“Onlardan (Peygamberlerden) sonra öyle bir nesil geldi ki, namazı-niyazı terk ettiler, şehevi arzu ve isteklerine uydular. İşte bu yüzden onlar, çok kötü bir azap görecekler, cehennemin “Gayya” çukuruna atılacaklardır.” (Meryem Suresi: 19/59)

Sakif Kabilesi Hz. Peygamber (sav)’e gelerek Müslüman olacaklarını ancak şu konularda kendilerine müsamaha gösterilmesini istediler:

Günlük farz namazlardan muaf tutulmak,
Zekât konusunda kendilerine mühlet verilmesi,
Cihaddan muaf tutulmak (İslâm ordusuna asker vermemek),
Lât putunun belli bir müddet yıkılmaması,
Gayri meşru cinsel ilişkiye müsaade edilmesi,
Faiz ve içki konusunda müsamaha gösterilmesi.

Onların bu isteklerine Allah Rasulü (sav) şöyle cevap vermiştir:

“Namaz, Allah’ın mevcudiyetini kabul ve ikrar eden kulun bir dış görüntüsüdür. Allah inancı taşıyan bir din, Allah’a ibadet etmek suretiyle O’nun mevcudiyetini tanımayı ifade eden bir hareketi içinde taşımıyorsa, artık o din, bir din adını taşımaya lâyık değildir. (Namazsız bir dinde hayır yoktur.)

Fuhuş ve zinaya gelince sosyal hayatta bu fiilden daha iğrenç ve nefrete lâyık bir davranış yoktur. Sizden hiç kimse kendi yakınlarına böyle bir davranışın yapılmasını istemez.

Putlar da derhal yıkılacaktır. Onu yıkmak için biz bir heyet göndereceğiz, eğer putlarınızın bir kudreti varsa onu yıkanları cezalandırırlar.

Zekât ve Cihada katılma konusunda (kalplerinin İslâm’a ısınması için) kısa bir müddet müsamaha gösterilecektir.” (M. Hamidullah, İslâm Peygamberi, I, 497–534)

“Namazsız bir dinde hayır yoktur.” Neden?

1-İman’dan sonra en faziletli amel Namazdır. Hz. Peygamber (sav)’ hangi amelin faziletli olduğu sorulduğunda “Vaktinde kılınan Namaz” buyurmuştur. ( Tecrid-i sarih trc, 2/473)

2-Namaz İlahi dinlerin ortak hükümlerindendir. Kur’an-ı Kerim’de geçmiş milletlerin namaz ibadetinden bahseden bir çok ayeti kerime mevcuttur. (Tdv İslâm ansiklop., Namaz md.)

3-Namaz bütün yaratıkların ibadet biçimlerini içinde barındırır. “Güneş, ay ve yıldızlar doğma-batma hareketlerini namaz rekâtı gibi yaparlar. Dağlar daima namazdaki kıyam gibi ayakta, Hayvanlar namazdaki rüku gibi eğilmiş, bitkiler besinlerini köklerinden aldıklarından secde halindedirler. Gök gürlemesi namazdaki her hareket değişikliğinde alınan tekbire benzer. Kuşların kanat çırpışı, cemaatle namaz kılanların saflarındaki toplu hareketi temsil etmektedir. (Hamidüllah, İslam’a giriş)

4-Namazda “Zikir” ibadeti vardır. Ayet-i kerimede “Evet Ben öyle bir Allah’ım ki, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse beni gerektiği gibi tanı, yalnız bana ibadet et! Beni anmak için namaz kıl, dua et!” (Ta-ha: 20/14) buyrulmuştur.

5-Namazda “Tefekkür” ibadeti vardır. İmamın okuduğunu cemaat tefekkür eder. Allah’ın kudretini düşünme ve birlik fikrinin doğması imkânına sahip olur. Tefekkür Hz. Peygamber (sav)’in İslâm’dan önce yaptığı ilk ve en önemli ibadettir. “Bir saatlik tefekkür, bir senelik ibadetten hayırlıdır” hadisi bu gerçeği ifade eder. (İsa Saim, Selimiye Kürsüsünden İslâm’a bakış, 62)

6-Namazda “Oruç” ibadeti vardır. Oruçta olduğu gibi namazda da yemek içmek namazı bozmaktadır. (İsa Saim, age, 63)

7-Namazda kısmi “Hac” ibadeti bulunmaktadır. Kâbe’nin tavafı Hac ibadetinde farz olduğu gibi, Kâbe’ye yönelmek de namazın şartlarından birisidir. Öyle ki, göğsünü Kâbe cihetinden döndürmek namazı bozmaktadır.

8-Namazda “Zekât” ibadeti mevcuttur. Günde beş vakit namaz kılan kimse 24 saatin kırkta birini namaza ayırmış olur. Böylece zekatla malının kırkta birini infak eden mümin, namazla da ömrünün kırkta birini Allah’a ayırmış ve zekâtını vermiş olur. (İsa Saim, age, 64)

9-Namazda “Temizlik” vardır. Her anında Allah’ın huzurunda bulunan insan günde beş kere belli organlarını yıkamakla bedenini, Allah’ın huzurunda durmakla kalbini temizler. Rasulüllah (sav): “Bir kimse evinin önünden akan nehirde günde beş defa yıkansa onda kirden bir şey kalır mı? Hayır ya Rasülellah, “İşte beş vakit namaz böyledir” (Müslim)

10-Beş farzın kelime-i şahadetten sonra ilk emredileni “Namazdır.” Önce namaz farz kılınmış, sonra zekât, oruç ve Hac farz kılınmıştır.

11-Namaz hakkında “bir çok ayet” bulunmaktadır. Farz kılınması için tek bir emir yeterli olmasına rağmen seksenin üzerinde ayetin bulunması önemine işaret etmektedir. İslâmi anlamda “Bir konudaki harflerin çokluğu mananın önemine delalet eder.” (Saim, age, 66)

12-Namazla yeryüzünde “her an Allah anılmaktadır.” Dünyanın yuvarlak oluşu ve namaz saatlerinin her yerde farklı oluşu günün her anında namaz kılındığını göstermektedir. Böylece namaz kulların nöbetleşe ifa ettikleri bir ibadet olmuş, namaz kılmayan da nöbet kaçmış sayılır.

13-Namazda “Dua” vardır. Namaz kılan Müslüman kendisine, anne babasına ve tüm iman edenlere dua etmektedir. “Rabbim! Beni, anne babamı ve bütün müminleri hesap görüleceği günde bağışla!” (İbrahim suresi: 14/40)

14-Namazda “Tevazu” vardır. Kul Allah (cc) karşısında esas duruşunu yaptıktan sonra tevazusunu göstermek, hiçliğini ortaya koymak için önce rüküye sonra secdeye varır. Öyle ki, daha aşağısı olsa daha da eğilmeyi ister. Bu sebeple “Secde kulun Rabbine en yakın olduğu yerdir.” (Müslim Hadisi)

15-Namazda “Selâm” ibadeti vardır. Namazın sonunda verilen selam “Allah’ın selâmı, rahmet ve bereketi üzerinize olsun” sözüyle Müslüman sağ ve solunda yer alan tüm varlıklara selam vermiş, dua etmiş olmaktadır. Hem karşılıksız dua almış hem karşılıksız dua etmiş olmaktadır. (İsa Saim, age, 62)

16-Namazda “Ahde vefa” vardır. Sallı-Barik dualarıyla İbrahim (as)’in yüzyıllar önce yaptığı “Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelenleri namaz kılanlardan eyle!” (İbrahim: 14/40) duasına bir vefa örneği sergilenmektedir.

17-Namazda “kulluk sözleşmesinin yenilenmesi” vardır. Her rekâtında Fatiha suresini okuyan kimse “Yalnız sana ibadet eder ve yalnız Senden yardım isterim” diyerek, O’ndan başkasına asla kulluk etmeyeceğini taahhüt etmektedir.

18-Namazda “İstikamet Bilinci” vardır. Kul namaz kılarken istikametini “Peygamberler, sıddıklar, şehitler ve Salihlerin” (Nisa: 4/69–70) yönüne dönmüş, Dalalette olanlar ve sapıkların yolundan uzak durmayı hedef edinmiştir. Namaz, Müslüman’ın nerede ve kimin yanında yer alacağı tayin edilmektedir.

19-Namaz müminin “Miracıdır.” Yükselme ve yücelmenin, olgunlaşmanın temelinde Allah’ın büyüklüğünü ve kudretini idrak etme, kendi acziyetinin farkında olma bilinci vardır. İnsan acziyetini idrak ettiği oranda büyür. “Küçüldükçe Allah katında büyür, büyüdükçe küçülür.” Tahiyyat duası miracın provasıdır.

20-Namaz “Allah’ı gündemine almaktır.” İnen vahyin çıkan karşılığıdır. Namaz, Allah’ın gündeminde olmak için Allah’ı gündemine almaktır. Namaz, dünya astarını ahiret atlasına günün beş vaktinde gök iğnesiyle dikmektir.” (İslâmoğlu, Gerekçeli meal, 786)

21-Namaz “Özgürlüğe” yelken açmaktır. Tekbirle Allah’tan başka her şeyi arkaya atmak, kıyamla makam, mevki, benliği ayaklar altına almak ve secdeyle sonsuzluğa, ilahi rahmete, melekleşmeye yolculuk yapmaktır.

Namazın sayılan ve düşünüldüğünde sayılamayacak hikmetlerini elde edebilmek için onun “Zayi edilmemesi” gerektiği ortadadır. Namazı “Salih amel” olanların varacağı yer cennet olduğu gibi, namazlarını zayi edenlerin, namazı terk edenlerin de “Gayya” kuyusuna yuvarlanma tehlikesi mevcuttur.

SONUÇ: Ehl-i Sünnet’e göre amel imandan bir cüz olmadığı için Namazın farz olduğunu kabul eden ancak bir şekilde namaz kılmayan insan Kâfir olmaz. Bu sebeple “Sadece namaz kılma cennete gitmenin garantisi olmadığı gibi, Namazı terk etmek de mutlaka cehenneme gitmek anlamına gelmez. Ancak,

Kişi kendisini bu ibadeti ifaya zorlarsa ve namaz kılmayı alışkanlık haline getirirse ona Allah’ın rızasına ulaşacak yol kolaylaştırılır, kişi namaz kılmamakta ısrar eder ve bu büyük günahı sürekli işlemeye devam ederse cennetin kapılarının yavaş yavaş ona kapanmasından korkulur.”


Not: Dini konularda bir makale yazmak belli sorumluluğu gerektirir. İlmi yazılar okuyucuyu bilgilendirmeye yönelik olduğu için mecburen uzun olmaktadır. Tüm okurlarıma ve bu fırsatı bize tanıyan Kaçkar53 ailesine, teşekkür eder, hayırlı cumalar dilerim.




 

sabri KAMBUR
14.02.2014 10:14:50
hocam bu mübarek günde bize böyle güzel bilgiler verdiğin için allah senden razı olsun. bilmediğimiz çoğu bilgilerde bize rehber oluyorsun. böyle güzel yazıların devamını diler bize iletilmesinde vesile olan kaçkar53 ailesine teşekkürlerimi borç bilirim. mesafe olarak uzakta olan kalben yanında olan yeğenin. senin gibi amcam ve ailem olduğu için allaha ne kadar şükür etsem azdır. allahın selamı üzerine olsun. hayırlı cuamalar.

Yusuf Kambur
14.02.2014 11:07:32
her geçen gün okuyucu kitlemizin artması sorumluluğumuzu daha da arttırmaktadır. bu güzel sözlere ancak içten teşekkür edilir. sana ve tüm gurbetçi kardeşlerimize hayırlı ve başarılı çalışmalar diliyorum. aslında dünya peygamber ifadesiyle bir mescit gibidir. aynı mescidin farklı köşelerinde ikamet etmekteyiz. hayırlı cumalar.

DURSUN
14.02.2014 15:57:55
çok değerli hocam allah razi olsun.bu kadar açiklayici bilgileri farkli yerde bulmak ta zor valla

ERDAL
14.02.2014 15:58:46
sağolun varolun.aslinda yeni taniştim siteyle.her konuyu bulmak mümkün eöeğei geçenlerdan allah razi olsun

ABDİ
14.02.2014 15:59:14
siasetten bikmiştim valla ilaç gibi geldi

m.kazdal
14.02.2014 16:18:35
hocam allah razı olsun.manen bu mubaraek gunde doyduk sayenızde...selam ve duaile...

Önder
15.02.2014 01:06:36
saygı değer hocam bizlere olan sorumluluğunuzu görmekle beraber yazılarınızı yanlız okumakla kalmayıp dersler çıkartığımızı unutmayın. allah cc sizden razı olsun allah bizi doğru yoldan ayırmasın ki siz hocalarımızın bizlere olan emeği gereğinden fazla selam ve saygıyla allaha emanetsiniz hocam(!) namazsız bir dinde hayır yoktur.”

ALİ
18.02.2014 11:33:43
sevgili hocam her zaman olduğu gibi bizleri aydınlattığın için teşekkür eder başarılarının devamını dilerim. vaazlarınızıda takip edeceğim inşallah....

m.k
23.02.2014 00:36:14
bilgilendirici bir yazı olmuş hocam elinize sağlık, bir türlü alışkanlık haline getiremedik malesef

NAMAZSIZ MÜSLÜMAN OLUR MU?

Yusuf KAMBUR

14.02.2014 08:29:18

121