Pazar ilçesinin ilk kamyon nakliyecileri.

Pazar ilçesinin ilk kamyon nakliyecileri.

PAZAR-RİZE 1.06.2021 11:14:27 41 0
Pazar ilçesinin  ilk kamyon nakliyecileri.

HIZIR TELATAR

Tarihi Pazar İlçemiz 1916 yılında Rus işgaline uğramış, 1918 de Rus işgalinden kurtulmuştur. Cumhuriyet döneminde 1928 yılında Athena adı Pazar adıyla değiştirilmiştir. Pazar' da ''Pazar yeri'' anlamında kullanılmıştır. Pazar Rize'nin doğusunda Hopa – Rize devlet yolu üzerinde doğu batı istikametinde kurulmuştu

O dönemlerde diğer ilçelerde Pazar’ a bağlıydı. O yüzden “ilklerin ilçesi” unvanı adıyla da anılmaktadır.

Tarihçi Yazarımız Hızır Telatar, geçmişten günümüze ilçe merkezindeki meslekleri ela almaya devam ediyor. Bu yazısında ise İlk kamyoncular kimlerdi? Onlara açıklık getirmeye çalıştı.

İLK KAMYONCULAR

Pazarda köylere araç yolu yokken eşya ve İnşaat malzemeleri taşımacılığı Katırla yapılırdı. Yollar yapıldıktan sonra kamyonlarla taşımacılığa başlandı. İlk kamyoncular arasında, Reşat Turan, Pasaoğlu Ali Riza Karadeniz, Gencamet Nazım, Ali ve Yusuf Sarioğlu, Pinbili Ali Hekim, Ahmet Sabri Kasapoğlu ve Kumrika Dursun idiler.

Eski araçlarda sağ tarafta ayna olmadığından geri manevralarda şoför sol kapıyı aralayıp, sağ ayağı gazda sol ayağı dışarda marşpiyenin üzerine basarak ayakta giderdi. Bunlara genellikle muavinler yardımcı olurlardı. Daha sonraları sağ tarafa ayna konulmasına rağmen geri giderken eski alışkanlıklarından bazıları geçmediler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI