Rize Tarihinde Önemli Dönemeçler

Rize Tarihinde Önemli Dönemeçler

KÜLTÜR 8.03.2019 15:26:38 31 0
Rize Tarihinde Önemli Dönemeçler

RTEÜ Üniversitesi ile Rize Valiliği tarafından düzenlenen “Rize Tarihinde Önemli Dönemeçler: Rize’nin Fethi, Kurtuluşu” konulu panel Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zehra ASLAN moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Abdullah BAY ve Dr. Öğr. Üyesi Yeliz USTA katıldı.

Doç Dr. Zehra ASLAN, panelde “Brest Litovsk Sonrası Doğu Karadeniz’in Durumu ve Rize’nin Kurtuluşu” konusundan katılımcıları bilgilendirdi.

ASLAN, 5 Şubat 1916’da Batum’daki Rus donanmasının harekete geçip, Rize’nin doğusuna asker çıkarmasıyla başlayan Doğu Karadeniz’in işgal sürecini, Trabzon ve Rize’nin Ruslar için önemini, işgal sürecinde Doğu Karadeniz ve Rize’nin kaderini etkileyecek gelişmeleri, Rusya’da gerçekleştirilen ihtilalleri, ihtilaller sonrasında gerçekleştirilen barış bildirgesini, Brest Litovsk görüşmelerini, işgalin sonlanmaya başlama sürecini, Türk ileri harekâtı ile Rize’nin kurtuluş sürecini anlattı.

Doç. Dr. Abdullah BAY, “Rize’nin Fethi” konulu sunumunda, Osmanlı Devleti’nin fethinden önce bölgede varlığını sürdüren Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde Rize’nin konumu, Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı Devleti hâkimiyetine giren Rize’nin kurtuluşunu anlattı.

Dr. Öğr. Üyesi Yeliz USTA ise, “I. Dünya Savaşı’nda Rize’de Rus İşgali” konusunda sunum gerçekleştirdi. USTA, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti’nin savaşa katılması, Doğu Karadeniz’in Rusya’nın hedefinde olmasının nedenleri, Karadeniz ve Rize kıyılarının bombardımanı, Bombardımanların ardından Rize’nin işgal edilişi, Rize’de Rus işgalinin sona ermesi, Rus bombardımanının ve işgalinin en acı sonucu olan göçler konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.rteü


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI