Ak Parti İktidarı, Rize’ye arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 4 adet bal ormanı kurma çalışmalarını tamamlamış oldu. Rize’deki bal ormanları projelerinin hayata geçirilmesi çalışmalarının en büyük sebebi, Rize Milletvekili ve 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri, 1’cı sıra Ak Parti Rize Milletvekili adayı Hasan Karal’dır. O nedenle Bal Ormanlarının ilimizde oluşmasına sebep olan, arıcılığın Rize ve ilçelerimizde yoğun bir şekilde tercih edilir duruma gelmesi çalışmalarından dolayı, Rize Milletvekilimiz Hasan Karal’a teşekkürü bir borç biliriz.

Rize’de kurulan bal ormanları, Hemşin bal ormanı, Meselavat vadisi bal ormanı, İsina bal ormanı ve Tiron bal ormanından oluşmaktadır. Son yıllarda iktidarın Türkiye genelinde arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini destekleme bal ormanları projelerinin hayata geçirmesiyle, Türkiye bal üretiminde 5. sıradan 2. sıraya yükselmiştir. Bu projeler sayesinde sahte bal ticareti yapanlarında artık ballarını piyasalarda satma gibi şansları kalmamıştır. Karadeniz bölgesindeki illerinde DOKAP Bölge Başkanlığı arıcılara bir yılı aşkındır vermiş olduğu arıcılık eğitimi ve resmi belgeli arıcılık sertifika sahibi olma çalışmalarıyla, başta Rize’miz olmak üzere hobi olarak yapılan arıcılık artık bir meslek ve aile ekonomisine önemli bir katkı sağlayan tarımsal sektör haline gelmiştir.

Peki, nedir Bal Ormanları?

Özetle siz değerli okuyucularımı bilgilendiriyorum!
Kültür tarımının artması ve kimyasalların yaygın olarak kullanılması, bal arılarının yararlandığı nektar kaynaklarını azaltmıştır. Bu durum, daha yoğun gezici arıcılığın yapılmasına neden olmuştur. Gıda sektörü, kimyasal sektörü ile tıpta kullanılan ve biyolojik etkinliği olan birçok saf kimyasal maddeler bitkilerin özsuyu, yaprak, rizom, kök, tohum veya kabuk gibi belirli bir kısmından elde edilmektir. İşte bu bitkisel ve hayvansal kaynakların çoğu ormanlarda bulunmaktadır. Bu doğal kaynakları içinde barındıran ormanların korunması çok önemli hale gelmiştir. Bu durumda, bal ormanlarının kurulmasının maksadı daha iyi anlaşılmaktadır. Arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde temel etken, mevcut coğrafyanın, iklim şartlarının ve ballı bitki florasının uygun olmasıdır. Dünyada mevcut olan ballı bitki tür ve çeşitlerinin %75’inin Türkiye’de bulunması büyük bir doğal zenginliktir. Bu bağlamda, Rize ilimizin de içerisinde bulunduğu, ülkemizdeki toplam bal üretim miktarının ve kovan başına bal üretim miktarını artırmak, arıcılık sektörünü desteklemek amacıyla şuana kadar on binlerce hektar alanda yüzlerce adet bal ormanı kurulmuş olup, halen bal ormanı oluşturulmuştur. Buda ileriki yıllarda Dünya bal sektöründe ülkemizin ilk sıralarda yerini alacağı demektir.

Albert Einstein, arılarla ilgili söylediği çok önemli bir sözle yazımı bitiyorum. Einstein, ”Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa, insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arılar olmazsa, döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz”.

 

MİLLETVEKİLİ KARAL’IN BAL ORMANLARI ÇALIŞMASI

Bayram Ali KAVALCI

21.05.2015 14:46:53

6