Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın geçen günlerde Ovit tünelinin tamamlanması noktasında yapmış olduğu açıklama, Rize ve Erzurum’da sevinçle karşılandı. Ovit tünelinin yapımına başlangıç tarihinden bu zaman kadar geçen sürede her hangi bir olumsuz gelişme yaşanmadı.
Bütün Türkiye’nin faydalanacağı bu önemli dünya ikincisi tünelin, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz illerindeki sevincin nedeni, Tünelin yapımının kendisinin Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme Bakanlığında başladığı, Sayın Binalı Yıldırım’ın tekrardan bu bakanlığa getirmesi mutlu etmiş oldu. Sayın Binali Yıldırım beyden sonra bakanlık görevlerini üstlenen isimlerinde döneminde Ovit tünelindeki çalışmalara hiç ara verilmedi. Fakat bölge halkı, sevinçlerinin nedeninin Ovit tünelinin Sayın Bakan Binali Yıldırım ile özdeşleştiği inancına hakım olmalarından kaynaklandığı ifade ediyorlar. Ovit tünelinin yapımına başlama temelini Başbakan olarak atan ve halkın oylarıyla ilk defa Cumhurbaşkanımız seçilen Rizeli hemşerimiz, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eseri olan dünya ikincisi bu tünelimiz yapımındaki ikinci önemli isim, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızı Sayın Binalı Yıldırım’dır. Ve tabii ki, başta Rize Milletvekilimiz Sayın Hasan Karal olmak üzere, Ak Parti iktidarlarının Rize’de o yıllarda görevde bulunan siyası kadrolarının da bu önemli projenin hayata geçirilmesi noktasındaki uğraşları bilinen biri gerçektir. Bu tünelin yapımı için, gerek Rize, gerekse Erzurum halkı her seçimde büyük bir oy yüzdesi ile her seçimde Türkiye sıralamasının en önünde olan iller olarak Milletvekillerini Ak Parti iktidarlarından yana tercih etmişlerdir.
Artık Ovit’te ışığın görünmesine sayılı aylar kalmıştır. Ovit tüneli inşaatının en son durumu ile ilgili kamuoyuna bilgi veren, Türkiye’nin en uzun görevde bulunan, Ak Parti iktidarlarının en başarılı Bakanlarından biriside olan, Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dır. Bakan Yıldırım; Erzurum ile Rize arasındaki yolu 50 km. kısaltacak, dünyanın en uzun ikinci tüneli Ovit'i bitirmek için yoğun çalışıldığını, her iki tüpte (dört aynada) toplamda 21 bin metre kazı çalışmasının tamamlandığını ve 14 bin metre civarında beton kaplaması yapıldığını ifade etti. Yaklaşım ve çığ tünellerinde de çalışmaların eş zamanlı olarak sürdürüldüğünü anlatan Bakan Yıldırım; Bin 700 metrelik yaklaşım tünelinde kazı çalışmalarında 337 metre ilerleme ve bin 400 metrelik çığ tünelinde de 60 metre kemer betonu imalatı gerçekleştirildi. Ovit tünelinin, Çin’in 18,2 kilometrelik Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci karayolu tünelinin olduğunu, 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapılan tünelin 719 milyon liraya mal olacağını ve bugüne kadar 383 milyon lira harcama yapıldığını, Rize'yi ve Karadeniz Bölgesini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayacak Ovit Tüneli'nin ticaret ve turizm açısından bölgeye önemli hareketlilik kazandıracağını açıkladı.
Ovit’te 2016 yılının ilk yarısında görülecek olan ışığın, Erzurum tarafından, Erzurum’un en uzun seçilmiş il genel meclis üyesi, Ovit tünelinin Erzurum ayağındaki yıllarca açıklama ve çalışmalarıyla yılmaz, yorulmaz bekçisi Tahsin Bayramoğlu abimiz ışığın görüleceği gün pusuda yatıp bekleyeceğini Erzurum’dan telefonla bizlere söylüyor. Ovit tünelinde ışığın göründüğü an, Erzurum tarafında ki sayınTahsin Bayramoğlu beyin yanında olmak isterdim.
 

OVİT TÜNELİNDE IŞIĞIN GÖRÜNNMESİNE ALTI AY KALDI

Bayram Ali KAVALCI

22.12.2015 12:59:59

7