“DELİ BAL” neden deniyor!

“DELİ BAL” neden deniyor!

ÖZEL HABER 10.07.2021 09:55:49 88 0
“DELİ BAL” neden deniyor!

PAZAR-Pazar Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Seyis, bölgede “DELİİBAL” olarak adlandırılan ve nereden, neden bu adı aldığını araştırmak üzere Sakarya ilinden Artvin iline kadar bölgede var olan Orman Gülü(KUMAR) güllerini toplayarak araştırmaya başladı.

KTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sevgi Kolaylı ile birlikte bölgede bir ilke imza atmaya çalışıyorlar.

Orman gülü bitkisinden elde edilen “Deli bal” örneklerindeki grayanatoksin içeriğinin saptanması ve zehirlenmeye yol açan bu maddenin baldaki miktarının zamana göre değişimi belirlenmesi çalışmaları daha önce yapılmıştır. Sözlerine yer veren, Z iraat Mühendisi Prof.Dr. Fatih Seyis,” Biz sarıçiçekli olan Rhododendron luteum ve beyaz, pembe ve mor çiçekli olabilen Rhododenron ponticum türlerinin yaprak ve çiçeklerini farklı rakımlardan ve illerden (Sakarya’dan Artvin’e kadar) toplamak suretiyle yaprak ve çiçek kısımlarında grayanotoksin tayini üzerinde çalışmaktayız” diye konuştu.

Çalışmalarını, KTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı ile beraber yaptıklarını ifade eden Prof.Dr.Fatih Seyis, “Daha sonra örnek alınan bölgelerdeki ballarda da analiz yapmak suretiyle aynı alkalodin varlığı tespit edilmeye çalışılacaktır. Yaptığımız çalışma bu kadar geniş çapta ilk çalışmadır. Diğer taraftan deli bal elde edildiği düşünülen kestane çiçekleri ve kestane balı da araştırmaya dahil edilmiştir.” dedi.

Eski adı ile andromedotoksin olarak da bilinen grayanotoksinin neden olduğu zehirlenmeler, genellikle Rhododendron türü bitkilerden yapılan balın yenmesiyle oluşur. Bu bal, halk arasında deli bal olarak da adlandırılmaktadır vurgusunu yapan Seyis, açıklamalarında şunları söyledi. “Deli bal Rhododendronların çiçeğinden grayanotoksini arıların taşıması sonucu oluşmaktadır. Fakat tüm Rhododendronlar grayanotoksin üretmezler.Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde yetişen Rhododendron ponticum, ABD’de Oregon’dan Güney Kaliforniya’ya kadar olan bölgede yetişen Rhododendron occidentale, yine British Columbia (Kanada) ve Kaliforniya’da bulunan Rhododendron macrophyllum ve British Columbia, Kolorado ile Oregon’da yetişen Rhododendron albiflorum grayanotoksin üreten türlerdir.”

Seyis sözlerini şöyle tamamladı. “Bu çalışma sayesinde farklı iller ve rakımlardan toplanan Rhododendron türlerinin çiçek ve yapaklarında grayanotoksin alkalodinin varlığı araştırılacaktır. Aynı zamanda örneklerde aroma bileşenlerin tayini de yapılarak kıyaslanacaktır.”


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı