PAZAR'DA GÖÇ BAŞLADI

NİSAN AYI İLE BİRLİKTE İLÇEYE GELEN GURBETÇİLER AKIN AKIN GİDİYOR!

PAZAR-RİZE 19.09.2013 08:34:34 263 1
PAZAR






Haber ve resimler
Onursal Bozkurt


 
Nisan ayında başlayan gelişler, okulların açılmasıyla dönüşe yerini bırakıyor.

Pazar ilçesinden gurbete çalışmak veya başka bir iş nedeniyle giden vatandaşlarımız Nisan ayının gelişini beklerler. Bu ayda başlayan gelişler Haziran ayında zirveye ulaşır.

Üç ay sonra ise bu kez dönüşler başlar. Okulların açılmasıyla da kısman sona erer. Bu geliş ve gidişlerden tüm esnafı da kar ve zararlara uğratır.

Her sınıftan esnaf nüfus artışından kısmen istifade ederler. Pazar’da babadan kalma mesleği devam ettiren ve Meydan’da Belediye Büfesinin işletmeciliğin üstlenen Gazete Bayii Mustafa BOZKURT aslında en güzel istatistikleri de yapıyor. Bozkurt kaçkar53.com’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi
. “Ben şahsen 40 senedir bu işi yaparım. İş yerimde ufak tefek farklı ürünlerin satışına yer versem de en önemli işim Gazete satmaktır. Yani aynı zamanda kültür pazarlaması da yapıyorum. Sabah uykusuna hasretiz. Sabah millet mışıl mışıl uyurken biz beşte ayaktayız. Yatağından kalkanlara Gazete hazırlarız. Pazar Gazete fazla okumaz. Okuyanların birçoğu abone olanlardır. Öyle isimler var ki, tam 35 senedir aynı gazeteleri okurlar. İlçemiz Nisan ayında başlayan geri dönüşlerle artmaya başlar. Biz burada gelenlerin ve gidenlerin tespitini sattığımız gazeteye göre yaparız. Otobüs Firmalarına Gazete veririz. Günde tek firma 15 araba Pazar’dan kaldırır. Bu arabalara en az 5’er adet farklı gazeteler veririz. Zamanla gidenler başlayınca araba sayısı şu an bu firmada 6 ya düştü. Yani İlçe yazın tavan eder. Kışa doğru ise taban eder. Tüm esnaf aynıdır. Burada biz birinci derecede nüfus tespiti yapmada öndeyiz.Birde Simit satışlarından işi daha net görürüz.Yazın 500 simit satılırken bu sayı kademe kademe 50’ ye, hatta daha aşağıya düşer.Devletin İstatistik kurumundan daha sağlıklı bilgi ve belgeler bizde mevcuttur.Pazar’ın önünü açacak olan Fakültedir.Buraya gelecek öğrenciler bizim velinimetimiz olmalıdır.Onlara sahip çıkarsak.Gelecekte Pazar yine her zaman olduğu gibi şanlı konumunu korumaya devam edecektir. Köylerden gelenler yazın fazla olur.Bu da bizim Gazete ve dergi satışımıza yansır.Günlük gazete alanlardan çok, farklı simaların alması bizi böyle bir tespiti yapmamıza götürüyor.O yüzden öncelikle göç köylerden başlıyor.Köyler boşalmaya başlayınca kentin içinden de gidenler başlayınca artık biz kış uykusuna dalarız. 

Anahtar Kelimeler:
hakan genç
19.09.2013 15:35:06
pazarın nufus yogunlugu 2 aydır özellikle kışın pazarda nufus tamamen çekilmektedir umarım üniversitemiz pazara bir kaç yılında canlılık getirir.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI