Bu kanamalara dikkat!

Bu kanamalara dikkat!

SAĞLIK 13.02.2014 15:45:57 37 0
Bu kanamalara dikkat!


Bu kanamalara dikkat!

Ülkemizde kadın ve erkeklerde görülme oranı neredeyse eşit derecede olan rektal kanamalar (makat kanamaları) bazı hastalıkların en önemli habercisidir.





________________________________________





Rektal kanama (makat kanaması)nedir?



Bir çoğumuzun utanarak ve korkarak dile getiremediği bu belirti eğer ciddiye alınmazsa belki de Kanser gibi tehlikeli bir hastalığın belirtisi olabilir. Trabzon yıldızlı güven hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akbaş Rektal kanamalar ile ilgili sorularımızı yanıtlayarak bilgiler verdi.



Rektal kanama (makat kanaması)nedir?



Dışkılama ile makattan parlak kırmızı kan gelmesine tıbbi dilde hematokezia veya rektal kanama denir.





Rektal kanamanın nedenleri?





Kırmızı renkli kanama büyük olasılıkla kalın barsağın alt bölümlerinin veya anal bölgenin hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Dışkıya bulaşık olmayan, damlama şeklinde ve kırmızı renkli kanamalar genellikle hemoroid ve fissür diye adlandırdığımız anal hastalıklarla ilgilidir. Dışkıyla bulaşık, koyu kırmızı ve siyah renkli kanamalar ise kalın barsağın üst bölümlerinden, ince barsaktan , üst sindirim sisteminden kaynaklanabilir buna da melena denir. Kan uzun süre barsak bakterileriyle temas ettiğinde bakteriler tarafından sindirilerek rengi koyulaşır ve siyahlaşır. Nadiren mide- duodenum, ince barsaklar veya kalın barsağın başlangıç kısmından aşırı kanama oluşursa, bunlar hızla aşağıya ineceği için bakterilerce parçalanamadan dışarıya kırmızı renkte taze kan şeklinde de çıkabilir. Polip, divertikül, ülser , anjiodisplazi, kolit ve kanser gibi hastalıkların da ilk belirtisi rektal (makattan ) kanama olabilir.



Sindirim sisteminin herhangi bir yerinden çok az kanama olur ve kanama gözle görülmeyebilir. Örneğin, kolon polip veya kanserlerinde bazen çok az kanama olup bu gaita ile karıştığı için gözle görülemez ancak gaitada gizli kan tetkiki yapan testlerle tespit edilebilir. Bu şekilde olan gizli kanamalar azar azar ama devamlı kan kaybı yaptığı için anemi dediğimiz kansızlık halinin oluşmasına yol açabilirler.



Hangi durumlarda kanamalar ciddi tehdit içerir?



Her rektal kanama yakınması bulunan hastaların, kanamayı açıklayan hemoroid, fissür gibi… Hastalıkları bilinse dahi bir Genel Cerrahi Uzmanı tarafından incelenmeleri gerekmektedir. Özellikle 50 yaş üzerinde erkek ve kadınlarda daha önce hiç kanama öyküsü yokken ortaya çıkan kanamalar ciddi olarak araştırılmalıdır. Kanama yapan neden mutlaka bulunmalıdır.



Kanamanın şiddeti, yani gelen kan miktarı çok değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla az miktarda ve kendiliğinden duran kanamalar oluşur. Pek çok hasta birkaç damla taze kan geldiğini veya tuvalet kâğıdına az miktarda kan süründüğünü ifade ederler. Bazen de biraz daha fazla ama kendiliğinden duran kanama tariflenir. Bu tip hafif kanamalarda acil tanı ve tedavi, acilen hastaneye yetişmek gibi bir gereklilik yoktur, muayene ve basit tetkikler sonrası tanı konup tedavi yapılır.



Rektal kanama daha şiddetli de olabilir. Orta şiddette bir kanamada tekrarlayan daha çok miktarlarda taze veya pıhtılı kan gelebilir, bu kan gaita ile birlikte veya kendiliğinden gelebilir. Ağır kanamalarda ise hasta çok kan kaybedebilir. Orta veya ağır şiddetteki rektal kanamalarda, aşırı kan kaybına bağlı halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı, bayılma hissi veya gerçekten bayılmalar oluşabilir; hastada tansiyon düşüklüğü oluşabilir.



Genelde hangi cinsiyette (kadın/erkek) ve yaş grubunda daha sık görülüyor?



Kadın ve erkeklerde rektal kanama görülme oranı birbirine yakındır. Ama her iki cinsiyette geleneksel aile yapısından dolayı insanımızda oluşmuş olan utanma duyguları nedeniyle veya önemsenmediği için bu kanamaların ardından hekime başvurmuyorlar. Bu da belki çok ciddi olan bir hastalığın (Kanser gibi…) ilerlemesine yol açabiliyor.



Kanama önemsenmez ise ne gibi sonuçlara sebep olur?



Her rektal kanama araştırılmalı özellikle 50 yaş üzerindeki hastalarda daha da önemsenmelidir. Küçük bir şey diye düşünebileceğiniz bir rektal kanama çok ciddi bir hastalığın habercisi ve tek belirtisi olabilir.





Rektal (makattan) kanaması olan hastalarda nasıl bir tedavi yolu izleniyor

Öncelikle hastamızı muayene edip, kanamanın nereden kaynaklanmış olduğunu tespit ediyoruz. Bu esnada gerekirse hastaya sıgmoıdoskopı/kolonoskopı yaparak kanama nedenini tespit ediyor ve nedene dönük tedavi yapmıyoruz.

 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı