Türkiye’de bugün, Rize’den Edirne’ye kadar 81 il ve yüzlerce ilçede yayımlanan binlerce yerel gazete vardır. Türkiye’de yerel basının halkla bütünleştiği ve en etkin olduğu dönem ise şüphesiz Kurtuluş Savaşı yıllarıdır.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, M. Kemal Atatürk’ün, Fazilet Adaları olarak tanımladığı yerel gazeteler, o sıkıntılı yıllarda hem kurtuluş hareketinin öncülüğünü yapmış, hem de Anadolu’nun düşman işgali karşısında gösterdiği direnişin sesi olmuştur. Atatürk, mücadelesini her zaman bir yayınla desteklemiş, mesajlarını ve Anadolu insanının desteğini o dönemin zor imkânlarıyla yayımladığı gazetelerde duyurmuştur.

Geçmişten özet olarak vermiş olduğum bu bilgiden sonra, gelelim benimde yıllardır gönüllü olarak yazar ve muhabir olarak katkı sağladığım, Rizelinin ve Rize’nin sesi, gözü kulağı sloganının künye ve jeneriğinde yer aldığı, Rize’nin en çok tanınan, en eski ilk ofset ve vasıflı gazetesi Zümrüt Rize gazetesine.

Rize’de Pazar günü hariç 69 yıldır bazen renkli olarak 8 sayfa ve her sayfasında resimli haberlerin ve onlarca her görüşten köşe yazarının yazıların yer aldığı, Rize’nin en eski günlük vasıflı siyası halk gazetesi Zümrüt Rize gazetesinin imtiyaz sahipliğini, Rize’nin en kıdemli gazetecisi, spor yorumcusu sn. Faik Bakoğlu’nun mahdumu olan sn. Ali Gökay Bakoğlu, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürlüğünü ise, sn. Duygu Bakoğlu yürütmektedirler.

Uzun yıllar severek başyazarlığını yapmış olduğum, Zümrüt Rize Gazetesi Başyazarlığı görevimi 6 yıldır mevcut farklı görevlerim nedeniyle gazeteci- yazar sn. İsmet Kösoğlu arkadaşıma bırakmış oldum. Fakat 30 yıla yakındır 5 Mayıs 2018 Cumartesi günü 69 yılını kutlayacak olan Zümrüt Rize gazetesine şuanda devam eden mevcut çalışmalarımdan artan zamanlarda köşe yazıları yazmaya ve bölgeden faklı haberler yazmaya, mülakatlar yapmaya hiç ara vermeden devam ediyorum.
Rize’de 69 yıldır, halkın sesi, gözü ve kulağı olmaya çalışan Zümrüt Rize Gazetesi ailesine, Allah’tan sağlık, huzur, mutluluk ve başarılı daha nice 69 yıllar diliyorum. Rize’nin en eski Gazetesi olarak yıllardır gazetelerini yaşatma adına büyük gayret ve caba sarf eden, Bakoğlu ailesini tebrik ediyorum.


RİZENİN EN ESKİ YEREL GAZETESİ ZÜMRÜT RİZE

Bayram Ali KAVALCI

5.05.2018 10:02:03

11