ŞAVŞAT KARAGÖL VE SAHARA MİLLİ PARKI TURİZME KAZADIRILIYOR

Şavşat Karagöl ve Sahara Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı ile Borçka Karagöl Tabiat Parkı İmar Planı Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

KÜLTÜR 13.10.2014 19:31:34 94 1
ŞAVŞAT KARAGÖL VE SAHARA MİLLİ PARKI TURİZME KAZADIRILIYOR
Artvin Valiliği Çoruh Toplantı Salonunda Vali Kemal Cirit başkanlığında yapılan toplantıya, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Şavşat Kaymakam Vekili Recep Höl, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Arhavi Kaymakamı Muhammet Önder,  Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan,  DKMP 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Artvin Orman Bölge Müdürü Mehmet Sedat Ecevit, DSİ 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan,  Çevre Şehircilik İl Müdürü Murat Cavunt, İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Ateş,  Artvin İl Özel İdare Genel Sekreteri Orhan Yaızcı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) 12. Bölge Müdürlüğü Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir katıldı.
 
Artvin Valisi Kemal Cirit, toplantıda yaptığı konuşmada,  Artvin’in Antalya vilayeti ile birlikte en çok milli parka sahip illerden birisi olduğunu belirterek, bunun yanı sıra ilave talepte bulunulan Artvin’in bir takım alanlarının da milli park yapılmasının söz konusu olduğunu söyledi.
 
Vali Cirit konuşmasında; “Artvin ilini konuşmaya başladığımızda bazı genel müdürlüklerin bizde ki kıymeti çok yüksek hale geçiyor. Artvin’in bazı hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda çalışma sergileyeceğimiz merkezi bürokrasinin yetkin amirleriyle Artvin’in daha sık çalışması gerekiyor. Bugünde milli parklarla ilgili toplantıyla karşınızdayız. Milli Parklar bağlamında Orman Bakanlığımızın en üst düzey yetkilisi sayın genel müdürümüz buradalar. Bizim burada ki tüm noktalarda siyaseten aşılması gereken problemler hususunda da Sayım Milletvekilimiz aktif olarak bizlere destek sunuyorlar. Bildiğiniz üzere Artvin Antalya vilayeti ile birlikte en çok milli parka sahip illerden birisi. Bunun yanı sıra ilave talepte bulunduğumuz Artvin’imizin bir takim alanlarının milli park yapılması da söz konusu. Sayın genel müdürümüz aramızda, konuşurken Artvin’in tamamını milli park yapsak olur dedi. Muhteşem coğrafyaya sahip olan Artvin ili ülkemizin en nadide yerlerinden birisidir.  Dolayısıyla biz önümüzü görebilmemiz için planlı bir şekilde geleceğe bakmamız gerekiyor. Bu toplantıyla Şavşat Karagöl, Borçka Karagöl ve milli parklarımızla ilgili gelecek dönemlerde neler yapabiliriz bunu değerlendirmiş olacağız” dedi.
 
Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise;  “Artvin hem biyolojik çeşitlilik açısından, hem yaban hayatı açısından hem de korunan alanlar ve milli parklar açısından Türkiye’nin önde ki doğa koruma merkezlerinden bir tanesidir” dedi.
 
Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Artvin’de kendimi misafir olarak görmeyip evine gelmiş gibi hissettiğini dile getirerek misafirperverliklerinden dolayı Artvin halkına ve yetkililere teşekkür etti.
 
Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın vazifelerini deruhte etmelerinde kendilerine motivasyon sağladığını belirten Özyanık:  “Sayın vekilimiz her seferinde bizi aradı. Bizde hayır demeye yüzümüz varmadığı için işlerimizi yürüttük. Yerelde bir talep oluştukça merkezi hükümet imkanlarını seferber eder. Türkiye’de ki gelişmelerde bunu gösteriyor. Daha fazla proje yapacağız, daha fazla ihtiyaç ortaya koyacağız ki merkezin kaynakları da illerimize bölgemize gelsin.” dedi.
 
Özyanık, Artvin’in hem biyolojik çeşitlilik, hem yaban hayatı, hem korunan alanlar ve milli parklar açısından Türkiye’nin önde gelen doğa koruma merkezlerinden bir tanesi olduğunu ve Artvin’de yapımı süren barajların tamamlanmasıyla gözde turizm merkezi haline geleceğini, bu çerçevede de kendilerine düşen vazifenin doğa korumayla turizmi birlikte planlamak olduğunu kaydetti.
 
Özyanık yaptığı konuşmada: “Biz Doğayı korumakla görevli bir idareyiz. Ama dünyada şöyle bir ilke var. Yöre halkının temel ihtiyaçlarını karşılamadan doğa korunmaz. Birinci ilke budur. Doğayı koruyacaksanız; doğadan ekonomik çıkar elde etmek isteyen insanlardan korumaya çalışlın; yoksa o doğaya bağımlı olan geleneksel olarak orada yaşayan insanlara karşı doğayı korumayın. Onlar sizden daha iyi koruyorlar. Dolayısı ile bizim geçmişte büyük bir hatamız. Biz, doğayı bizden önce koruyan insanlardan korumaya çalışmışız ve koruyamamışız. Yangınlar meydana gelmiş. Başka sıkıntılar meydana gelmiş. Gelişen refahla birlikte korunan alan çevresi ve içinde yaşayan insanlarımızın da kamu yönetiminden talepleri oldu. Yol istiyorlar, elektrik istiyorlar, su istiyorlar kanalizasyon istiyorlar.  Bunları karşılamak zorundayız.  İnsanları bir yerden bir yere nakletmek gibi bir hakkımız yok çok zorunlu durumlar hariç. Dolayısı ile bizim öncelikli olarak yöre insanın temel ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Biraz pahalı bir iş ama ne olursa olsun o yörede yaşan insanlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacağız.
 
O insanların bizden önce ki kadim hakları ve geleneksel yaşayışlarından kaynaklanan, biz geldikten sonra ortaya çıkan kanunla ihtilaflı halleri var. Bunu da çözmek zorundayız. Biz devlet olarak, vatandaşı kanunla ihtilaflı hale getirmemek için elimizden gelen her türlü tedbiri almakla mükellefiz.
 
Milli parklar açısından baktığımız zaman yıllardır kadimden gelen yaylacılık kültürü var. Biz oraları milli park ilan etmeden de insanlar oradaydı. Geçmişte, tarihi kayıtlara baktığımız zaman 300-400 sene önce orada insanların evlerinin olduğunu görüyoruz. Biz bir mera uygulamasına tabi tutuyoruz, milli park uygulamasına tabi tutuyoruz. Diyoruz ki buradan istifade edemezsin. Bu bizim vatandaşı kanunla ihtilaflı hale getirme çabamızın bir sonucudur. Bu konuyu da çözmemiz gerekiyor. Bunu belki yerelde ki yöneticilerimiz daha rahat çözersiniz. Merkeze gelince karma karışık olur bu işler.” ifadelerine yer verdi.
 
Artvin’de hızlı bir şekilde planlamaları bitirip yatırım programlarına aldıklarını kaydeden Özyanık, yavaş yavaş yatırımların başladığını söyledi.
 
Özyanık, yatırımlarının istedikleri seviyede olmadığını, bunun temel sebebinin de planlamaların tam tamamlanmamış olması olduğunun dile getirdi.
 
Özyanık, “Artvin her şeyi ile inşa halinde, yolları yeni yapılıyor, barajları yeni yapılıyor. Dolayısı ile bazı yatırımlarımızı öne alırsak atıl kalabilir. Bu tarz endişelerimiz var. Bu nedenle ağırlıklı olarak plan ve projelerle uğraşıyoruz.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.  
 
—Artvin’in Milli Parklara İhtiyacı Var -
 
Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’da yaptığı konuşmada Artvin’de milli parlar için yapılması gereken çok iş olduğunu ifade ederek Artvin’inde milli parklara ihtiyacı olduğunu söyledi. Toplantının hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Kışla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık’a Artvin’e verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
 
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Hatila Vadisinde yapılan yatırımlarda yöre halkının beklentileriyle devlet tarafından yapılan yatırımların zaman zaman örtüşmediğini belirterek, yöre halkının bu yatırımları sahiplememsi için bilendirme yapılması gerektiğini söyledi.  Kocatepe, Hatila Milli Parkının Artvin’in geleceği açısından çok önemli olduğunu, bundan dolayı da orada ki problemlerin öncelikle çözülmesi gerektiğini ifade etti.
 
Daha sonra yüklenici firma tarafından hazırlanan Şavşat Karagöl ve Sahara Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Rezizyon Planı taslağı hakkında sunum gerçekleştirildi.
 
Yaklaşık iki saat süren toplantıda, tabiat parkının doğal yapısını bozmadan alana gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılabilecek olan tesislerin yerleri ve nitelikleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. 

Anahtar Kelimeler:
mubin yazar
11.09.2015 10:14:09
devlet bir yere el atarsa orada kendi adamlarını ihya eder. zavallı köylü halkını da kene gibi emer. fazla inanmayın.! mubin yazar

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı