KURBAN İBADETİ

Mali imkânı yerinde olanlar üzerine Hanefilere göre vacip, diğer mezheplere göre vacip derecesinde sünnet olan bir ibadettir kurban kesmek. Bu konuyu şu başlıklar altında inceleyeceğiz:

1-Kurban kesmenin önemi nedir?

1-Kurban kimlere Vacip’tir? Vacip olmasının şartları nelerdir?

2-Kurban vucubiyetini düşüren amiller nelerdir?

3-Hangi hayvanlar kurban edilirler, Kurban edilecek hayvanda aranan özellikler nelerdir?

4-Kurbanla ilgili çeşitli meseleler ve çokça sorulan sorulara cevaplar.

 KURBAN İSLAM’IN ŞİARIDIR

 “Hayvanların kurban edilmesine gelince, Biz bunu sizin için Allah tarafından konulmuş simgelerden biri olarak öngördük ki bunda sizin için (nice) yararlar vardır.

 Öyleyse artık, (kurban edilmek üzere) sıraya dizildiklerinde onların üzerinde Allah'ın ismini anın ve cansız olarak yere serildiklerinde onların etinden kendiniz de yiyin.

 Kendi nasibiyle yetinip istemeyen kimseyi de, istemek zorunda kalan kimseyi de (onunla) doyurun. Biz, işte bu amaçla onları sizin yararınıza sunuyoruz ki şükredesiniz.” (Hac Suresi:22/36)

 (اللَّهِ شَعَائِرِ) Şe’airillah: (Dinin sembolleri) Kurban İbadeti İslam Dini’nin en önemli sembollerinden biridir. Dinin şiarları vardır, bunlar ülkelerin bayrakları, sınır taşları ve işaretleri gibidir, görüldükleri yerin kimliğini belli ederler. Cuma, bayramlar, ezan, cemaatle namaz, mescidler, selamlaşma...” (1)

 “Kur’an-ı Kerim’de 'Allah'a itaatin alâmetleri, ni­şaneleri” manasına gelen “Şeâirullah tabiri; savaşmanın yasaklandığı haram ayları, hac mevsiminde kesilecek kurbanları hatta onların gerdanlıklarını, hacı adaylarını, hacda sa’y yerinin iki sınırını belirleyen Safa ile Merve’yi konu edinmekte ve bunların saygınlıklarının ihlal edilmemesi gerektiğini belirtmektedir.” (2)

 “Dinin şiarları, Allah’a ibadette kullanılan açık ve duyularla algılanabilen şeylerdir. Bunlar sadece Allah’a has kılınmış ve bunun sonucunda onlara gösterilen saygı Allah Teâlâ’ya saygı, onlara gösterilen saygısızlık ta yine Allah Teâlâ’ya gösterilen saygısızlık kabul edilmiştir.”(3)

 Kâinattaki her şey Allah tarafından yoktan var edilmiştir. İnsan Allah’ın yeryüzündeki en seçkin varlığıdır. İnsanın da diğer bütün varlıkların da Allah’a kulluk görevi vardır. Kurban Kesmek müslümanın ibadetlerinden biri olduğu gibi Allah yolunda kurban olmak ta hayvanların ibadetidir.

 İslam Dinini hayata yansıtma konusunda bize en güzel örnek olan Hz. Peygamber (sav) bizzat kendi elleriyle kurban kesmiş ve kesilmesini ısrarla vurgulamıştır. “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın!” (4)

 Kurban evrensel bir ibadettir. Bu sebeple Müslüman kurbanlık hayvanın seçiminden, pazarlığına, etinin dağıtılmasından ikramına, sakatatlarının değerlendirilmesinden çevre temizliğine varıncaya kadar bir ibadet bilinciyle hareket etmelidir.

 “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızk olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele!” (5)

_____________________________

 

1-Prof.Dr. Hayrettin Karaman

2-Ramazan Altıntaş

3-Hüccetullahul Baliğa,

4-İbnMâce, “Edâhî”, 2; Müsned, II, 321

5-(Hac,34) 

ALİ
4.10.2013 10:45:04
hocam allah senden razi olsun.siteyi de tebrik ederim.her konuda bizi bilgilendiriyor.saygilarimla.almanydan

Kurban İbadeti!

Yusuf KAMBUR

4.10.2013 08:22:12

19