Tırpan (kerendi) Teknolojiye Direnebilecek mi

Yaylalarda engebeli arazilerde üretim yapan köylüler , gelişen teknolojiye rağmen hasat döneminde çoğunlukla kullandıkları geleneksel alet olan tırpan’ın yerine azda olsa motorlu ot biçme makineleri kullanılıyor. Tırpan motorlu ot biçm

KÜLTÜR 9.10.2014 11:05:15 26 0
Tırpan (kerendi) Teknolojiye Direnebilecek mi
Foto; D.Ali Akyıldız
Her gün gelişen teknoloji bir çok sektörün önüne duvar örüyor. Bunlardan bir tanesi de tarım aletleri yapımı. Tarım ve hayvancılıkta sektöründe kullanılmakta olan tarım aletleri, gelişen teknolojiye direniyor. Bölgemizde de  özellikle çayır kesme (ot biçme) zamanında, atalarından kalan geleneksel tarım aletlerini kullanmaya devam ederken gelişen teknolojinin engebeli araziler için ürettiği ot kesem makineleri de kullanılmaya başlandı. Makinelerin kullanılması akla şu soruyu getiriyor “ geleneksel tırpan, orak, tırmık. Teknoloji karşısında ayakta durabilecek mi?” 

Diğer taraftan geleneksel ot biçme aleti olan  tırpanı kullanan vatandaşlar ise “ Tırpanın (kerendi) kesmesi ile motorlu makinenin kesmesi arasında çok fark vardır. Birincisi ise motorun sesi insanı rahatsız etmekte, benzinin yanması ile dışarı çıkan dumanı zaman  zaman teneffüs edebiliyorsunuz. Tırpanda ise insan vücudu komple çalıştığı için aynı anda insanın bedeni komple enerji tüketiyor. Buda sağlık açsından önemlidir. Bununla birlikte tırpanın kesmesinin çıkardığı ses insana ayrı bir duygu vermekte ve keserken mutlu olabiliyorsunuz. Ayrıca motorla kesecek kadar büyük çayırlarımızda bulunmamaktadır. Yılda bir hafta bilemediniz iki haftalık kesme için motorlu tırpan kullanmayı düşünmüyoruz” dediler.
Geleneksel çayır biçme aleti olan tırpan motorlu tırpanlara teslim olup olmayacağını gelecek yıllarda hep birlikte göreceğiz.

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı