'Sünnetçinin Torunu' Kitabı Yayımlandı

Göreleli Yazar Avni Süleymanoğlu'nun çocukluğunu ve Eski Giresun ile aile anılarını anlattığı 'Sünnetçinin Torunu' kitabı

KÜLTÜR 22.09.2014 10:44:16 83 0
Görele'de zamanın sünnetçisi Sünnetçi Bekir adıyla tanınan Hacı Bekir SÜLEYMANOĞLU'nun torunu ve Çavuşlu beldesi Belediyesi eski başkanı Mehmet Y. SÜLEYMANOĞLU'nun oğlu olan ve Çavuşlu Şahali mahallesinden olan H. Avni SÜLEYMANOĞLU, yıllar sonra eskiden kalan anılarını kitaplaştırarak, Babasını, Dedesini ve Çocukluğunu 'Sünnetçinin Torunu' isimli kitapta topladı.




Avni SÜLEYMANOĞLU kitabını şu cümlelerle tanıttı; 'Bu kitapta okuyacağınız öykülerde, liseyi bitirene kadar çocukluğumun geçtiği, şirin bir Karadeniz ilçesi olan Görele'deki yaşamımdan aklımda kalan, altmışlı ve yetmişli yıllardaki örf adetleri, kültürü, folklorü, yemekleri, okulumu, dedem sünnetçi Bekir'i, annemi, babamı, kardeşlerimi, akrabalarımı dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım.

Memlekete her gittiğimde, benim çocukluğumdaki adet ve geleneklerin birer birer terk edildiğini, çocukluğumuzun geçtiği tipik köy evlerinin yerini beton evlerin aldığını, eski köy düğünlerinin neredeyse unutulmaya yüz tuttuğunu gözlemliyorum. Fındık ayıklama, mısır soyma, tarla kazma imecesi de kalmadı. Ahşaptan yapılan yoğurt küleğine, ayran yayıklarına, çamaşır ve hamur teknelerine, taş el değirmenlerine artık rastlanmıyor. Demircilerin yaptığı anahtarları kocaman kapı kilitlerini de artık göremiyoruz. Yeniliklere ve teknolojiye karşı değilim ama geçmişin yeni nesiller tarafından bilinmesi gerekir.

Benim yaşımda olanlar ile benden büyükler bu yaşamı gördüler ve biliyorlar. Bizden sonra geleceklere o günlerdeki yaşamı , adet ve gelenekleri bir parça anlatmayı başarabildiysem ne mutlu bana.'


H.Avni SÜLEYMANOĞLU kimdir?
1957 yılında Görele'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Görele'de tamamladı. İstanbul İİTİA Şişli Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. Bir süre kamu da çalıştı. Daha sonra uzun yıllar basın sektöründe Mali İşler - Finans yöneticisi olarak görev yaptı.

H.Avni Süleymanoğlu, bu kitapta çocukluğunun geçtiği Görele'yi, Çavuşlu'yu ve mahallesini, 60'lı ve 70'li yıllardaki yaşamı, büyüklerinden dinlediklerini, dedesini, babasını ve ailesini, bazen gülümseterek bazen de hüzünlendirerek, öyküler ve anılarla anlatmaya çalışıyor.

Haber : Oğuzhan KILIÇARSLAN 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI