Rize Mutfak zenginliğini mutlaka ön plana çıkarmalıdır

Rize'nin yöresel yemekleri oldukça revaçtadır.Zengin bir Mutfak kültürüne sahip olan Rize ne yazık ki,bu çok önemli değerlerini ön plana çıkarmakta yeterli çalışma yapamıyor.

KÜLTÜR 17.09.2014 21:05:22 64 0
Rize Mutfak zenginliğini mutlaka ön plana çıkarmalıdır
Yıllarca Lokantacılık yaparak hayatını İstanbul'da sürdüren ve yazın Memleketine gelen;İbrahim Uzun İstanbul'da bile Rize yemeklerini bulmak hiç te zor değil diyor,Uzun 'Rize denince ilk akla gelen Deniz ve Yaylalardır.Aslına bakarsanız Rize'nin en önemli tanıtımına katkı sağlayacak YEMEK KÜLTÜRÜ gibi mutfak zenginliğimiz vardır.Bu zengin mutfak kültürümüzü ne yazk ki yeterince tanıtımını yapamıyoruz.Yöremize gelen Turistlere farklı bir mutfak kültürü tanıtmamız gerekiyor.Yörede yaşayanlarımız dahi kendi öz yemek kültürlerimizi ön plana çıkarmakta sıkıntı çekiyorlar' dedi. 

YÖRESEL YEMEKLER;

 Mısır, karalahana, hamsi ve fasulye Rize mutfağının temel öğeleridir. Yörede mandalina, portakal gibi tu-runçgillerin yanı sıra elma, armut, dut gibi meyveler çok tüketilir. Hamsi ve mısır ekmeği yaygındır. Haşlama, çırpma, Laz böreği, iç yağlı patates, koz kaldıran, kaymaklı höşmerim, “pepe- çura” denen pelte “tavali” ve “muhlama” Rize’nin yöresel yiyecek- lerindendir. Tavali: Suda bekletilerek tuzu alı-nan fasulye turşusu, elle ezilip, kılçık-ları ayıklandıktan sonra topaklanarak bir kaba konur. Daha sonra fasulyeler soğan, sarmısak, maydanoz ve kıy-mayla birlikte tereyağında kavrulur. Muhlama: Rize peyniri küçük kü-çük doğranarak tuzu ve sertliği gitsin diye suya konur. Başka bir kapta mısır unu, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, daha sonra su katılır. Kayna-maya yakın peynirlerde eklenerek muhallebi kıvamına gelinceye değin ka-rıştırılır. Yemek ateşten indirildikten sonra üzerine kızgın yağ gezdirilir.

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI