Kale-i Bala

Yöremiz Kaleleri,köprüleri,konanları,tarihi cami ve eserleriyle zengin bir yerleşim alandır.Bunlardan birisi de Varoş Kale adıyla bilinen Kale-i Bala'dır.Yani yukarı kale,Zil Kale ise aşağı kale diye anılır.

KÜLTÜR 29.06.2017 12:46:16 108 1
Kale-i Bala
Haber ve Fotoğraflar; Ali Akyıldız
Tarihi hakkında çok fazla bilgi yok.anlatılan rivayetler var.Restorasyonuna başlanan Kale-i Bala hakkında İnşaat Mühendisi Hikmet Yıldız 'dedelerimizden bize nakledilenlerden başka fazla bilgimiz yok' dedi.
KALE-İ BALA
Çamlıhemşin İlçe merkezine 40 km. mesafedeki Hisarcık Köyü sınırları içinde, Fırtına Deresi’ne hakim bir noktada yer alır. Bazı kaynaklarda “Varoş Kale” adıyla da geçer. Zil kale ile topografyası ve duvar işçiliği açısından benzerlikler gösterir, bu nedenle aynı döneme ait olduğu düşünülür (14-15.yy). Kaçkarlar’ın Anadolu’ya geçit verdiği Başhemşin ve Tatos Geçidi’ne yakın konumdadır. Kalınlığı 50 cm. ile 1 metre arasında değişen sur duvarları büyük ölçüde tahrip olmuştur. Dikdörtgen planlı kale, sarp bir kayalık üzerine kuruludur. Yapının ortalama uzunluğu 70 m., genişliği ise 25 metredir. Kale kapısı, kuzeybatı yönünde yer almaktadır. Aynı cephenin doğusunda bir kapı izi daha vardır. Duvar izlerinden batı kulelerinin varlığı anlaşılmaktadır. İç kısımda yer alan, doğu duvarına bitişik tonozlu mekan kalıntısının sarnıç olduğu düşünülmektedir.


Anahtar Kelimeler:
akın
7.07.2017 15:31:12
umarım güzel bir şekil alır kale.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI