


Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Kaçkar Dağları'nın eteklerinde Kaçkar Dağları Milli Parkı sahası içerisinde yer alan ve 1987 yılın turizm merkezi ilan edilen Ayder, hayatın stresinden ve yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenlerin aklına ilk gelen yerlerden birisi. Ayder, doğal güzellikleri, astıma iyi geldiği söylenen havası ve bir çok hastalığı şifa olduğu söylenen kaplıcaları ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi.

Alternatif turizm etkinlikleri kapsamında turistlerin ilgisini çeken Ayder'e, bir çok insan da kaplıcasında şifa aramak için geliyor. Turizm Bakanlığı ruhsatlı ve Sağlık Bakanlığı belgeli olan kaplıcaya, hastaneler tarafından sevkli hastalar da geliyor.

Ayder Kaplıcaları Tesis Müdürü Zeliha Yıldırım, 1992 yılında hizmete açılan kaplıcanın romatizmal, eklem, sinirsel rahatsızlıklara, sindirim, dolaşım sistemi düzensizliklerine, idrar, solunum yolları ve kadın hastalıkları ile cilt hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor. Tesislerin, Sağlık Bakanlığı belgeli olarak tedavi amaçlı hizmet verdiğine de vurgu yapan Yıldırım, '260 metre derinlikten 55 derece sıcaklıkta çıkan kaplıca suyu, tesiste yaklaşık 40 derece civarında oluyor. Suyun içerisinde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir-alüminyum, sülfat, hidrokarbonat, nitrat iyonu ile metasilikat asidi mevcut olup, bunların birçok hastalığın tedavisinde faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Her yıl binlerce insan tatil amaçlı ve şifa bulma niyetiyle buraya geliyor.' dedi.

Kaplıcalara olan ilginin her geçen yıl arttığını kaydeden Yıldırım, 2005 yılında 80 bin civarından insanın girdiği kaplıcaya bu yılın ilk sekiz ayında 79 bin 185 yerli ve yabancı turistin geldiğini belirtti. Ayder Yaylası'nın çeşitli altyapı eksikliklerinden dolayı bir yıl öncesine kadar kışın turizme kapalı kaldığını hatırlatan Yıldırım, yörede kış turizmine yönelik çeşitli aktivitelerin yapılmasıyla birlikte ğeçtiğimiz yıl kısmen kışın da turizme açıldığı bilgisini veriyor. Yıldırım, bu yıla kadar sadece yaz döneminde hizmet veren kaplıca tesislerinin de bu yıldan itibaren 12 ay hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

Kaplıca tesislerinde, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı kullandığı iki büyük havuzun yanı sıra ailece girilebilecek özel odalar da bulunuyor.
(çamlıhemşin haber)



 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI