Mısır deyip geçmeyin !

Nelere faydası var.Bilseniz vazgeçemezsiniz !

KÜLTÜR 12.08.2013 18:06:06 30 0
Mısır deyip geçmeyin !



Bayram Ali Kavalcı

MISIRIN PÜSKÜLÜ BİR ÇOK DERDE DEVA

Karadeniz bölgesinde fındık ve çaydan önce tarımla uğraşanlarının geçim kaynağı olan Mısır bitkisinin şimdilerde az veya çok Karadeniz illerinde her yerde yetiştiriliyor. Mısır mevsimi olarak bu aylarda cadde ve sokak başlarında suda ve ateşte pişirilip müşterilerine satışa sunulan mısırların püsküllerinin de insan sağlığına ne kadar faydalı olduğu uzamanlar tarafından yeni yeni keşfediliyor. Mısır yetiştirenler ve mısır satanlar yıllarca mısırın kabuğu ve püskülünü çöpe atmaktadırlar. Halbuki Mısır püskülünün bilinmeyen onlarca faydasının bulunduğu tıbben tespit edilmiş bulunmaktadır.

Eskiden olduğu gibi, Rize’de tarımla uğraşan binlerce aile artık bahçelerinin bir kenarında tekrar mısır ekmeye başladılar. Çok yağış alması sebebiyle Rize de ki bahçelerde ekilen mısırlar bitki olarak Türkiye’nin en uzun boylu ve en dolgun taneli ve lezzetli Mısırını elde etmiş oluyorlar.



Öte yandan bir çok ülkede ve Türkiye’de de Mısır püskülü ile ilgili yapılan tıbbı araştırmalar sonucu Mısır püskülünün bir çok derde deva olduğu tespit edilmiştir. Mısır püskülünün şifa kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, çiçeklenme zamanı temmuzdan ağustosa kadar süren mısır püskülünün, döllenme başlamadan önce kesilip gölgede kurutulduktan sonra çay yapıldığını ifade ettiler. Mısır püskülünden yapılan çayın bin bir derde deva olduğunu belirten uzmanlar, faydalarını şöyle sıraladı:

“Güvenilir bir idrar sökücü gerektiğinde, aynı zamanda etkili ve başka hiçbir zararı olmayan zayıflatma ve bedendeki yağı azaltma ilacı olarak kullanılan mısır püskülü çayı içebilirsiniz. Mısır püskülü tam olarak kurutulmadan uzun süre saklandığında, idrar söktürücü özelliğini yitirir ve dışkılaşmayı kolaylaştırır. Mısır püskülü çayı, taş yapıcı idrar yolları hastalıklarında, kalp ödeminde ve başka ödemlerde olduğu kadar böbrek iltihabı, mesane nezlesi, romatizma ve gut hastalığında da başarıyla kullanılabilir. Ayrıca çocukların ve yaşlıların yatağa işeme hallerinde ve böbrek sancılarında da yardımcı olur. Tüm bu rahatsızlıklarda, her 2-3 saatte bir yemek kaşığı dolusu çay alınmalıdır.” diye açıkladılar.



Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI