Başkan Prof. Dr. Hasan TÜRÜT;"YEŞİL RİZE’DE HER BİREY YEŞİLAY GÖNÜLLÜSÜ OLMALI"

Uzun yıllar Rize’de Yeşilay’a gönüllü olarak vermiş olduğu hizmetlerin ardında, Yeşilay’ın Rize Şube Başkanlığına seçilen, Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırması Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Hasan TÜRÜT, Rize’de g

SAĞLIK 3.09.2021 09:05:11 32 0
Başkan Prof. Dr. Hasan TÜRÜT;"YEŞİL RİZE’DE HER BİREY YEŞİLAY GÖNÜLLÜSÜ OLMALI"

HABER: B.ALİ KAVALCI

Yeşilay Rize Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan TÜRÜT, basın toplantısının başlangıcında yıllarca üstün gayretle gönüllü olarak eski ismiyle Yeşilay Cemiyeti Rize Temsilciliği görevini yürütmüş olan gazeteci yazar meslektaşınız Bayram Ali Kavalcı’ya geçmiş hizmetlerinden dolayı şahsım ve çalışma arkadaşlarım olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Başkan Prof. Dr. TÜRÜT; “Yeşilay bugün Dünya çapında, başta gençlerimiz olmak üzere tüm insanlığın hayrına ve geleceğine yönelik çalışmalar yapan önemli bir sağlık örgütüdür. Bundan böyle, Rize’de görev yapan siz değerli basın mensuplarımzı8la zaman zaman bri araya gelerek, çalışmalarımızla ilgili bilgi paylaşımında bulunacağız ve sizler çalışmalarımızda bizlere katkı sağlayan kamuoyunu bilgilendirme paydaşlarımız olacaksınız. Şimdiden hepinize teşekkür ediyoruz. Bugün, YETİŞKİN EĞİTİM PROGRAMI çalışmalarım hakkında sizleri bilgilendireceğiz.” dedi.

Yeşilay Rize Şube Başkanı Prof. Dr. Hasan TÜRÜT; “Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütür ve aldığı sonuçlara göre projeler üretir ve uygular. Üye ve gönüllü ağını güçlendirerek yurt içinde ve yurt dışında teşkilatlanma çalışmaları yaparak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlar. Bağımlılıklarla mücadelede yazılı ve görsel medyayı, internet ve sosyal medyaya ağlarını aktif bir mücadele alanı olarak görür ve mesajların toplumun tüm kesimlerine aktarılması için çalışır. Çalışma alanı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak proje ve faaliyetler yürütür. Ulusal ve uluslararası birliklere, çatı kuruluşlara ve federasyonlara katılır; çalışma alanı ile ilgili tüm paydaşlarla etkili işbirliği geliştirir. Yeşilay’ın yürüttüğü önleme faaliyetleri altında uygulamış olduğu en önemli projelerinden biri de Türkiye Bağımlılıkla Mücadele programıdır. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele programı (TBM) Nedir? Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel temelli bir önleme eğitim programıdır. Türkiye’nin en yaygın ve kapsamlı bağımlılık önleme programı hüviyetine sahiptir. TBM Yeşilay tarafından geliştirilen teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan bir birincil önleme programıdır. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere geliştirilen kamu, STK, özel sektör işbirlikleri ile Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) her yıl yaklaşık 10 milyon öğrenciye 3 milyon da yetişkine ulaşmaktadır.

TBM Kimleri Hedefliyor? Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen program, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde bağımlılıklara karşı farkındalığın arttırılmasını amaçlayan bir eğitim programıdır. Yeşilay Bilim Kurulu danışmanlığında her yaşın gelişim özelliklerine uygun

farklı içerikler geliştirilmiştir. Bilimsel kanıta dayalı üretilen eğitim içerikleri Türkiye'de bağımlılık alanında bir dil birliği sağlamış, Bağımlılıkla Mücadele Üst Kurulu tarafından akredite eğitim programı olarak tanımlanmıştır. TBM eğitim materyalleri 8 farklı dile çevrilerek yurtdışında da yaygınlaşması hedeflenmiştir. EĞİTİM İÇERİKLERİ Sağlıklı Yaşam Teknoloji Bağımlılığı Tütün Bağımlılığı Alkol Bağımlılığı Madde Bağımlılığı Tbm Eksenli Kurumsal İşbirlikleri Sağlık Bakanlığı, (psikolog ve sosyal çalışmacı uygulayıcı eğitim programı) Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (psikolog ve sosyal çalışmacı formatör eğitimi, katılıcı temel farkındalık eğitimi) Gençlik ve Spor Bakanlığı (çalıştırıcı uygulayıcı eğitim programı; katılımı temel farkındalık eğitimi) Milli Savunma Bakanlığı (uzman askeri personel uygulayıcı eğitim programı, lider personel temel farkındalık eğitimi, er-erbaş temel farkındalık eğitimi) Diyanet İşleri Başkanlığı (Din görevlisi uygulayıcı eğitim programı, Din görevlisi temel farkındalık eğitimi) Türk Kızılay’ı (psikolog ve sosyal çalımacı uygulayıcı eğitim programı) Türkiye İş Kurumu (Danışman uygulayıcı eğitim programı, Danışman temel farkındalık eğitimi) Rize Yeşilay Şubesi olarak, ilimizde gerek kamu kuruluşları ve gerekse STK’ların destekleriyle binin üzerinde yetişkin vatandaşımıza bağımlılıklar konusunda önleyici eğitim faaliyetleri planlamaktayız. Özellikle pandeminin de etkisiyle artık yetişkinler için de potansiyel bir tehlike gibi görünen ve olumsuz sosyolojik etkileri olması muhtemel teknoloji bağımlılığı başta olmak üzere, tütün, madde, kumar gibi diğer bağımlılıklarla ilgili toplumun her kesimine ulaşıp farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. Yeşilay’ın Rize Basını ile bir araya geldiği toplantıya, Başkan Yardımcısı Dr. Zeki Karataş, YK Üyesi Dr. Neslihan Özçelik, YK Üyeleri Selçuk Beşikçi ve İdris Pehlivan’la birlikte çok sayıda Yeşilay gönüllüsü ve Yeşilay’la birlikte çalışmalara katılan çeşitli kurum ve kuruluşların idarecileri katıldılar.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı