Geçmişten Günümüze Pazarspor (1)

Pazarspor'da Yıllarca Futbol oynamış ve adı 'Tek Ayak Osman' olarak öne çıkan Osman Saraç yeni bir yazı dizine başladı.'Geçmişten Günümüze Pazarspor'a ışık verenler' ilgi ile izleyeceğiniz bu yazı dizisinin ilkini yayınlıyoruz.

PAZARSPOR-RİZESPOR 28.05.2016 09:34:16 288 9
Geçmişten Günümüze Pazarspor (1)
PAZARSPOR'UN İLK TARİHÇESİ (1973-1980)
PAZARSPOR ALT YAPISI VE KIZ KULE

     Aslında ben bu yazıyı daha önceden hazırlamıştım. Ancak Amasya da yazıya dökmek nasip oldu. 27 Mayıs 2016 da çocuğum, Cevdet Bartu'nun mezuniyet töreni olması hasebiyle Amasya'ya geldim. Kendisine yazdırdım. Bu arada 1990-1995 yıllarında ilçemizde kaymakamlık yapan Sn. Nevzat Sinan halen Amasya Vali Yardımcısı görevinde olduğundan oğlum ile birlikte kendisini ziyaret ettim. Kendisi ile Pazar da ki anılarımızı konuştuk, dertleştik.
     Pazarspor kulübünün 1973 tarihindeki kuruluşunu dün gibi anımsıyorum.
     Hatırladığım kadarı ile 1970-1971 yılları idi.
     O zamanlar Pazarspor Rize Amatör liginde mücadele ediyordu. İmkansızlıklar içerisinde kıvranıyordu. Kırkayak lakaplı bir şoföre ait minibüsle maçlara gidiliyordu.
     O zaman ki futbolculardan Korkmaz ağabeyi (Çelik) izlemek için bende Rize'ye gidiyordum. Daha sonra maddi imkansızlıklardan olacak ki maçlara gidilemediğinden (üst üste iki kez ) Pazarspor küme düştü.
Bilâhare 1972 yılında gelindiğinde Pazar Orman İşletme Müdürlüğünde şoför olarak çalışan merhum Halil Uygur ve Pazar Askerlik Şubesinde memur olarak çalışan Selâhattin İsaoğlu ağabeylerimizin önderliğinde Pazarspor'un yeniden kurulması için çalışmalara başlandı.
     Pazarspor'un kurulmasına ilişkin evrak-ı müsbite Ankara'ya gönderildi, ancak evrakta bir eksiklik olduğundan o yıl yani 1972 yılında kurulamadı.
     Eksik evraklar ikmal edilip yeniden anılan yere yani Federasyona gönderildi.
     Federasyonda onaylanıp 1973 yılında Pazar Doğuşspor olarak kurulmuş oldu.
     1973 yılında Pazar Doğuşspor'u kuranlar Halil Uygur ve Selâhattin İsaoğlu'dur. İlk başkanımız Fuat Akbaş'tır. Yöneticilerimiz Neşet Basa, Atalay Telatar, Süha Egemen, Necip Telatar, Numan Bekiroğlu, Selâhattin İsaoğlu'dur.
     İlk antrenörümüz Pazar Hava Radar Mevzii Komutanlığında görevli Münir Aşık Astsubay'dır.
     Bu takımla adeta özdeşleşen Halil Uygur, Yaşar Karahan, Köksal Kaynar, Köksal Altunbaş, Mustafa Saydı, Mustafa Angın, Baki Tamer Sancak, Hüseyin Yangın, Münir Günaydın, Temel Zaman, Atila Yazıcı, Sezai Sümer, Talat Günday, Haluk Kanberoğlu, Osman Zeki Saraç, B- Ali Demirci, İbrahim Çiçek, Azmi Top, Cengiz Yıldırım, Bahtiyar Aksu, Adnan Yangın, Zafer Turan, Nazım Çilli, Niyazi Balaban, Cengiz Kantoğlu, Özcan Tezcan, Temel Kumbasar, Kutluhan Özorhon, Yılmaz Bozkurt, Haydar Biber, Çetin Uygur, Vehbi Turan, Osman Süslü, Hüseyin Hasçelik, Necati(?), Levent Saraç, Ziya Basa, Mustafa Balta, Salim Çakar, Zeki Çalıkıran, İlhami Günaydın, Kemal Terzi, Akay Kılıç, Savaşır Günday, Mehmet Basa, Ogün Uzun(Abdullah), Fehmi (?), A. İhsan Ergenç, Zafer Çiçekler, Hızır Yıldız, Kadem Morgül, Alaattin Sarıbaş gibi Efsane oyuncuları anımsar, onları bir kez daha yürekten alkışlarım.
     Ayrıca aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet dilerken, hayatta olanlara da Allah’tan sağlık ve saadetler diliyorum.
      Keza bu listede ismini unuttuğum arkadaş varsa kendilerinden özür diliyorum.
     Nerelerden nereye geldik. Yıllar göz açıp kapatıncaya kadar gelip geçti. O zamanlar para yok, pul yok.
     Bizi minibüsü ile Engin Yangın ağabey taşırdı. Belki de para almadığı da olurdu.
     Ayakkabılarımız dinyakostu. Sizin anlayacağınız çivili ayakkabı idi. Kuyruk yağı sürerdik. Formamız bir-iki sezonda aynı idi. Konçlar yırtıktı. Tekmelik yoktu. Bir topumuz olurdu oda sibopluydu.
     Bazı yerlere antrenmana kendi cebimizden giderdik. Çünkü antrenman yapacak sahamız yoktu. Antrenmanlarımızı şimdi ki Şehir Stadının yanındaki dere kenarında, Hamidiye de 'pozoni' köprüsünün yanındaki çimenlikte, Hava Radar'a ait sahada Ardeşen de trafonun bulunduğu yerde ve muhtelif sahalarda yapardık.
     Daha sonra Kutluhan Özorhon ağabey geldi. Pazarspor'un bugünlere gelmesinin baş mimarı da bu kişidir. Kendisi hem antrenörümüz hem de futbolcu idi. 1976 yılında Pazar'da avukatlığa başladı. Avukatlık bürosunun bir odasını soyunma odası olarak bize tahsis etti.
     Kutluhan ağabey lider vasıflara sahip bir insandı. Hem büyüğümüzdü, hem de kaptanımızdı. Ondan çok şey öğrendik. Korkmaz Çelik ağabeyimiz ise menajerimizdi. Ondan da çok şey öğrendik. Seyirci kitlemiz müthişti. Bizleri izlemek için Rize'ye araba tutarlardı.
     Rizesporlu Cengiz'in jübile maçından önce bizim maç vardı. Bizim maçtan sonra Ünlüler Karması ile Rizespor maçı oynandı. O zaman Ünlüler Karmasında FB'li Cemil, GS'li Tuncay, Bülent BJK'lı Atakan, TS'li Ali Kemal, Cemil, Şenol vardı.
     70'li yıllarda Kalkandere, Ardeşen, Müftüspor ve Rize Amatörlerle Şampiyonluk mücadelesi verirdik.
     Rize amatör liginde şampiyonluk yaşadık. Bir şampiyonluğumuz da masadan elimizden alındı.
     O eski arkadaşları zaman zaman anıyorum. O arkadaşlarla olan dostluğumuz arkadaşlığımız kardeşliğimiz, samimiyetimiz, yardım severliğimiz anlatmakla bitmez.
     Bana göre o jenerasyon belki 50 sene sonra gelebilir. Hani arada bir söyleriz, 'Anlatılmaz yaşanır.' diye. İşte öyle bir şey.
     Pazarspor o yıllardan bugünlere gelmiştir.
     Bugün ise; Rize'yi layıkı-veçhile temsil etmekle birlikte varlığını 25 yıl profesyonel liglerde sürdürmektedir.
     Dolayısıyla yüzlerce gencimiz kahve köşelerinden kurtulup, kötü alışkanlıklarından da uzaklaştılar.
     Pazarspor'un bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
     Ayrıca yıllardır bu takımın başında emek ve mesaisini Pazarspor'a veren yürekli Başkan Hüseyin Yangın'ı da bugüne değin hizmetlerinden ötürü tebrik ediyorum. Yaşamının her dakikası futbolla geçen bir spor adamı.
     Türkiye ölçeklerinde ve standartlarında çoğu kulüpte olmayan tesisler ve bu tesislerin mimarı.
     Hüseyin Yangın aslında bir kaptan ama varsa yoksa Pazarspor diyor.
     Ben inanıyorum ki Pazarspor yeniden 2. lige yükselecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Benim de bu çalışkan başkandan bir isteğim olacak. Pazarspor alt yapısına önem vermesi. Gelecek yıllarda buradan çıkacak futbolcular eminim ki Pazarspor'a sınıf atlatacaklardır.
     Bana göre yeryüzünün gelmiş geçmiş en iyi bir kaç futbolcusundan biri olan ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Jıhan Cruyff bir konuşmasında şöyle demişti;
     'Alt yapısı olmayan kulüpler günün birinde batmaya mahkûmdurlar. Transferlerin gözdeleri, sizin takımınızı kısa sürede bir çekirge gibi yiyip tüketebilirler. Senin tek sermayen alt yapıdan üste çıkaracağın gençlerdir.'
     70'li yıllarda bu ünlü futbolcuyu izlerdik. Efsane futbol adamının söyleminden yola çıkılarak inşallah bir nitelik kazanırız.
     Hep eskilerden alt yapıdan bahsettik. Ben Merkez İlkokulunda öğrenci iken bizim sınıfa misafir öğretmen olarak gelen ve müzik dersi veren değerli hocam Dursun Hilmi Cinan'ın Kız Kulesi isimli bir şiirini sizlerle paylaşmak istedim. Malumlarınız üzere Kız Kulesi aynı zamanda Pazarspor'un da logosudur.
     Dursun Hilmi Cinan, Pazar Merkez İlkokulunda öğretmenlik yaptı. Bizim de öğretmenimizdi. Eğitimciliğinin yanı sıra müzik, resim ve şiir dallarında çalışmalar yaptı. Toplumun her kesiminde sanat sevgisini aşılayarak sanat yoluyla toplumu eğitmeye çalıştı. Ben kendisine ' Şair Baba' diye hitap etmekteyim. Aynı zamanda söz yazarlığı da yaptığından Cengiz Kurdoğlu, Zihni Cinan, İsmail Türüt, Ayhan Alptekin gibi bir çok sanatçı tarafından okunmakta ve halen bu şarkıları dillerden düşmemiştir. Bir çok ese imza atan Şair Baba ve aynı zamanda hacı olan değerli büyüğümüz üstat Dursun Hilmi Cihan'a bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluk dilerim.
 
KIZ KULE
Yıllar önce gelip sana bakardım,
Denizinde yüzer, kumda yatardım,
Bazen olta atar, balık tutardım.
Selam olsun o günlere Kız Kule.
 
     Deniz kıyısında kurulmuş taşın,
Yüzyılları geçtin bilinmez yaşın,
Gemiler, kayıklar hep arkadaşın,
Kürekçi, balıkçı nerde kız Kule.
 
Zamanında kale idi bu kule.
Çok çileler çektin, geldin bu hale,
Ne günler geçirdin, düşün bir hele,
Yıkıldın sahibin nerde Kız Kule.
 
Haftadan haftaya uğrar vapurlar,
En az beş on saat burda kalırlar,
Elma ihraç olur, taşır kayıklar,
Selam olsun o günlere Kız Kule.
 
Pazar'ın meşhurdur demir elması,
İhraç için kuruldu fabrikası,
Şimdi de yaptılar çay fabrikası,
O günlere selam olsun Kız Kule.
 
Martılar uçuyor, yıkık saraya,
Hamsiler sahilde vurdu karaya,
Ucuzluk var, kovası beş paraya,
Selam olsun hamsilere Kız Kule.
 
Bazen gizli gizli işler çevirdin,
Rus casuslarını burda gizlerdin,
Her şeyi görürdün, haber vermezdin,
İki yüzlü müsün? söyle Kuz Kule.
 
 
Jandarma haberi, aldı bir yerden,
Asker siper kazdı, gündüz önceden.
Rus hücumbot geldi, gece gizliden,
İlçemizi bombaladı, gördün mü?
Atina'yı topa tuttu duydun mu?
 Ana Sayfa Fotoğraflar;Haluk Kanberoğlu-Ogün(Abdullah Uzun),Osman Saraç(Tek ayak)
Gazete küpürü Karadeniz Gazetesi 1973-74 Sezonu Merhum Hamdi Yazıcı.......
     
Bir daha ki yazım Pazar İskelesi ile ilgili olacak. O zamana kadar sağlıcakla kalın.
 

Anahtar Kelimeler:
m.morgül
28.05.2016 12:17:06
süper

yunus emre engin
28.05.2016 23:26:29
çok güzel bir yazı olmuş. tebrik ederim. keşke biraz daha fotoğraf olsaydı. böyle güzel bir yazı yı yazan futbolla böyle içli dışlı olan biri nasıl fenerbahçeli olur anlamıyorum.

Nadir Gönülden.
29.05.2016 01:41:48
Unutulmayacak bir ısım daha var Selcuk yüzbaşı. Macit camlı olmasaydı buralarda olmıyabılırdık. Mekanları cennet olsun.

Alaattin sarıbaş
29.05.2016 06:58:20
Kırk sene önceye götürüp yaşadığımız o güzel günleri tekrar bu güne taşıyıp gençlik yıllarımızı bize anımsattınız öncelikle o köşe yazınızdan dolayı size teşekkür ederim arada bir de olsa hatırlanmak güzel bir duygu beni çok mutlu etti yukarıda ismi geçen arkadaşlarımızdan ölenlere Allah rahmet eylesin yaşıyanlarada selam, sevgiler Allah uzun ömürler versin

Hasan Tezcan
30.05.2016 09:49:54
Osman abi çok güzel yazı kaleme aldın. Tebrikler.

Doğan İNCE
30.05.2016 14:15:20
Osman abi güzel bir yazi yazdı hepsine katılıyorum pazar spor çok çile çekerek buralara gelmiştir emeği geçen herkese teşekkür ederiz çok sağ olsunlar pazar spor külübüne hizmet etmek bir şereftir çünkü pazar spor külübü bir sevdalık gibi birşeydir bu Sevgi'nin adı yoktur bunu içine girdimi anlarsın burda isim veremeye gerek yok herkes biliyor Osman abi doğru diyor tam 25 yıl profesyonel ligde tutunmayı başarmiştır bu da Nasıl tutunduğu herkesçe bilinmektedir ben şü nu isterdim bu takımı daha güçlü kılabilmek için neler yapalım ve ne yapmamız lazım bunları konuşalim ve bit gerçek var 2/3 liglerde bütün kulübeler sivil toplum örgütlerinden ve belediyelerinden maddi ve manevi destek alıyorlar biz bunlarla savaşiyoruz biz sadece Çaykur genel müdürlüğünden ve muhtasilden aliyoruz bunlarla yetinmiyor çünkü bütçe çok her sene Başkan Hüseyin YANGIN cebinde para vererek gidiyoruz bu nereye kadar biz eğer pazar spor kulübümüzü ayakta kala bilmesi için gelin hep birlikte fikir aliş verişte bulunalım ve 01/06/2016 tarihinde Deniz konağı ında mali genel kurulumuz var gelin birlik olalım neler yapa biliriz bu tartışalım kaybetmek kolay kazanmak zor bir ders aldık birdaha bu hataya düşmeyelim birde tesisten bahsetmek istiyorum Osman abim bunu atladı çünkü pazar spor kulübümüzün geleceği budur yer micirin çöp dökülen yer orman işletmesinden kiralanan yerde iki idman sahası ve idari bina sporcu konaklaması tesis yapılacak ve şu anda dolgu ve düzeltme çalişması başlamıştır bu tesise başlamasında ve yapimiyle ilgilenen herkese sonsuz teşekkür ederim isim vermeye gerek yok zaten biliniyor Nasıl yapıldığını çünkü pazar spor kulübüne hizmet etmek bir şereftim isim ler gelip geçicidir yinede Allah razi olsun tesis bittiğinde zaten isimleri Başkan kendisi bir açıklama yapar ve bu tesisi gelin hep birlikte el ele verip ne yapabiliriz bunları konuşalimki bir an önce bitsin bakın pazar spor kulübünde yaklaşik 360 tane sporcu bulunmaktadır eğer pazar spor kulübümü olmazsa bunlar çoğu kahve köşelerine giderler biraz yazım uzadı kusura bakmayın konu pazar spor olunca başka oluyor hepinize selamla sevgiler

Dursun Hilmi Cinan
31.05.2016 02:04:45
Osmanciğim Gerçekten pazarsporun tarihçesini ne güzel paylaştıniz.Seni kutluyorum. Önce Rahmetli Dostumun tornu ismi ile musemma Cevdet Bartu evladımin mezuniyet töreni dolayısiyle kutluyor, gözlerinden öpüyorum.Beni de Şair Baba diye sevgi ve iltıfatınıza Candan teşekürler ederim.Muhterem Avukat bey kardeşim.Osman Zeki Saraç. Elektronik zekana,isabetli buluşlarına Hayranım.Gözlerinden öper,başarılar dilerim.

İsfendiyar Saraç
3.06.2016 12:48:32
Süper olmuş tebrik ederim bende pazarsporun o yıllarda taraftariydim daha sonra hocamız kutluhan özorhon beni ortaokul sahasında top oynadigimda gördü ve Pazarspora davet etti Pazarspor amatorde sampiyonluk yaşadım pazarspora hizmet etmek her pazarlinin bir görevidir yine destek vereceğim nasilmi bir taraftar olarak maçlarına giderek HEP DESTEK TAM DESTEK parolası ile herkese selamlar

Aykan
8.06.2016 12:36:41
futbola gönül vermiş insanlar ve o insanların türlü çabalarla ayakta tutmaya çalıştığı bir kulüp pazarspor; her futbol takımının amatör de olsa profesyonel de olsa kendi kimliğinin vücüt bulmuş hali olan efsane futbolcuları ve emekçi̇leri̇ vardır. osman beyin bu sitede daha önceden kaleme aldığı yazıları da okuma fırsatı buldum. pazarspor'un tarihini anlatan ve pazarspor tarihi için bir belge niteliğinde olan, okuyanı sıkmayan, anlaşılır bir dille yazılan bu yazıyı da kaleme aldığı için kendisini ayrıca tebrik ediyorum. gün geçmiyor ki simon cuper'in dediği gibi "futbol asla sadece futbol değildir" sözünün doğruluğu kendisine bir ispat sahası bulmasın.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI