Karadeniz Biyokaçakcılık mekanı oldu

Biyokaçakçılık en çok bölgemizde yaşanıyor

KÜLTÜR 26.06.2014 15:23:53 31 0
Karadeniz Biyokaçakcılık mekanı oldu
MİLLİ Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Rize’de düzenlenen “Biyolojik çeşitlilik ve biyokaçakçılık konulu yarışmanın ödül töreninde bölgedeki biyokaçakçılığı konuştu. Bulut, halen ülkemizde 3 bin civarında endemik bitkinin yaşadığını belirterek, biyokaçakçılık vakalarına karşı yasa çıkarılmasını istedi. Bulut, “Biyokaçakçılık halen bir kabahattir. Mutlaka suç olması gerekiyor” dedi.

DOĞA Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından ortaokul, lise ve dengi okullar arası düzenlenen 'Biyolojik Çeşitlilik-Biyokaçakçılık ve Doğa' konulu resim, şiir, kompozisyon ve öykü yarışmasının ödül töreni yapıldı. İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz, İl Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ve yarışmacılar katıldı.

Mustafa Bulut, törende yaptığı konuşmada, bütün Avrupa’nın bitki örtüsünün ve hayvan çeşitliliğinin yüzde 75'inin Türkiye'de yaşandığını söyledi. Anadolu Coğrafyasının biyoçeşitlilik bakımından zengin bir alt yapıya sahip olduğunu ifade eden Bulut, 'Ülkemizde yaklaşık olarak 3 bin civarında endemik bitki ve hayvan türü yaşamaktadır. Buda yaklaşık 12 bin bitkinin yaşadığı Avrupayı düşündüğümüz zaman Anadolu'nun dünyanın en önemli biyolojik zenginlikleri barındırdığını bize gösteriyor' dedi. Bulut, Rize'de yaklaşık 89 endemik bitki olmak üzere bin 522 çeşit damarlı bitki yaşadığını belirterek, şunları söyledi: 'Rize'de, aynı zamanda 178 tane yaban hayvanının yaşadığını bilmekteyiz. Sahip olunan biyoloji çeşitliliğin korunması en az varlığı kadar önemlidir. Ülkemizin biyoloji çeşitliliğini zaman zaman bölgemizde yaşanan vakalarda da duyuyoruz. Bu çeşitliliği yurt dışına kaçırmak isteyen kötü niyetli insanları yakalıyoruz. Yurt içinde de biyolojik çeşitliliğimize bilerek veya bilmeyerek zarar veren insanlarla karşılaşıyoruz. Biyokaçakçılık vakaları son zamanlarda Artvin, Rize ve Doğu Karadeniz'de sıkça karşımıza çıkıyor. Biyokaçakçılık ülkemizde bir kabahattır. Biyokaçakçılığın mutlaka suç olması gerekiyor.' Konuşmaların ardından, yarışmanın şiir dalında birinci olan Büşra Erdem, kompozisyon dalında birinci olan Bilal Erkut, öykü dalında birinci olan Reyhan Yurtman ve resim dalında birinci olan İsak Masar Kanbur'a protokol üyelerince ödülleri verildi.
Günebakış
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI