BAŞKAN METİN, ÇALIŞMALARIMIZI ORTAK AKILLA PROGRAMLI VE METİN BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ.

Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, 16 aylık icraatları ve devam eden proje çalışmalarını özet bir şeklinde, Serbest gazeteci yazar Bayram Ali KAVALCI ’ya anlattı.

RÖPORTAJ 3.08.2020 12:24:03 81 0
BAŞKAN METİN, ÇALIŞMALARIMIZI ORTAK AKILLA PROGRAMLI VE METİN BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ.

BAŞKAN METİN, ÇALIŞMALARIMIZI ORTAK AKILLA PROGRAMLI VE METİN BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ.

Sn. Rahmi METİN; Rize’de çok tanınan başarılı bir eğitimci ve iş insanı olarak, 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde Ak Partiden Rize Belediye Başkanı olarak seçildi. 2014 yerel seçimlerinde, Ak Partiden Rize Belediye Başkan adayı gösterilen ve seçimleri %68 oyla kazanan bir önceki Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın almış olduğu oy yüzdesini, %5 artırarak Rize Belediye Başkanı seçildi. Başkan Rahmi METİN, “1.5 yıla yaklaşan Belediye Başkanlığımız süresince, mesai mefhumu gözetmeksizin, yaptığımız tüm çalışmalarda sabırlı bir şekilde geç kalmadan Metin hareket ediyoruz. Tüm çalışmalarımızda heyecanımızı hiç kaybetmiyor, heyecanla hareket ederekten de ileride keşke bu projeyi böyle yapmasaydık diye pişman olacağımız işlere asla müsaade etmiyoruz. ”dedi.

Tevazu sahibi, sakın ve sabırlı bir yapıya sahip, bilgi üretmekten ve paylaşmaktan hoşlanan, karşı tarafı iyi dinleyen, şeffaf, fikir yürüttüğü konulara bazen kendisini fazla kaptıran, şaşaayı sevmeyen, çoğunlukla halkın arasında olan, sahada yaptığı çalışmalarla tanınan, Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, 16 aylık Belediye Başkanlığı boyunca ekibiyle birlikte Rize için yapmış olduğu çalışmaların tamamlanan ve devam eden projelerle ilgili son durumu, Serbest gazeteci- yazar B. Ali KAVALCI ’ya anlattı.

Rize Belediye Başkan Rahmi METİN, “Öncelikle bizi bu göreve layık gören Sayın kıymetli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Onun memleketinde % 73 gibi yüksel bir oyla seçilerek 16 aydır dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Rize’mize hizmet vermenin şeref ve mutluluğunu yaşıyorum. Başta Rize halkımıza ve göreve geldiğim günden bugüne kadar şehrimizde görev yapan ve çoğunluğunun bendenizi yakından tanıdığı, yıllardır karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğumuz siz ve diğer tüm yazılı ve görsel medya mensuplarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli basınımız vasıtasıyla halkı doğru kaynaktan bilgilendirme noktasında desteklerini, yardımlarını ve bu şehirde ortak bir akıl oluşturma noktasında hem şahsıma, hem de mesai arkadaşlarıma, cennet Rize’mizin menfaatine olan çalışmalarımızda bizlere katkı sağlayan, kamu kuruluşlarımıza ve yöneticilerine, Emniyet Teşkilatımıza, Güvenlik kuvvetlerimize, özel ve tüzel kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerine, sahiplerine, birlikte çalıştığımız her birimdeki paydaşlarımıza, karar alçılara, sahada bizimle birlikte çalışan tüm ilgililere ve görevlilere, Muhtarlarımıza, STK Temsilcilerimize, velhasıl tüm emeği geçen herkese destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. ”dedi.

RİZE ŞEHİR MERKEZİ BELEDİYE BLOKLARI.

Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, “Bu aralar şehrimizde en çok konuşulan ve merak edilen projelerimizin başında, ömrünü tamamlamış ve artık Rize’mize hiçte, hiç yakışmayan Belediye Blokları gelmektedir. Bu bloklarda yıllardır ticaret yapan ve şehrimizin önemli marka değerleri olan iş yerleri ve bu yerlerin sahipleri iş insanları, Rize’nin aynası olacak olan ve Rize’yi çok kıymetlendirecek bu projeyle ilgili yürütülen çalışmaları merak etme noktasında kendilerini bilgilendirmeye ve onlarla birlikte ortak akılla hareket etmeye devam ediyoruz. Geldiğimiz süre içerisinde hiçbir dükkân ve metrekare satmadık. Özel bankalara olan borçlarımız ciddi anlamda azaldı. 16 – 17 ay boyunca sürekli bu borçlarımızı azaltarak gidiyoruz. İlk kez 2019 yılı ve 2020 yılını artı ile kapattık. Belediye blokları 23

dönüm alanda, bugün ki belediye binamızdan başlayıp, Meteler kavşağı dediğimiz alanda Menderes bulvarıyla Cumhuriyet caddesi arasında kalan 23 dönümlük bir ada. Burada birinci etap denilen kentsel dönüşüm çalışması inşallah Bayramdan hemen sonra oradaki vatandaşlarımıza, esnaflarımıza da yazılar gitmiş olacak. Yazıların vatandaşlarımıza gitmesinin uzama nedeni, önce kendimiz belediye olarak A dan Z’ye her tarafıyla incelemek istedik. Yani alt tarafta aynı sayıda dükkânlar kalacak mı? Evet, kalacak ofis dediğimiz üst katlar da vatandaşlarımızın sahil tarafında olan özel mülkiyetlerde katla ilgili metre kareleri yakalayabilecek miyiz? Onlara istedikleri oranda ofis verebilecek miyiz? Bunları sürekli sağlamaya çalıştık. TOKİ bir proje yaptı bizler de bunu uyguluyoruz şeklinde bir aracı olmadık. Her şeyiyle mimarisiyle, rakamlarıyla, piyasa o dükkânların satılabilecek piyasa değerleriyle, mesela kat karşılığı verilse ofisler kaç liradan verilir, noktasındaki rakamlarıyla beraber her şeyiyle şekillendirdik. Burada yine en zor işlerden bir tanesi, 50 yıldır denize paralel şekilde olan caddeler şimdi kısmen dikey yönde hareket edince haliyle dükkânların Cumhuriyet caddesine bakan yüzlerin bir kısmı ara yerlere kalmış olacak. Bugün Ulusoy’un oradan Ayene mağazasına gittiğimiz zaman 40 tane mağaza varsa şimdi o bölümde belki 25 tane 30 tane mağaza kalacak. Çünkü aralıklar daha da genişletiliyor. Fakat bu uygulama ticaret açısından çok daha verimli olacak. Çünkü bütün bu alanlar yayalaştırılmış oluyor, cadde Aralıkları 20 metre aralıklı ortada 30 metreye yakın meydan şeklinde bir aralık, bugün Osman Karavin Caddesi dediğimiz yine 20 metreye yakın aralıkla beraber oluşacağı için ve yayalaştırıldığı için Cumhuriyet Caddesindeki dükkânların değeri yüksek olan bir noktaya geldi.

Bugün Durak Lokantasının o arayı düşünün merdivenlerde var vatandaşlar o aradan geçtiklerinde zorlanıyorlar. Birde oranın 30 metre açıldığını düşünün. Biraz daha yukarı gidildiğinde 20 metre daha açılan bir cadde düşünün tamimiyle açık AVM Hürriyetinde bir nokta olacak. Özellikle şu noktayı yakalamalıyız. Benim şahsım olarak 50 yıldır Rize’deyim. Sizlerin içerisinden çıktım. Hepimiz bir şekilde bu jenerasyonla geldik, bu anlamda Rize’ye hepimiz hizmet edebilelim. Eğer bu şehre ve bu vatandaşlarımıza haksızlık yapılıyorsa bunu hep birlikte söyleyelim ve düzeltme yoluna gidelim. Bende bunu merak ediyorum.

Belediye blokları bizim nezdimiz de şu anda 3 metre yüksekliğinde 2.5 metre de asma katı olan şuan da 4 buçuk metre yüksekliğinde 3 buçuk metre de asma katı olan bir dükkana dönüşüyor. Özellikle belediye blokları şuanda tapu da benim orada 50 metre kare dükkânım varsa artı bodrum da 50 metre kara toplamda 100 metre kare dükkânım var asma katı yok eski projede. Ama biz yeni proje de asma katı da o esnafımıza dâhil ediyoruz. Belediye bloklarıyla ilgili mülkiyetler artıyor.

Maliye bloğu normalde 2500 metre karedir, tapuda 1250 metre karedir. Gerisi hazine adına tescillidir. Bunların hukuki boyuttaki her şeyi düzenlenecek. Bu konuda çok uzman uluslararası düzeyde de çok iyi avukattan danışmanlık hizmeti alıyoruz. Neden çünkü orada çok mevzuat var. Oradaki vatandaşları 50 metre karesi daha az gözüküyor. Yani hem hukuki hem fiziksel hem de mimari görüntüsüyle o kaotik yapı bir nevi bu işlemlerle beraber ortadan kalkacak ve burada kimse mağdur edilmeyecek.

Mal sahipleriyle hareket ettiğimiz için yeni mülkiyetler de dükkânlar aynı yerine rastlayacak mı pek rastlamayacak. Ama değeri artacak, kademeleri artacak. Şimdi son rötuşlar atılıyor, Bayram dan sonra da hem Yağlıtaş için hem de belediye blokları için TOKİ başkanıyla mühendisleriyle beraber yine buraya çağırdık, bizim teknik ekibimizle beraber oturup esnafımızın lehine ne varsa onları üst düzeyde tutma adına işler yapıyoruz. Deniz sitesi ve Taşlıdere de bulunan binalarımız içinde hızlı bir şekilde çalışmalar başlattık. Yağlıtaş Mahallesinde biz geldiğimiz de 210 dönüm olarak konuşuluyordu. Muhtarla yapılan istişareler sonucu 40 dönüm daha artırılarak 250 dönüme çıkardık. Rakamlar da düşüktü istişare ettik TOKİ ile bunu da arazi yapısına göre 800 le 1200 lira arasına çıkardık. Yağlıtaş’ın ihalesi yapıldı. Bizde aracı olarak o ihalenin rakamlarını taban alarak TİMYA daki sıkıntılar olmasın diye takipçisi ve kontrolörü olacağız.” diye açıkladı.

MİLLET BAHÇESİ.

Başkan METİN, Sahilde 240 dönümlük bir alan İtfaiye ’den ÇAYKUR’un önüne kadar sıfır sahil kurulacak. Kordon. İnsanlar bakınca denizi görecek. Toplamda 400 dönümlük Bu alanda işletmecilik yapan kişilere metrekaresi dâhilinde yani 50 metrekaresi olan bir işletmecinin hakkını savunacağız. Ancak 50 metrekare yerini 450 metrekare ye çıkaran işletmecilerimizin 400 metrekaresine de karışmayacağız Millet bahçesi içerisinde.

YILLARDIR DİLLERDEN DÜŞMEYEN TELEFERİK PROJESİ.

Başkan METİN, Avustralyalı bir firma ile iki kez görüştük. Pandemi süreci biraz etkiledi. Doka üzerinden yeni bir fizibilite ile Çay Çarşısının oradan Ziraat’a Ziraat’tan Dağbaşı Şahin tepesine olacak şekilde çalışmaları yapılıyor. Güzel bir çalışma olacak inşallah.

YENİTERMİNAL YERİ.

Başkan METİN, Terminalimizin şuan bulunduğu alan 10 dönüm. 1500metre karesi 1975 yılında Rize Belediyesi tapusunu almış. 8.5 dönümlük yer de tescilsiz alan hazinenin üzerinde bile gözükmüyor. Önce hazinenin üzerine geçirdik, şimdi de oradan Belediye üzerine tapu ettik. Bizim değildi, Bizim artık. Yeni terminal içinse Çifte Kavak bölgesinde bir iki yer üzerinde ciddi çalışmamız var. Güzel bir Terminal şehrimize kazandıracağız.

ORMAN VE SAĞLIK İL MÜDÜRLÜĞÜ.

Başkan METİN, Bu müdürlüklerimize ait olan yerler için 7 aydır çalışıyoruz; Toplam 3500metrekare olan bu yerlerin 2000 metrekaresi Orman Müdürlüğüne tapulu 1500’ü sağlık müdürlüğünden hazineye tahsisli. O tahsisi biz kendi üzerimize geçirdik, Burada ne yapacağız Üstünde inşallah park alanı altını da otopark yapacağız.

PTT ARKASI KÜLTÜR ÇARŞISI.

Başkan METİN, Meydanda ki postane arkasındaki 3 dönümlük yeri Belediye olarak kamulaştırıyoruz. Kendi imkânlarımız ve hibe desteği ile orada bir Kültür çarşısı oluşturacağız. Konak şeklinde turistlerin ağırlandığı bir alan olarak hayata geçecek inşallah.

BELEDİYE MEYDAN SOSYAL TESİSLERİ VE SİMİLASYON ALANI.

Başkan METİN, 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi meydanımızdaki şuan etkinlik alanı olarak kullandığımız o yapıyı sosyal tesise çevirip, üzerinde fiber den yapılmış bir Helikopter yerleştireceğiz. İçi 12 kişi kapasiteli bu Helikopterimizin içinde Rize’mizin tarihi ve doğal alanlarını VR gözlükle sanki o anı yaşıyormuş gibi seyredecek vatandaşlarımız. Gelen turistlerimizde bu simülasyonu izleyip Rize de gezmek isteyeceği yerler hakkında karar vermiş olacak.

SAHİLLERİN AYDINLATILMASI.

Başkan METİN, Atatürk ve Cumhuriyet caddelerimizin aydınlatmalarını da Laleli caddemizdeki gibi yenileyeceğiz. Ayrıca Fener’den İslampaşa ya kadar olan tüm sahil aydınlatma yenileme çalışmalarına yakın bir tarihte başlayacağız.

ENERJİ ÜRETİMİ.

Başkan METİN, Enerji den gelir sağlamak için Belediyemizin bütün elektrik aboneliklerini tek çatı altında topladık. Belediyemizin elektrik tüketimini biz direk ödüyorduk. Yeni bir formül geliştirerek Andon su birliğindeki enerji üretiminden aldığımız yüzde 35 lik hakkımızı kullanarak örneğin 85kuruşdan ödediğimiz parayı 55kuruşlara düşürerek, Aylık 50 bin lira tasarruf sağlamış oluyoruz.

Ayrıca Dağ başından Dosmaya yaptığımız yeni içme suyu hattı çalışması ile 0.8 megavatlık bir elektrik üretimi ile 300 bin liralık bir gelir elde edeceğiz.

ÇAY ÇÖPÜNDEN ENERJİ VE MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİMİ.

Başkan METİN, İkinci bir enerji gelirimizi ise Çay çöpünden enerji ve mangal kömürü üreteceğiz. Organize Sanayi bölgesinde 12 dönümlük bir alana ÇAYKUR’dan protokolünü yaptığımız 10bin tonluk çöpü alıp yaklaşık dört bin ton mangal kömürüne dönüştüreceğiz. Ve yine bu çöpün yağı yakılarak gaza çevrilecek ve ondan da yüzde 0.8 lik bir enerji üretmiş olacağız. 20 milyonluk bu projemiz de ikinci yılımız yani önümüzdeki Martta hizmete geçecek.

Rize Belediye Başkan Rahmi METİN; Paşakuyu, Dalyan, Müftü ve Zihni Derin semtlerimiz artık yıllardır yaşadıkları atık su basma tehlikesinden kurtulacaklardır. İnşallah yakın gelecekte diğer derelerimizi de genişletme çalışmalarını da DSİ ile eş koordinasyon olarak yürütmeye devam ediyoruz. Şehrimizin dört bir yanına spor tesisleri kazandırırken, ilimiz, ilçeleriyle birlikte dereleriyle de meşhurdur. Şehrimiz geneli meşhur ter temiz akan derelerimizle çevrilidir. Zaten birçok ilçemizde isimlerini bu derelerden almışlardır. Derepazarı, İyidere, İkizdere, Kalkandere gibi. O nedenle, Askoroz deremizde bir Kano parkuru oluşturacağız. Bu parkurda su sporlarına ilgi duyan gençlerimiz Kano sporu eğitimi alacaklar. Milli sporcu olacaklar. Yapacağımız bu Kano parkurunda yurt içi ve yurt dışı uluslararası, Türkiye, Avrupa ve Dünya Kano yarışmalarının yapılacağı uluslararası standartlarda bir parkur olacak. ”şeklinde konuştu.

RAHMİ METİN KİMDİR? 26 Kasım 1969 tarihinde Rize İli Merkez İlçede doğmuştur. İlk ve Orta öğretimini Rize'de tamamlamıştır. 1993 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. 2012 – 2014 yılları arasında Erciyes Üniversitesinde Siyaset Felsefesi alanında Yüksek Lisans Tezini yapmıştır. 1993-2004 yılları arasında Rize'de özel bir dershanede Felsefe Grubu Öğretmenliği yapmış ve aynı zamanda ortağı olduğu dershanelerin Genel Müdürlük görevini yürütmüştür.

2004 yılında mahalli seçimlerde Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi seçilmiş ve 2009 yılına kadar Meclis Başkanlığı görevini yürütmüştür. 2009 mahalli seçimleriyle yeniden İl Genel Meclis Üyesi ve Meclis Başkanı seçilen Metin bu görevini 2011 yılına kadar sürdürmüştür. 2011 yılından 2014 yılına kadar meclis üyeliği devam etmiş.

Rize Üniversite Mezunları derneğinde ( Rüder ) 3 dönem başkanlık etmiş. Rize İlinde Üniversite Geliştirme Derneğinde 2009-2014 yılları arasında başkanlık etmiştir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucu üyesi ve Denetleme Kurulu başkanı olarak görev alan Rahmi Metin, 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinde Rize Belediye Başkanı olarak seçilmiştir. Rahmi Metin, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Röportaj: Bayram Ali Kavalcı


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı