YAYLACILARA KÖTÜ HABER

Orman arazisi içindeki 20 bini aşkın yayla evi tek tek tespit edilerek kamulaştırılıyor. Yıl sonuna kadar bu binalara Orman Genel Müdürlüğü tarafınadan el konularak içinde oturanlardan bedelinin binde 5’i tutarında kira alınacak.

KÜLTÜR 7.01.2014 15:43:43 15 0
YAYLACILARA KÖTÜ HABER
Orman arazileri içinde kalan 20 bini aşkın yayla evinin işgalcilere kiraya verilmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2013'te çıkardığı ‘Yaylacılık Yönetmeliği' kapsamında çalışma başlatan Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Toroslar'ın eteklerinde 104 yaylada araştırma yürüttü.
 
Bu yaylalarda orman arazisi içinde kalan 20 binin üzerinde ev ve tesis saptandı. Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Türkiye'de en çok yayla evinin Adana ve çevresinde olduğunu belirterek '2013'te Yaylacılık Yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelik, yayla alanındaki binaların tespit edilmesini, bunun Bakanlar Kurulu kararıyla yayla alanı ilan edilmesini emrediyor. Bu yönetmelik yeni bir binaya izin vermeden 31 Aralık 2011'den önceki binaların tespitini istiyor. Bu çerçevede 104 yaylada, 20 binin üzerinde orman arazisi içinde kalan bina tespit ettik' dedi.
 
Evlere standart getiriliyor
 
Orman arazisi içinde kalan yerlerin kamulaştırılacağını belirten Acer, hak sahipliği tespitinin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Acer 'Yayla alanlarında orman arazisi içinde kalan bina ve tesislere el koyuyoruz. Bu çalışma sona erdikten sonra binanın belirlenen bedeli neyse, bunun binde 5'i oranında yıllık kira bedeli almak suretiyle vatandaşın kullanımına verilmesi kararı var. Bu binalar vatandaşın kullanımına verilmeden önce Orman Genel Müdürlüğü'nün sabit kıymetlendirmesine alınıyor. Buralar bizim tapulu binamız, tesisimiz olacak. Bu binaları içinde oturana kiraya vereceğiz. İstemezse talip olana kiralayacağız. Ayrıca kira sözleşmesi yapılırken, binadaki eksiklerde belirtilecek. Örneğin baca, çatı eksikleri bildirilecek. Yapılacak düzenlemeler bildirilecek. Pencereler PVC ise ahşap yapılması için vatandaş uyarılacak. Belli standartlar getirilerek, kira sözleşmesi yapılacak. Bu kira yatırıldığı, eksiklikler giderildiği sürece vatandaş içinde oturacak. Yoksa biz oraya devlet olarak el koyup, başka bir kiracıya vermek için çalışma başlatacağız' dedi. Acer çalışmaların bu yılın sonunda tamamlanacağını söyledi. 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı