Siyaset duayeni Köksal TOPTAN

Köksal Toptan, kökeni Kafkaslara uzanan Topaloğlu Ali Ağa’nın torundur

KÜLTÜR 17.08.2014 09:31:19 66 0
Siyaset duayeni Köksal TOPTAN
Topaloğlu Ali Ağa, 1917 Rus ihtilali sonrasına kadar Batum’la ilgisini kesmeyen, Batum’da fırınları olan, dört erkek çocuk babası bir esnaftır.  Topaloğlu, bugün Türkiye’nin en kalabalık ailelerinden biri olarak bilinir. Topaloğlu Ali Ağa ailenin Rize’ye yerleşenlerindendir. Topaloğlu Ali Ağa, Rus ve Ermenilere karşı çetecilik yapan İpsiz lakaplı Recep ile birlikte bu savaşların önde gelen isimlerinden biridir. Moskova’da egemen olan Kızıl Devrim, dalga dalga Batum’a kadar yayılır. Ali Ağa için Batum’da kalmanın, ticaret yapmanın ortamı kaybolmuştur. Bu yüzden elindeki varlığını ucuz fiyata elden çıkararak Rize’ye gelir. Buna rağmen Ali Ağa Rize’ye iki büyük koli dolusu manat getirmiştir. Devrin değeriyle bir büyük serveti yüklenip gelmiştir.
 
Rize Rüşdiye Mektebi kurucusu
Çarlık döneminde Rus para birimi olan manat, Bolşevik ihtilali başarılı olamazsa değer kazanacak bir dövizdir. Evdeki hesap çarşıya uymaz. Ali Ağa’nın tahmini boşa çıkar. Büyük Devrim başarılı olur ve manat tedavülden kaldırılarak yerine ruble tedavüle konur. Ruslara karşı istiklal savaşı veren, bunun için dağlarda çetecilik yapan Ali Ağa, Cumhuriyetin ilanından sonra 1924‘de vilayetin ileri gelen büyük ailelerin liderleri ile birlikte Rize Rüşdiye Mektebi kurucuları arasında yer alır.
 
Geniş aile
Topaloğlu ailesinin kayıtları Toptan’ın babaannesinin zihninde kayıtlıdır. Babaanne yüz iki yaşına kadar ömür sürdüğü için, Toptan, geçmişine ilişkin bilgileri ondan almıştır. Ailenin adı Topaloğlu olmasına rağmen Köksal’ın soyadı Toptan’dır. Aslında hikayesi de Anadolu’daki binlerce soyadı hikayesine benzemektedir: “Babamlar dört kardeşler. Dört kardeş, soyadı kanunu çıktığı zaman Babam Toptan, bir amcam Topaloğlu, bir amcam Topal, bir amcam da Erdoğmuş soyadını aldı. Böylelikle Topaloğlu Ali Ağa’nın dört oğlunun dört ayrı soyadı oldu. Bizim aile adımız Topaloğlu’dur.
 
Köksal Toptan Camidağı Köyü’nde doğdu
1943 Yılında Rize merkez Camidağı Köyü’nde iki katlı tipik bir Karadeniz evinde doğdu. Zonguldak Ereğli Kömürleri İşletmesi’nde memur olarak çalışan bir babanın ilk çocuğudur. Üçü kız, yedi kardeşin en büyüğüdür. Köksal ve Havva (Dilaver) Rize’de, Süheyla (Somun), Galip, Emine (Yücel), Adnan ve Semra (Tuna) Zonguldak’ta dünyaya geldi. Annesi yedi çocuğu büyütmenin telaşıyla hayat sürmeye çalışan bir Karadeniz kadınıdır. Rize’de Salarha Bölgesi’nin saygın ailelerinden Tüyleva Ahmet’in (Yılmaz) kızıdır.
 
Okuluna odun taşıdı
İlkokulun birinci sınıfını Rize’de köyünde okudu. Köylerinde bulunan ilkokul, evlerine 3-4 kilometre uzaklıkta, köyün yukarı ucundaydı. Rahat bir yolu da yoktu. Kışın kar ve Rize’nin çok ünlü olan yağmurları ve kar yağışları nedeniyle yol çok çamurlu olurdu. Kış ayları için her öğrenci gibi o da okuluna odun taşıdı. Zayıf omuzlarına aldığı odunlar, canını çok yakmış olmalı ki, yıllar sonra bile o anlarını unutmadı. Zonguldak’ta bulunan anne babası evlat hasretine dayanamayınca eğitimine Zonguldak’ta devam etti. Kilimli Özel İlkokulu’ndan başarıyla mezun oldu. Ortaokulun birinci sınıfını Mehmet Çelikel Ortaokulu’nda, ikinci ve üçüncü sınıflarını Zonguldak Ortaokulu’nda okudu. Lise öğrenimini Mehmet Çelikel Lisesi’nde gördü. 1987 okul numaralı Toptan, ikinci ve üçüncü sınıflarda Kültür ve Edebiyat Kolu Başkanlığı yaptı.
 
Gazetecilik lise yıllarında başladı
Gazetecilikle lise yıllarında tanıştı. O yıllarda Zonguldak’ta yayınlanan ve günlük tirajları iki yüz olan Halk Dostu ve Millet gazetelerinde yazılar yazardı. Millet Gazetesi’nde köşe yazıları yayınlandı. Halk Dostu gazetesinde gazete dizdi. O yıllarda dönemin ünlü film yıldızlarından Göksel Arsoy film çevirmek için Zonguldak’a gitmişti. Göksel Arsoy ile Millet Gazetesi adına röportaj yaptı. Yazıları genellikle siyaset dışı olurdu.
 
Ali Külünk ve siyasete merhaba
1966 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Taşlıtarla’dan Hukuk Fakültesi’ne gidip gelirken, zaman zaman uğradığı Adalet Partisi’nin Gaziosmanpaşa teşkilatında Ali Külünk diye birisi ile tanıştı.  Ali Külünk, ona AP’nin Gaziosmanpaşa Gençlik Kolu Başkanlığı’nı teklif etti. Toptan, üniversite ikinci sınıfta AP Gençlik Kolu Başkanı oldu. Ali Külünk’ün onun siyasette hedef belirlemesinde büyük yardımı ve öğreticiliği oldu. Toptan’a göre, Ali Külünk cin gibi bir siyasetçi idi.
 
Siyaset ve yükseliş
Zonguldak’ta serbest avukatlık ve Belediye Meclisi üyeliği yaptı. 1 Kasım 1968 tarihinde ilkokuldan beri arkadaş olduğu Saime Akpınar Hanımefendi ile evlendi. Askerliğini Sarıkamış’ta, askeri hakim olarak tamamladı. 1976 yılında yapılan kongre sonucu AP Zonguldak il başkan vekili oldu.
7 Haziran 1977 tarihinde yapılan seçimlerde Adalet Partisi Zonguldak Milletvekili seçildi. Bu partinin Yüksek Haysiyet Divanı Başkanlığı’nı yaptı. 1979 yılında kurulan Süleyman Demirel hükümetinde, otuz altı yaşında “Devlet Bakanı” oldu. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi sonrası, bir süre serbest avukatlık yaptı. 1986 ara seçimlerinde “Doğru Yol Partisi Zonguldak Milletvekili” seçildi. 1987 genel seçimlerinde yeniden “Doğru Yol Partisi Zonguldak Milletvekili” olan Köksal Toptan, uzun süre bu partinin TBMM Grup Başkan Vekilliği ve sonrasında iki dönem “Genel İdare Kurulu Üyeliği” görevini yürüttü. 1991 Yılı genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden yeni il yapılan Bartın’dan milletvekili seçilen Toptan, seçimden sonra kurulan DYP-SHP Koalisyon Hükümeti’nde, Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 1995 yılında bir süre Kültür Bakanlığı görevinde bulundu ve Aralık 1995 yılında yapılan seçimlerde yeniden Doğru Yol Partisi Bartın Milletvekili seçildi.
 
İlk turda TBMM Başkanı
3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak Milletvekili seçilen Köksal Toptan, iki dönem TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı yaptı. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde tekrar Zonguldak Milletvekili seçildi. 9 Ağustos 2007’de dört yüz elli oy alarak ilk turda TBMM Başkanı seçildi. Ağustos 2009'da yapılan TBMM Başkanlığı seçiminde adaylığını koymadı. 2011 genel seçimlerinde Zonguldak Milletvekili olarak tekrar TBMM'ye seçildi. Eşi Yargıtay’dan emekli olan Toptan, 3 çocuk babasıdır. “Türk Hukukunda İrat Müessesesi” ve “Zirai Kazançların Vergilendirilmesi” adlı iki inceleme eseri yayınlanmıştır. Türkiye Kalp Hastalıkları ve Kalp-Akciğer Nakli Vakfı Kurucu ve Yönetici Üyesi, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Üyesi, Topaloğlu Vakfı, Türk-Japon Vakfı Kurucu Üyesi, Türkiyem Vakfı Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmektedir.
Adalet Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Köksal Toptan. (İstanbul, 1965)
 
Köksal Toptan, kızı Tuba ile. (Piyade Okulu, Tuzla, İstanbul, Ağustos 1972)
Fotoğrafta 1977 yılında (ilk kez) Adalet Partisi Zonguldak Milletvekilliği'ne seçilen Köksal Toptan mazbatasını alırken gözükmektedir. (Zonguldak, 1977)
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüyor. (TBMM, Ankara, 06 Şubat 2008 Çarşamba)
Fotoğrafta; TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e veda ziyaretinden bir an gözükmektedir. (Çankaya Köşkü, Ankara, 04 Ağustos 2009)
2-5 Mart 2012 tarihleri arasında Ankara'da düzenlenen 3. Rize Günleri’nde Fatih Sultan Kar'ın hazırladığı Rize Siyaset Tarihi isimli fotoğraf sergisini gezen Eski Bakan ve Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, kendisine ait fotoğrafları tebessümle inceledi. (Atatürk Kültür Merkezi, Altınpar, Ankara, 3 Mart 2012) (Foto: Resul Çelik)
53 RİZE(kaynak) 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI