TANTIM GEZİLERİ DEVAM EDİYOR!

Japonya, Çin ve Güney Kore’yi kapsayan bir araştırma gezisi yaptılar.

PAZAR-RİZE 20.09.2013 15:12:12 151 0
TANTIM GEZİLERİ DEVAM EDİYOR!




G.KORE –JAPONYA- ÇİN GEZİSİ

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu  beraberinde Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Müdürlüğü personelinden  oluşan bir ekiple “Çaylıkların  Yenilenmesi” projesi kapsamında Japonya, Çin ve Güney Kore’yi  kapsayan bir araştırma gezisi yaptılar.

 

Heyet, Çaylıkların Yenilenmesi projesinde yenilemeye esas kullanılacak olan klonların tespiti ve bölgeye özgü gen kaynakları oluşturabilmek amacıyla teknik ve bilimsel görüş alış verişinde bulunmak üzere Japonya’nın Shizuoka bölgesinde bulunan Kanaya Çay Araştırma Enstitüsü, Shizuoka Çay Araştırma Merkezi ve Çin’in Hangzhou şehrindeki Çay Yetiştiriciliği Araştırma Geliştirme Enstitüleri ziyaret ettiler.

 

Gezinin ardından Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu;  beraberindeki konunun uzmanı heyetle ülkelerin gen havuzları ve bu alanda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler alarak, Doğu Karadeniz bölgesi şartlarına uygun klonlarla ilgili araştırmalar başlattıklarını belirtti.

 

Sütlüoğlu; “Çaylıklarımızın Yenilenmesi projesi kapsamında bölgemizin coğrafik ve toprak yapısına en uygun çay fidanı tespiti için araştırmalarımız devam ediyor.

Bizden çok önce yenileme işlemini gerçekleştiren ve halen devam eden ülkelerden uygun tip tespiti noktasında istifade etmek maksadıyla düzenlediğimiz gezinin faydalı olacağı inancındayız..” Diyen Sütlüoğlu, Japonya’da 4 bin dolara dahi çay satıldığı ancak bu bahçelerin çok özel olduğunu vurguladı. Sütlüoğlu; “Japonya’da 4bin dolara satılan çaylar gördük. Ancak bu çayların üretildiği bahçelerde özel çalışmalar yapılmakta. Çay bahçesindeki nem ve sıcaklığını ayarlamak için çay bahçelerine özel pervaneler yapmışlar. Çay üreticileri tarladan çıkmıyorlar. Çayın kalitesi için özel bir gayret ve emek sarf ediyorlar.”

 

 Ayrıca Güney Kore, Japonya ve Çin’deki  önde gelen  çay makinaları üretici firmalarını da ziyaret eden heyet  çay makinaları konusundaki gelişmeler yerinde inceleyerek Çaykur’un kurmayı hedeflediği yeni yeşil çay ve paketleme fabrikaları için en uygun makine ve ekipmanlar konusunda uygulamalı bilgi aldı.

Geziden Notlar:      

 

Japonya’da Kakegawa Belediye Başkanı makamında ziyaret eden Genel Müdür Sütlüoğlu iki ülke çay sektörlerinin birlikte yapabilecekleri çalışmalar ve işbirliğinin her iki ülke için getirilerinin neler olabileceği konusunda görüş alış verişinde bulundu.


Japonya’nın en tanınmış uluslararası çay üretici ve pazarlayıcısı olan Sasaki Tea Company ziyaret edilmiş, hem üretim departmanları ve hem de satış departmanları ayrıntılı şekilde incelenerek bilgi alış verişinde bulunuldu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı