Önce mahremi açıklayalım, Mahrem; Gizli, herkese söylenmeyen manasına gelen dini lügattir. Yüce İslam dinimizde ise, evlenilmesi ebedi haram (yasak) olan, soy, süt veya evlenme sebebiyle nikâhı haram olan kimse yerine kullanılır. Örnek, ”Kadın, yanında bir mahremi olmadan hacca gidemez” (Hadisi şerif)
Bir kadın veya bir erkeğe on sekiz kimse ebedi mahremdir. Bu kimselerle evlenmek, ebedi olarak dinimizce haramdır. Bunlarının yedisi nesep (soy) ile olan akrabalar, yedisi süt ile olan akrabalar, dördü ise evlilik ile olan akrabalardır.
Hür kadının zevci (kocası) veya ebedi mahrem akrabasından biri yanında bulunmadan, yalnız veya başka kadınlarla ve sahih olmayan mahremi ile üç günlük yola (104 km.) gitmesi haramadır. Bu şekilde bir günlük yola gitmesi ise tahrimen mekruhtur. (Muhammed Hadimi) Gelelim Namahreme; Haram olmayan yani bir kadının evlenmesinde; dinen bir mahzur olmayan erkek demektir. Bu husus esasen prensiplerini şu iki ayet-i kerimeden almaktadır.
'Mümin kadınlara da söyle gözlerini haramdan sakınsınlar namuslarını da korusunlar. Ziynetlerini ise görünmesi zarurî olan kısımlar müstesna açığa vurmasınlar. Başörtülerini de yakalarının üzerini kapatacak şekilde iyice örtsünler. Kocalarından babalarından kocalarının babalarından oğullarından kocalarının oğullarından kardeşlerinden kardeşlerinin oğullarından kız kardeşlerinin oğullarından mümin kadınlardan cariyelerinden cinsî iktidarı olmayan hizmetçilerinden ve şehvet çağına gelmemiş çocuklardan başkasına ziynet yerlerini göstermesinler. Gizledikleri ziynetleri belli olsun diye ayaklarını yere vurmasınlar. Hepiniz Allah'a tövbe edin ey müminler takı kurtuluşa eresiniz.' (Nur Süresi 31.)

'Size şu kadınları nikâhlamak haram kılındı: Anneleriniz kızlarınız kız kardeşleriniz halalarınız teyzeleriniz erkek kardeşlerinizin kızları kız kardeşlerinizin kızları sizi emzirmiş olan sütanneleriniz, sütkardeşleriniz hanımlarınızın anneleri aranızdan zifaf geçmiş olan kadınlarınızdan doğan üvey kızlarınız. Eğer zifaf geçmemişse onların kızlarını nikâhlamakta size günah yoktur. Öz oğullarınızın hanımlarını nikâhlamanız ve iki kız kardeşi birden nikâhınız altına almanız da size haram kılındı. Ancak geçmiş olan müstesnadır. Muhakkak ki Allah çok bağışlayıcı çok merhamet edicidir.' (Nisa Süresi 23)
Bu erkeklerin kimler olduğu her iki ayette de bildirilmiştir. Bu ayetleri incelediğimizde; .
Kadın için mahrem olan erkeklerin başlıcaları şunlardır, Babası kayınpederi oğlu kocasının eski hanımından olan oğlu kardeşi erkek ve kız kardeşlerinin oğulları amcası dayısı sütkardeşi, Erkek için mahrem olan kadınların başlıcaları şunlardır, Annesi kızı, kız kardeşi, halası teyzesi erkek ve kız kardeşlerinin kızları süt annesi süt kardeşi kayınvalidesi hanımının önceki kocasından olan kızı oğlunun hanımı baldızı. Kaynak: (Tam İlmihal)
 

MAHREM VE YA NAMAHREM

Bayram Ali KAVALCI

23.06.2016 13:39:14

5