Türkiye’nin en büyük sektörlerinden olan, havacılık sektörümüz bütün dünya ülkelerinin gözünü kamaştırıyor ve kıskandırmaya devam ediyor. Bugün ülkemizin dört bir yanından, 55 iç hat uçuş noktasından ve 282 Dış hat uçuş noktasından, 538 Uçak sayısı ve 100.326 koltuk kapasitesi ile binlerce yolcu, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir şekilde yurt içinde ve yurt dışı şehirlere seyahat etmektedirler. 

Ülkemizde havalimanı kalmayan illerimiz iki elin on parmak sayısını geçmeyecek sayıda kalmıştır. Bu şehirlerimizdeki havalimanlarının birçoğunun inşaatı veya proje çalışmaları devam etmektedir. Bunlardan biriside, Rize, Artvin havalimanımızın inşaatıdır. Bu hava limanımızla ilgili rakamları bilgilerinize sunuyorum.

Rize, Artvin ve yöresinin hava ulaşım ihtiyacının karşılanmasına yönelik tamamı deniz dolgusu üzerinde olacak bir havalimanı olarak, Ordu-Giresun havalimanından sonar deniz dolgusu ile yapılan ülkemizin ikinci havalimanı olacaktır.

ÇED, Fizibilite Etüdü çalışmaları tamamlanmış, altyapı ihalesi gerçekleşmiş ve yapımına başlanmıştır.

Altyapı Tesisleri İnşaatı, Pist; 3000 x 45 m. Apron: 240 x 120 m. (60x120 m.’lık kısmı anti-içing) Taksi Yolu: 265 x 24 m. Koruyucu Mendirek. Çevre yolu ve tel örgüsü imalatları ile diğer altyapı tesislerinin yapılması ile devam edecektir.

Üstyapı Tesisleri İnşaatı, Terminal Binası ve diğer üstyapı tesisleri ile ilgili olarak işletmeci DHMİ Genel Müdürlüğü’nden alınan ihtiyaç programı doğrultusunda uygulama projelerine temel teşkil edecek. Avan Projeler oluşturulmuş olup, Uygulama Projelerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır.

Söz konusu havalimanında; 2.000.000 yolcuya hitap edecek yaklaşık, 20.000 m2 Terminal Binası (İç-Dış Hatlar) Teknik Blok, Kule, Hizmet Binaları ve Diğer Üniteleri ile bağlantı yolları ve otoparklar yapılması planlanmaktadır. Kaynak; (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Proje ve Faaliyetler bölümü kısmı.) Ülkemizin tarihe geçen en başarılı Ulaştırma eski bakanlarından birisi olan, sn. başbakanımız Binali Yıldırım ve başbakanımızın kadrosundan gelen şimdi ki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sn. Ahmet Arslan aynı başarıyı ve yüksek performanslı çalışmayı sürdüren başarılı bakanlarımızdan birisi olarak o da tarihe geçecektir. Tebrik ediyorum. Rize, Artvin ile birlikte yapımı devam eden yeni havalimanlarımızın vaktinde tamamlanarak, ülkemize ve illerimize şimdi den hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

Fotoğraf altı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan sn. Ahmet Arslan, gazeteci-yazar Bayram Ali Kavalcı’yla birlikte Kars Sarıkamış’ta.


RİZE-ARTVİN HAVALİMANI İNŞAATI

Bayram Ali KAVALCI

17.05.2017 14:25:57

9