Otuz yıla yakındır, fırsat buldukça bir çok konu ve mesele hakkında kaynak göstererek zaman ve mekanım çerçevesinde köşe yazıları yazmaya ömrüm ve hafızam imkan verdikçe yazmaya devam edeceğim inşallah. Maksadım kimseyi yazılarımın etkisinde bırakmak değildir. Yazma amacımın birincisi işçi emeklisi olarak mesleğim olan emekli serbest gazeteci ve yazar olarakinsanlığa sağlam kaynaklardan elde ettiğim bilgilerindesteğiyle faydalı olmaktır. Zaten yıllardır köşemde “İnsanlık İçin” yazdığı belirtiyorum.

Peki, manevi konulardaki yazılarımda neden Saadeti Ebelediye’yi kaynak gösteriyorum?

Çünkü, Tam İlmihâl Saadet-i Ebedîye kitabı, İslâm Alimlerinin eserlerinden tercüme edilerek hazırlanmıştır. İçinde yazarına ait hüküm bildiren bir kelime yoktur. Bu yüzden çok kıymetlidir. Bu kitabı çok okumalıdır.

Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Allahütelanın çok sevdiği kimse, dinini öğrenen ve başkalarına öğretendir.”

Şevahid-ün Nübüvve kitabında buyruluyor ki: “Allahütella, bir kulunu severse, onu fıkıh ilmiyle meşgul eder. Sonra da fıkıh âlimi olur.” Demek ki bu kitabı okumak, Allahütela tarafından sevilmiş olmanın alâmetidir. Sevilmemenin alâmeti de, malayaniile faydasız veya zararlı şeylerle meşgul olmaktır.

Rastgele çok kitap okuyan sapıtır, yoldan çıkar. Ancak bir mürşidi-i kâmil görmüşse, ondan hakkı bâtılı öğrenmişse, o kendini korur, onun çok kitap okumasının zararı olmaz. Her kitap, o günün şartlarında, o günün insanlarına, o günün ihtiyaçlarına cevap olarak yazılmıştır. O kitapların içindekilerden bugüne ait olanlar, seçilerek Tam İlmihâl Saadet-i Ebediyye kitabına konmuştur. Bu çok önemlidir! Onun için bu asrın mürşidi-i kâmili Tam İlmihâl Saadet-i Ebediyye’dir. Çünkü yüzlerce âlim ve evliya zatın mübarek sözleridir. Bu kitabı okuyup anlayan, âlim olur. Öğrendikleriyle amel eden de, evliya olur.

Kur’ân-ı kerimin tefsirini öğrenmek isteyen, İlmihâli okuyup anlamaya çalışmalı. Kur’ân-ı kerimin asıl gayesi, (Bu yenir, bu yenmez, bu serbest, bu yasak, bu yapılır, bu yapılmaz, bu sevilir, bu sevilmez...) diye öğretmektir. Orada Cennetliklerin ve Cehennemliklerin hâlleri bildirilmiştir.

Dolayısıyla Tam İlmihâl Saadet-i Ebediyye kitabı, Kur’ân-ı kerimin açıklamasıdır. Ona uyan da, İslamiyet’e uymuş olur.


NEDEN TAM İLMİHAL SAADETİ EBEDİYEYİ KAYNAK GÖSTERİYORUM?

Bayram Ali KAVALCI

3.05.2017 13:51:20

7