Balıklara rahat geçiş yolu!

Alabalıkların denizden dereye geçişini kolaylaştırmak için Fırtına Deresinde yol açıyor!

PAZAR-RİZE 23.09.2013 21:59:59 53 0
Balıklara rahat geçiş yolu!




Aytekin Kalender

Konuyla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı Rize 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Bölgemizin Uluslar arası öneme sahip iki sulak alanından biri olan Fırtına Deresi; Endemik bir balık türü olan Karadeniz Alasının (Salmotrutta) önemli yaşam alanlarından biridir.Karadeniz Alası (Salmotrutta) Ülkemizin endemik balık türlerinden birisidir. Anadrom (Hayatlarının Çoğunu Denizlerde geçiren ve her yıl yumurtlamak için tuzlu sudan tatlı suya göç eden balıklar) bir balık olan Karadeniz alası denizde cinsi olgunluğa ulaştıktan sonra üremek üzere tatlı sulara girer ve uygun yumurtlama alanlarına yumurta bıraktıktan sonra tekrar denize geri dönerler.

Karadeniz alası diğer birçok salmonidler gibi anadromdur ve neslinin devamını sürdürebilmek için mutlaka tatlı sulara girmek zorundadır. Yetişkin Karadeniz alaları nehirlere girdiklerinde yumurtlama alanlarına ulaşabilmek için çok büyük engelleri aşmak zorundadırlar. Oldukça zahmetli bir yolculuktan sonra nehirlerin üst kısımlarındaki yumurtlama alanlarına ulaşan damızlık balıklar, yumurta bıraktıktan sonra tekrar denize geri dönmektedir.

Ancak özellikle son zamanlarda fırtına deresinin mansabında yapılan Köprü çalışması ve rafting, kano parkuru çalışmaları ile dere yatağında meydana gelen kısmi bozulmalar sebebiyle Karadeniz alasının üreme döneminde denizden fırtına deresinin membaına doğru yaptığı yolculuk zorlaşmaktaydı. Bu maksatla Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünce Karadeniz alasının üreme döneminde yapacağı yolculuğun daha güvenli olması için, fırtına deresinin deniz ile birleştiği noktadan itibaren rafting kano parkuruna kadar, parkurun başlangıcından itibaren de yaklaşık 200-300 metre memba istikametinde dere yatağının doğal yapısını bozmayacak şekilde bir kılavuz kanal oluşturmak suretiyle doğal balık geçidi yapılmıştır.

Bu sayede hem suyun aynı debide sürekli akışı sağlanmış olacak hem de çalışmalar sebebiyle özellikle derenin mansabında dere yatağına yapılan müdahaleler sonucu Karadeniz alasının iniş-çıkışlarda kullandığı güzergâhın aynı kalması sağlanacaktır.' 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI